Vaste rente voor hypothecaire lening is voor het eerst in 15 jaar interessanter

Feit: de rentes voor een hypothecaire lening zijn gestegen. Maar wat als je nu een huis of appartement wil kopen? Ga je voor een woonlening met variabele rente of kies je voor een hypothecaire lening met vaste rente? Uit de rentebarometer van Immotheker Finotheker blijkt dat vaste rentevoeten interessanter zijn. En dat voor het eerst in vijftien jaar.

Vaste rente voor hypothecaire lening interessanter

Dagelijks vergelijkt Immotheker Finotheker* 2.000 kredietformules bij zestien banken. Uit hun recentste rentebarometer blijkt dat vaste rentevoeten interessanter zijn dan variabele rentevoeten. Normaal ligt de variabele rente bij hypothecaire leningen lager dan de vaste rente. Een heuse ommekeer dus, waar je als lener zeker rekening mee moet houden. Volgens Immotheker Finotheker betaal je nu voor een jaarlijks aanpasbare lening met een looptijd van 20 jaar 3,76% rente. Ga je voor een vaste rente, dan betaal je 3,29% rente.

*Immotheker Finotheker is een door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) erkende krediet- en verzekeringsmakelaar en financieel adviseur.

Rente woonleningen gestegen

Sowieso zijn de rentevoeten gestegen. En dat terwijl de huizenprijzen weer stabiliseren. John Romain, CEO van Immotheker Finotheker: “Sloot je begin 2022 een hypothecaire lening af met een vaste rente op 20 jaar? Dan betaalde je toen gemiddeld maar 1,38% rente. Voor een lening van 250.000 euro is de maandelijkse afbetaling in vergelijking met vorig jaar gestegen met 236 euro per maand. Dat betekent over de hele looptijd van de lening dat je 56.675 euro meer interest moet betalen.” Maar dat is nog altijd voordeliger dan als je zou kiezen voor een variabele rente.

Effect van inflatie op vaste en variabele rente

Vanwaar komt dan die renteswitch? Wat zorgt ervoor dat een vaste rente interessanter is dan een variabele rente? Dat heeft alles te maken met de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). De beleidsrente is de belangrijkste rente van de economie en de marktrentes zijn afhankelijk van deze rente. De ECB trok begin februari haar beleidsrente opnieuw stevig op. Daardoor wordt het voor gezinnen duurder om geld te lenen. Wat moet zorgen voor minder consumptie en minder investeringen. Het is dus een manier om de inflatie terug onder controle te krijgen.

Lees ook: De rentevoeten stijgen, wat betekent dat voor jouw woonplannen?

Rente zal nog stijgen

De stijging van de beleidsrente heeft vooral impact op de variabele rente. Die gaat daardoor mee de hoogte in. De vaste rente is ook gestegen. Maar ondervindt minder invloed van de gestegen beleidsrente. Dat maakt dat de vaste rente nu interessanter is dan de variabele. De vaste rente is goedkoper en biedt meer zekerheid. Dus laat de stijgende rentevoeten je niet tegenhouden om naar de bank te stappen voor je bouw- of verbouwproject.

ECB-voorzitter Christine Lagarde liet op een persconferentie eerder weten dat ze verwacht dat de beleidsrente nog verder zal stijgen. Hierbij zal de Europese Centrale Bank zich baseren op de inflatievooruitzichten. Maar ze zullen ook rekening houden met de vertraging van de impact van hogere rentes op de inflatie. Financiële trendwatchers verwachten dat de rentevoeten nog zullen stijgen naar 4 tot 4,20%.

Lees ook: Lenen in 2023: de prognoses volgens financiële experts

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!

BENOveren, van deze term heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Netwerkbeheerder Fluvius zet er dan ook volop op in. Zij willen dat iedereen beter renoveert, ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken