Ga je een nieuwe keuken kopen, maar weet je niet goed of een keukeneiland nog altijd in is, welke materialen je moet kiezen, welk type van kraan of welke kleuren nu favoriet zijn? We vroegen aan keukenexperts Lisa Van Dijck en Maïté De Vos van Keukens De Abdij wat de Belg momenteel verkiest voor zijn of haar keuken.
Keukeneiland blijft een winner
Een keuken kies je niet voor een paar jaar. Er zijn natuurlijk trends waar ook de Belg gevoelig aan is, maar we houden eerder van tijdloosheid in de keuken. Dat beamen ook Lisa Van Dijck en Maïté De Vos. Zij houden de vinger aan de pols van alle nieuwigheden en trends op keukengebied voor Keukens De Abdij. “De Belg speelt inderdaad eerder op safe. We kiezen een keuken die we binnen 30 jaar nog steeds graag willen zien. Maar dat wil niet zeggen dat nieuwe materialen, vormen en kleuren de Belgische keuken niet binnendringen”, vertelt Maïté.
Keuken kopen: de favoriete indeling
Toch zijn er een aantal vaste waarden in de keuken. “Qua keukenindeling gaat de voorkeur het meeste uit naar het keukeneiland gecombineerd met een wand. En dat zowel bij nieuwbouw als renovatie. Openheid en ruimte staan centraal in de keuken. En daarvoor willen renoveerders graag enkele muren uitbreken. Ook de L-vormige keuken is zeer geliefd, maar alles hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte en het budget. Al zal er waarschijnlijk een tijd komen dat kleinere keukens hun opmars gaan maken”, merkt Maïté op.
Belgisch minimalisme
Daarnaast willen we zo weinig mogelijk deuren zien en dat verklaart - voornamelijk bij strakke keukens - de populariteit van doorloopdeuren. Daar betaal je dan wel een prijs voor. Die prijs hangt onder andere af van het materiaal, het deursysteem, naar welke kant de deur moet opengaan, enzovoort. Maar het past wel binnen het strakke en cleane plaatje dat alles geïntegreerd is en één geheel vormt.” “Belgen willen ook geen rommel zien”, vult Lisa aan. “De koffiezet zal eerder in een kast achter een schuifdeur staan dan op het aanrecht.”
Grote of kleine keuken kopen?
Dat de keuken het hart van de woning vormt is al goed ingeburgerd in België. Toch blijft de combi keuken en eetruimte overeind. Hoewel we op termijn compacter zullen moeten gaan wonen - en onze keukens waarschijnlijk ook kleiner zullen worden -, blijven we luxueus ingesteld wat betreft onze keuken. Maïté: “We leven in de keuken. In China en Japan zien we all in one-keukens van één vierkante meter. Bij ons is bij nieuwbouw een keukenwand van 3 meter en een eiland van maximaal 2,5 meter mainstream. Af en toe wordt de eettafel gekoppeld aan het keukeneiland, maar meestal is dat niet het geval.”
Spoelen en koken
De kookfuncties blijven ook duidelijk verdeeld volgens Lisa. “Spoelen doen we aan het eiland en koken doen we aan de wand. Dat is vaak het goedkoopste. Zeker bij renovatie, omdat je dan geen extra afvoerbuizen moet voorzien voor je dampkap. Al kiezen sommigen voor een geïntegreerde dampkap. Hierbij heb je de keuze tussen de dampkap die verwerkt zit in de kookplaat of de dampkap die achter de kookplaat zit. Dit type neemt wel meer kastruimte in, al zijn er ook nieuwe modellen die beter geïntegreerd zijn.”
In China en Japan zien we all in one-keukens van één vierkante meter. Bij ons is bij nieuwbouw een keukenwand van 3 meter en een eiland van maximaal 2,5 à 3 meter vandaag mainstream
Meest gekozen kastkleur
De meeste afwisseling zie je in de materiaal- en kleurkeuze van de Belg. Lisa: “Qua kastmateriaal kiest de Belg het meest voor laminaat, of fineer als het budget er is. Tegenwoordig heb je zoveel mogelijkheden als je gaat voor laminaat en zijn er heel mooie imitaties van houtstructuren. We combineren graag een strakke stijl met warme texturen en kleuren. Wit en beige blijven de basiskleuren, maar gecombineerd met hout. De afwisseling van deze materialen is ook erg in nu.” Kastdeurtjes moeten dus niet uit één en hetzelfde materiaal bestaan. Speelsheid is mogelijk en maakt je keuken uniek.
Keramiek meest favoriet, maar niet meest gekocht
Voor het materiaal van het werkblad blijven we eerder klassiek, al zijn er uitschieters mogelijk. Een prachtig marmeren blad kan de eyecatcher zijn van je keuken, maar daar staat ook een prijskaartje tegenover. Maïté: “Keramiek is nog steeds het meest gevraagde materiaal voor het werkblad omdat je er alles op kan. Het is krasvast, hittebestendig en onderhoudsvriendelijk. Maar op het einde van de rit nemen niet veel Belgen dit omwille van de prijs. Graniet en composiet zijn goede alternatieven, maar het meest geplaatste materiaal is laminaat.”
Voor het werkblad duiken er wel nieuwe kleuren op. “De mortexlook is populair, maar ook travertijn. De materialen mogen wel wat structuur en kleurnuances hebben. Maar niet overdreven, zodat je het niet te snel beu raakt”, lacht Lisa.
Keukenkraan: deze kleur kiezen we massaal
Er zijn al mooie alternatieven voor de standaard RVS keukenkraan, maar zwart is koploper. “Een zwarte kraan en dito spoelbak zijn het meest gevraagd. Dat matcht het mooist met de zwarte inbouwtoestellen. Al zijn er ook mensen die graag hun spoelbak en kraan dezelfde kleur geven als het werkblad.” De kokendwaterkraan is nog steeds populair en keukenkranen hebben het liefst een flexibele uitloop.
“Wat de spoelbak betreft wordt er het vaakst gekozen voor de 1,5 spoelbak”, vertelt Maïté. “En die hoeft niet per se een afdruipvlak te hebben. Fabrikanten komen meer en meer met accessoires op de markt die je op je werkblad kan leggen en nadien weer kan verwijderen. Alles staat in het teken van cleanness.”
Een nieuwe kleur voor de keuken
Als er één kleur is die nu de keuken verovert, dan is het groen. “En dat in al zijn tinten en nuances”, aldus Lisa. “Fabrikanten brengen meerdere tinten groen op de markt, waardoor er heel wat combinaties mogelijk zijn. De woonprogramma's op TV hebben daar ongetwijfeld iets mee te maken. We zien een duidelijke interesse van jonge kopers tussen 20 en 30 jaar die resoluut voor groen durven kiezen. Vaak combineren ze een groene keuken met mooie patroontegels op de vloer. Het is dus een duidelijke stijl die jonge bouwers en verbouwers aanspreekt.”
Belg is gevoelig voor deze stijl
Een andere winnaar is de Japandi-stijl. “Al benoemen mensen deze stijl niet zo”, weet Maïté. “Maar we merken een grote vraag naar notelaar, donkerbruine materialen gecombineerd met beige. De Japanse strakheid, maar dan toch met een warme toets. Ook organische vormen zijn aan een comeback toe. De afgeronde hoeken van de keukenkastjes van weleer en werkbladen met ronde hoeken zorgen voor gezelligheid in de keuken.”
Deze keuken kiest de Belg nu:
- Indeling: keukeneiland met wand of L-keuken
- Groot vs klein: groot (naargelang de ruimte in de woning)
- Stijl: meestal strak, soms landelijk
- Kastmateriaal: laminaat
- Kastkleur: wit, beige en houttinten
- Type kast: gesloten kasten
- Werkbladmateriaal: laminaat
- Werkbladkleur: wit of beige
- Kraan: zwart met uitloop
- Spoelbak: 1,5 spoelbak in zwart
- Toestellen: zwart
- Huidige keukentrend: groen, organische vormen en Japandi

Een bureaukast op maat: dé manier om je thuiswerkplek slim te organiseren
Werken in een ruimte die niet alleen functioneel is, maar ook inspirerend, comfortabel én persoonlijk … het is zoveel aangenamer, toch?

Verhoog je wooncomfort met dit schuifraam dat design met isolatie combineert
Wil je nieuwe ramen en deuren plaatsen? Aluminium biedt een perfecte combinatie van stijl, veiligheid en comfort.

Van condensatieketel tot warmtepomp: Bosch biedt de juiste verwarmingsoplossing voor elk huis
Iedereen kent Bosch van zijn betrouwbare huishoudtoestellen en elektrisch gereedschap.

.jpg?w=760&auto=format&ar=4%3A3&fit=crop&crop=faces%2Cfocalpoint&corner-radius=10&mask=corners&lossless=true&s=b2d39256714c23f451d907e9b7a3dbcc)





