Met een thuisbatterij krik je het zelfverbruik van de door jouw zonnepanelen opgewekte stroom op. Maar welke thuisbatterij moet je kiezen? Er bestaan verschillende types, met elk voor- en nadelen. Een overzicht.
Lithium-ionbatterij
De lithium-ionbatterij is de meest verspreide. Het op- en ontladen ervan gebeurt door lithiumionen tussen een positieve elektrode en een negatieve elektrode te laten bewegen. Je vindt dit type ook terug in elektrische wagens, laptops en smartphones.
De voordelen
- Grote energiedichtheid, waardoor de lithium-ionbatterij lichter en compacter is dan de andere types.
- Kan snel op- en ontladen.
- Lange levensduur (van gemiddeld 10 tot 20 jaar).
De nadelen
- Relatief duur, al dalen de prijzen wel.
- Volledige op- en ontlading leiden tot extra capaciteitsverlies.
- Sommige onderdelen zijn schaars.
Lood-zuurbatterij
De technologie achter de lood-zuurbatterij bestaat al sinds 1859. Het laden en ontladen gebeurt op basis van een elektrochemische reactie tussen loodsulfaat, zwavelzuur en positieve en negatieve elektroden.
De voordelen
- Gebruikt een beproefde technologie die al decennialang haar nut bewijst.
- De aanschafprijs is tot de helft lager dan die van een lithium-ionbatterij.
De nadelen
- Beperkte energiedichtheid, waardoor de batterij groot en zwaar is.
- Stoot gassen uit, waardoor de ruimte geventileerd moet worden.
- Minder lange levensduur dan andere batterijtypes.
- De levensduur neemt nog af bij diepere ontladingen.
Zoutwaterbatterij
De zoutwatertechnologie is relatief nieuw in de wereld van thuisbatterijen. Ze maakt gebruik van water, natrium en elektroden. In tegenstelling tot de lithium-ionbatterij en lood-zuurbatterijen bevat dit type minder giftige stoffen en geen zware metalen.
De voordelen
- Een milieuvriendelijker alternatief voor de andere batterijtypes.
- Heeft wellicht de langste levensduur van alle types thuisbatterijen.
- Er is minder risico op de uitstoot van gassen.
De nadelen
- Heeft het potentieel om goedkoper in aanschafprijs te worden dan de lithium-ionbatterij.
- Beperkte energiedichtheid, waardoor de batterij groot en zwaar is.
- Levert mindere prestaties tijdens stroompieken, zowel bij de op- als afname van energie.
Welk batterijtype kies je?
Tot voor kort gaven enkel bepaalde (dus niet alle) batterijtypes recht op een premie in Vlaanderen, maar sinds 1 april 2023 is deze financiële stimulans afgeschaft voor elke thuisbatterij in heel België. In Brussel en Wallonië was er sowieso in geen enkele tegemoetkoming voorzien. De eventuele premie speelt vandaag dus geen enkele rol (meer) bij de keuze tussen de verschillende baterijtypes.
Maar welke criteria zijn dan wél belangrijk? “Vooral als je de aanschafprijs afweegt tegenover de levensduur, is de lithium-ionbatterij vandaag de meest rendabele oplossing als thuisbatterij voor het verhogen van je zelfconsumptie”, stelt Erwin Brouwers, ingenieur en specialist energy management & batteries bij Engie. “Bijkomende troeven zijn de hoge energiedichtheid en het feit dat er veel leveranciers van zulke batterijen zijn.”
“Voor de komende jaren is de verwachting dat lithium-ion voor deze thuistoepassing de meest gebruikte technologie zal blijven. Mede gedreven door de opkomst van de elektrische auto’s worden de verschillende subtechnologieën van lithium-ionbatterijen intussen nog verder ontwikkeld. Maar op langere termijn komen er wellicht nog rendabele alternatieven die bijvoorbeeld gebruik zullen maken van minder schaarse grondstoffen.”
“Belangrijk is om steeds de waarborgen van de verschillende aanbieders te vergelijken”, adviseert Grietus Mulder, opslag elektriciteit bij VITO/EnergyVille en SyntraPXL. “Sommige fabrikanten hanteren een garantietermijn van tien jaar, terwijl die bij andere partijen slechts drie jaar is. Lees ook altijd de garantievoorwaarden na. Die bevatten soms veel uitsluitingen en kunnen het je daardoor erg lastig maken wanneer er plots een probleem opduikt.”