Grootse oplossingen voor een kleine keuken

Wie zegt dat een kleine keuken er niet groots mag uitzien? Ze vraagt net meer creativiteit en denkwerk dan een groot exemplaar. Want elke vierkante meter wil je gewoon zo goed mogelijk benutten en indelen. Wij zetten enkele aandachtspunten, handige tips en inspiratie voor een kleine keuken op een rij.

De beste opstellingen voor een kleine keuken

Keukens heb je in allerlei opstellingen. Maar niet elke keukenopstelling is geschikt voor een kleine ruimte. Een enkelwandige keuken is een goede optie, vooral als je keukenmuur breder is dan de diepte van je keuken. Daarbij staan dus alle keukenkasten, apparaten… tegen één wand. Ergonomisch is dit type keuken wel minder interessant. Een goede zoneplanning van je keuken is hier dus zeer belangrijk.

Andere optie voor een kleine ruimte is de hoekkeuken of L-keuken. Zo benut je optimaal de ruimte met veel opbergmogelijkheden en een beperkte loopafstand. Alles bevindt zich bijna binnen handbereik. Droom je toch van een keukeneiland in je kleine keuken, laat je dan niet op andere gedachten brengen. Ook een keukeneiland is mogelijk, mits een beetje creativiteit. Denk aan een keukenschiereiland of een keukeneiland op wieltjes. 

Kleine keuken + leefruimte = groots resultaat

Heb je geen aparte keukenruimte, ga dan voor een open keuken. Integreer deze zo goed mogelijk mogelijk met je leefruimte. Denk aan materialen en kleuren die matchen, accenten die terugkomen… Zo creëer je harmonie en rust. Of verleng je kleine keuken met een eettafel die aansluit. Wil je de keuken toch liever een beetje gescheiden houden van de woonkamer? Ga dan voor een open kast, een verschuifbare wand of eentje van glas.

Opbergers in de kleine keuken

De uitdaging bij een kleine keuken blijft vaak de opbergruimte. Werk daarom - indien mogelijk - op maat. Zo kun je elke vierkante centimeter benutten. Keukenlades zijn praktischer dan keukendeuren. In een lade zie je onmiddellijk wat er in ligt. Met compartimenten kan je alles mooi opbergen. Waardoor je alweer ruimte wint.

Plateaus die helemaal uit de kast draaien, zijn ook handig in een kleine keuken. Er bestaan ook handige hoeklades die de beschikbare ruimte optimaliseren. Hoge kasten laat je het best tot aan het plafond doorlopen. Kolomkasten mijd je beter. Ze zijn  handig en zorgen voor extra opbergruimte, maar beperken de lengte van het werkblad. Met een goede keukenplanning maak je optimaal gebruik van je opbergruimte.

Grillen, afwassen, stomen… in je kleine keuken

Een oven, een stoomoven, een microgolfoven, een vaatwasmachine, een kookplaat, een espressomachine… Huishoudtoestellen kunnen best wat plaats innemen. Laat daarom zoveel mogelijk toestellen inbouwen. Denk daarnaast ook aan multifunctionele toestellen, zoals een combi-oven. Verder zijn er ook bescheiden toestellen op de markt. Koffiezetmachines, broodroosters, keukenrobots… bijna alles is in miniversie te vinden.

Dat geldt ook voor grote elektrotoestellen. Standaard is de vaatwasser 60 cm breed, maar er bestaan ook smallere modellen van 45 cm. Hou er wel rekening mee dat ze een lager vermogen hebben. Hetzelfde geldt voor kookplaten: een inductieplaat van 30 of 45 cm beschikt over flexibele kookzones. Groot genoeg voor een klein gezin.

Niet klein, maar mini

Naast kleine keukens zijn er ook minikeukens, meestal van metaal. Het zijn vooraf gemonteerde keukens, met ingewerkte elektrotoestellen. Vaak verkrijgbaar in originele kleuren. Dat maakt van jouw minikeuken een absolute eyecatcher. Naargelang de opties zit er een spoelbak, een klein werkblad, een kookplaat, een koelkast en een klassieke oven of microgolfoven in. Eventueel met nog extra opbergruimte in de hoogte. Het enige wat je nog moet doen is je kleine keuken op de gewenste plaats neerzetten. En koken maar!

De laatste centimeters van je kleine keuken

Tot slot nog enkele trucs voor jouw kleine keuken:

 • Plaats het werkblad op 90 of 95 cm en kies voor een dun materiaal (roestvrij staal, kwarts, glas…). Zo maak je voldoende ruimte vrij voor een bijkomende lade.
 • Maak de keukensokkel 7 cm lager. Zo win je dezelfde hoogte aan de binnenkant van een kast. Zodat je niet één maar twee legplanken kan installeren.
 • Een andere optie: gebruik de plinten als bijkomende lage lades.
 • Maak laag keukenmeubilair 5 cm dieper. Die ingreep levert een dubbel voordeel op. Lage kasten die hoger en dieper zijn, bieden tot 20% meer ruimte. Bovendien wordt het werkblad daardoor breder.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details
  Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details

  Een keuken moet niet alleen praktisch zijn, ook het ontwerp is erg belangrijk. Je voelt je het best in een keuken die perfect aansluit bij jouw smaak en...

  Lees meer
 • De nieuwe kranen uit de Tulum-collectie van Philippe Starck
  De nieuwe kranen uit de Tulum-collectie van Philippe Starck

  Tulum van Philippe Starck verenigt puurheid en elegantie. Door ronde en vierkante elementen te combineren, passen de kranen bij organisch gevormd en...

  Lees meer
 • Met deze 2 tips maak je van je spoelbak een kleurrijke blikvanger én praktische werkplek
  Met deze 2 tips maak je van je spoelbak een kleurrijke blikvanger én praktische werkplek

  Kan een spoelbak ook de eyecatcher van je keuken worden? Uiteraard! Met de nieuwe trendkleuren voor RVS-keukenkranen tover je instant kleur op je spoelbak. ...

  Lees meer
 • Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan
  Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan

  Ben je uitgekeken op je keuken, maar zie je op tegen afbraakwerken of zware kosten? Geef je keuken dan een frisse look met een GROHE Start keukenkraan. Die ...

  Lees meer