Hoe verwarm je het goedkoopst?

Welke warmtebron is de duurste? En welke de goedkoopste? De prijzen zijn op een jaar tijd enorm veranderd. Misschien is het dus een goed idee om nu al te bekijken hoe je je woning volgende winter wil verwarmen. Wikipower, specialist in groepsaankopen maakte de berekening en vergelijkt verschillende energiefacturen.

Elektriciteit en gas het duurst

De duurste verwarmingsbron volgens Wikipower is elektriciteit, gevolgd door gas, stookolie, pellets en brandhout. Hoewel de prijzen van alle brandstoffen sinds 2021 gestegen zijn, met pieken in oktober en november 2022, blijft hout de goedkoopste brandstof voor verwarming.

Uit een berekening van Wikipower blijkt dat de energiefactuur voor een jaarlijks verbruik van 21.000 kWh in januari 2023 11.488 euro bedroeg voor elektriciteit tegenover 1.673 euro voor hout. Stookolie werd ook goedkoper dan gas: in januari 2023 was stookolie 1.183,20 euro goedkoper. Weetje: in Wallonië is gas wel duurder dan in Vlaanderen vanwege de netkosten.

Hout het goedkoopst

Brandhout is niet alleen goedkoop, maar ook een hernieuwbare energiebron omdat het kan gekweekt en gekapt worden, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die uit de grond ontgonnen worden. Het kost ook minder energie om brandhout te produceren dan bijvoorbeeld pellets die nog tot korrels verwerkt moeten worden. Als het hout afkomstig is uit lokale, duurzaam beheerde bossen waar meer bomen geplant worden dan gekapt, kan je het ook als een ecologische oplossing beschouwen.

Toch kan hout ook vervuilend zijn, afhankelijk van hoe je het verbrandt. Zo produceren open haarden veel vluchtige organische stoffen die zeer vervuilend zijn. Wil je met hout verwarmen? Dan sta je voor twee uitdagingen: je hebt droog hout nodig dat een goede energie-efficiëntie biedt en minder vervuilend is, en je hebt opslagruimte nodig om voldoende houtblokken op te slaan zodat het kan drogen.

Gevolgd door pellets

Pellets zijn nog iets duurder dan hout omdat ze meer bewerkt moeten worden. Om de prijsstijging te compenseren, geeft de federale overheid sinds 1 februari 2023 een pelletcheque van 250 euro voor wie zijn woning verwarmt met een pelletkachel. Om in aanmerking te komen voor die premie moet je aan vier voorwaarden voldoen:

  • Je moet je woning hoofdzakelijk verwarmen met pellets.
  • Je mag nog geen stookoliecheque of gaspremie ontvangen hebben.
  • Je moet tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023 minstens 500 kg pellets bestellen.
  • De pellets moeten in bulk geleverd worden (per blaaswagen of op paletten).

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Koelen en verwarmen met VivAir
Koelen en verwarmen met VivAir

Specifieke ruimtes snel opwarmen of koelen, of als alternatief voor hoofdverwarming? VivAir ontpopt zich als een ware kameleon tot de oplossing op jouw...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken