Hoe verwarm je het goedkoopst?

Welke warmtebron is de duurste? En welke de goedkoopste? De prijzen zijn op een jaar tijd enorm veranderd. Misschien is het dus een goed idee om nu al te bekijken hoe je je woning volgende winter wil verwarmen. Wikipower, specialist in groepsaankopen maakte de berekening en vergelijkt verschillende energiefacturen.

Elektriciteit en gas het duurst

De duurste verwarmingsbron volgens Wikipower is elektriciteit, gevolgd door gas, stookolie, pellets en brandhout. Hoewel de prijzen van alle brandstoffen sinds 2021 gestegen zijn, met pieken in oktober en november 2022, blijft hout de goedkoopste brandstof voor verwarming.

Uit een berekening van Wikipower blijkt dat de energiefactuur voor een jaarlijks verbruik van 21.000 kWh in januari 2023 11.488 euro bedroeg voor elektriciteit tegenover 1.673 euro voor hout. Stookolie werd ook goedkoper dan gas: in januari 2023 was stookolie 1.183,20 euro goedkoper. Weetje: in Wallonië is gas wel duurder dan in Vlaanderen vanwege de netkosten.

Hout het goedkoopst

Brandhout is niet alleen goedkoop, maar ook een hernieuwbare energiebron omdat het kan gekweekt en gekapt worden, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die uit de grond ontgonnen worden. Het kost ook minder energie om brandhout te produceren dan bijvoorbeeld pellets die nog tot korrels verwerkt moeten worden. Als het hout afkomstig is uit lokale, duurzaam beheerde bossen waar meer bomen geplant worden dan gekapt, kan je het ook als een ecologische oplossing beschouwen.

Toch kan hout ook vervuilend zijn, afhankelijk van hoe je het verbrandt. Zo produceren open haarden veel vluchtige organische stoffen die zeer vervuilend zijn. Wil je met hout verwarmen? Dan sta je voor twee uitdagingen: je hebt droog hout nodig dat een goede energie-efficiëntie biedt en minder vervuilend is, en je hebt opslagruimte nodig om voldoende houtblokken op te slaan zodat het kan drogen.

Gevolgd door pellets

Pellets zijn nog iets duurder dan hout omdat ze meer bewerkt moeten worden. Om de prijsstijging te compenseren, geeft de federale overheid sinds 1 februari 2023 een pelletcheque van 250 euro voor wie zijn woning verwarmt met een pelletkachel. Om in aanmerking te komen voor die premie moet je aan vier voorwaarden voldoen:

  • Je moet je woning hoofdzakelijk verwarmen met pellets.
  • Je mag nog geen stookoliecheque of gaspremie ontvangen hebben.
  • Je moet tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023 minstens 500 kg pellets bestellen.
  • De pellets moeten in bulk geleverd worden (per blaaswagen of op paletten).

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken