10.000 euro voor je nieuwe badkamer? Expert legt uit wat er allemaal mogelijk is

Het prijskaartje van een badkamer kan al snel stevig groeien, bijvoorbeeld als je kiest voor designmeubels in vol hout, een douche met zijsproeiers … Wat als je een budget van 10.000 euro hebt? Hoe kies je daarmee een badkamer, waarbij je niet inboet aan woon- en leefcomfort? We vroegen het aan Valérie Carrette, experte bij Van Marcke.

Laten we het maar meteen verklappen: voor 10.000 euro kan je vandaag zeker een badkamer met voldoende gebruikscomfort kopen (weliswaar zonder de plaatsing in rekening te brengen, tenzij het om een erg kleine badkamer gaat). Het komt er dan wel op aan om op enkele zaken slim te besparen. En op enkele andere zaken zeker ook niet. Maar eerst en vooral …

Wat krijg je exact voor 10.000 euro?

“Wel, laat me de vraag even terugkaatsen”, lacht Valérie Carrette, experte bij Van Marcke. “Het hangt er namelijk ook van af wat je in de badkamer wilt. Enkel een douche, enkel een ligbad, of beide? Wil je er wel of geen toilet bij? Ga je voor standaardmeubels, of toch liever voor maatwerk? Je kan de badkamer zo duur maken als je zelf wilt.”

Maar dat gezegd zijnde: “Voor 10.000 euro kan je al een mooie, goed uitgeruste badkamer kopen met een ligbad, een aparte inloopdouche van 120 of 140 centimeter, een hangtoilet met dubbele spoeling en een badkamermeubel van 120 centimeter breed met twee wastafels, een spiegelkast en een kolomkast met lades. Dat kan zeker.”

“De inloopdouche is dan uitgerust met een grote kopsproeier, maar ook een gewone handsproeier. De kraan is uiteraard thermostatisch. Daarnaast heb je accessoires, zoals een plankje om de douchegel en shampoo op te plaatsen. Als ligbad kies je voor een inbouwmodel in acryl, met opnieuw een thermostatische kraan, een stang en eventueel zelfs een douchezone.”

Waarop bespaar je (beter niet)?

Als je voor deze badkamer van 10.000 euro gaat? “Vandaag ga je toch best voor duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen, zowel voor je kranen als het badkamermeubilair. Maar dat betekent nog niet dat je voor duurder vol hout moet gaan. Wil je meubels die lang meegaan en makkelijk te onderhouden zijn? Ga dan gerust voor melamine. Waak er wel over dat de scharnieren van de deurtjes en geleiders van de lades van goede kwaliteitsmerken zijn.”

En welk kraanwerk kies je dan het best? “Zeker waterbesparende kranen, dat is een must, zowel voor de planeet als voor je portefeuille. Net als een toilet met grote én kleine spoeling. Sowieso zijn deze producten meestal niet duurder. Waarop je dan wel kan besparen? De afwerking van de kranen. Chroom is zeker haalbaar, want dat blijft het goedkoopst. Maar met een budget van 10.000 kan je ook voor kranen in trendy zwart gaan.”

Uiteindelijk bespaar je vooral op de afwerking: “Met materialen die daarom kwalitatief niet minder zijn, maar gewoon goedkoper. Daarnaast ga je niet zozeer voor design-, maar wel voor kwaliteitsmerken. En geen meubilair op maat, maar eerder standaardmaten. Als bad kies je een inbouwmodel. De kranen zullen opgebouwd zijn op de muur, want ook dat is minder duur.”

En boet je dan niet aan comfort in?

Onderhoudsvriendelijk is onze badkamer van 10.000 euro zeker wel. Maar zal je dan op andere vlakken aan comfort inboeten? “Eigenlijk niet”, aldus Valérie Carrette van Van Marcke. “Met dit budget geniet je overal in de badkamer nog van het nodige gebruiksgemak. Van de douche of het bad, waar de thermostatische kraan snel tot de juiste warmte komt, tot het meubilair dat je gerust 50 keer per dag mag open- en toedoen én dat je makkelijk onderhoudt. Cruciaal is dan wel dat je de badkamer goed onderhoudt, natuurlijk.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Van afbraak tot afwerking
Van afbraak tot afwerking

Hét grote voordeel van uw badkamer te laten renoveren door een ervaren badkamerrenovatiebedrijf? Zo’n specialist regelt echt álles, van de eerste...

Lees meer
Nieuwe badkamerserie ‘Qatego’ van Studio F. A. Porsche: rechtlijnig meubilair en afgeronde objecten
Nieuwe badkamerserie ‘Qatego’ van Studio F. A. Porsche: rechtlijnig meubilair en afgeronde objecten

Twee premiummerken samen in jouw badkamer: Studio F. A. Porsche ontwierp voor Duravit de badkamerserie Qatego. Terwijl de kasten van de badkamerserie strak ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken