livios logo

De grootste aandachtspunten bij een houten terras

Denk je erover om een houten terras te plaatsen? Maar weet je niet hoe je hieraan begint, welke houtsoort in aanmerking komt of welk budget je best voorziet? Livios zocht het voor je uit.

Je terras wordt blootgesteld aan weer en wind. Het moet dan ook bestand zijn tegen die wisselende weersomstandigheden en vocht. Bovendien moet je een houtsoort kiezen die voldoende sterk en slijtvast is. Hoe je dat doet? Door rekening te houden met de duurzaamheidsklasse.

Van I tot V

Houtsoorten worden op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderverdeeld in vijf duurzaamheidsklassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Niet-duurzame houtsoorten vallen in klasse V. Voor een terras zijn houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I, II of III aan te raden. Let er ook op dat je een houtsoort kiest die beschikt over het FSC- en/of PEFC-label. Zo ben je er zeker van dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

hardhout terras


© Jadimex  

Welke houtsoort?

Voor een terras heb je een houtsoort nodig die voldoet aan hoge kwaliteitseisen voor sterkte, slijtvastheid en bewerkbaarheid. Elke houtsoort heeft zijn specifieke houttekening en kleur. Naast de meest bekende soorten (Afrikaans padoek, afzelia, bankirai, ipé, itauba, merbau…) beschikken ook minder bekende houtsoorten zoals afrormosia, iroko, jarrah, makoré en tatajuba over een voldoende hoge duurzaamheid.

Plaatsing

Handige harry’s kunnen perfect zelf hun houten terras aanleggen. Hou daarbij zeker rekening met een stabiele ondergrond, zoals een waterdoorlatende stabilisé. Voor een goede afwatering moet je terras lichtjes afhellen, een centimeter per meter volstaat daarbij. Gebruik zeker ook geen ijzeren of stalen schroeven. Niet alleen gaan ze roesten, ze maken ook verkleuringen op je planken die moeilijk te verwijderen zijn. Roestvrij staal is daarom altijd aangewezen. Om te vermijden dat er onkruid door je terrasplanken groeit, kan je een worteldoek op de ondergrond bevestigen.

terrasoverkapping overkapping terras

Foto Brustor
  

dak nieuwbouw huis woning gevel gevelbekleding dakbedekking zwembad terras overkapping

Foto Prefa
  

Onderhoud

Een houten terras vergt amper onderhoud en reinigt zichzelf. Door blootstelling aan zonlicht en regen treedt er snel een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing op. Dit vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de levensduur en de eigenschappen van het hout. Wil je je terras toch zelf reinigen? Dan gebruik je hiervoor best een borstel en een sopje van bruine zeep en water of een mengsel van ¼ javel en ¾ water. Een hogedrukreiniger kan enkel als je de straal niet te krachtig zet.

Kostprijs

De prijzen van een houten terras variëren enorm. Afhankelijk van de grootte, de gebruikte houtsoort en uiteraard het geleverde werk. Prijsbepaler nummer één: het hout zelf. Om je een idee te geven van de prijsverschillen tussen de diverse soorten vroegen we enkele prijzen op:

  • Eik (klasse II-III): ca. 57 euro/m2
  • Thermowood (klasse I-II): ca. 34 euro/m2
  • Accoya (klasse I): ca. 80 euro/m2
  • Guyana Teak (klasse I-II): ca. 73 euro/m2
  • Lariks (klasse II-III): ca. 29 euro/m2
  • Robinia (klasse I-III): ca. 77 euro/m2

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/terras-en-oprit/bestratingsmaterialen/de-grootste-aandachtspunten-bij-een-houten-terras/