livios logo

Hedendaagse woning in een groene omgeving: “Natuur was dé inspiratiebron”

Een woning bouwen op een hellend terrein? Monique durfde de uitdaging aan. Haar oog viel op een bouwgrond in Romponcelle, een rustig dorpje in het groen in de provincie Luxemburg. Ze droomde van een hedendaagse eengezinswoning met maximaal zicht op de omliggende natuur en klopte daarvoor aan bij A-nova architectes. Daar sprongen ze creatief om met de atypische eigenschappen van het perceel en gebruikten ze de natuur als inspiratiebron voor de oriëntatie en indeling van de woning.

Perceel met een helling

Monique (50), mama van Simon (30), François (27) en Louis (25) bouwde een hedendaagse woning op een hellend terrein. “Het perceel is 14 meter breed en 150 meter lang en heeft een opwaartse helling van de straat richting de tuin. We hebben de breedte van het perceel maximaal benut door de woning tot op de linkse en rechtse perceelsgrens te bouwen”, legt architect Antoine Gauthier van A-nova architectes uit. Via een servitudeweg aan de linkerkant van de woning is er een toegang tot de tuin.

In het kort

  • Type woning: nieuwbouwwoning in Romponcelle
  • Bewoners: Monique (50) en haar zoon François (27)
  • Architect: A-nova architectes
  • Bouwjaar: 2019-2020
  • Bewoonbare oppervlakte: 108 m²

 


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  

Twee volumes

De woning bestaat uit twee volumes: een rechthoekig blok met twee etages en een langwerpig volume dat zich uitstrekt naar de tuin. “Het rechthoekige hoofdvolume heeft een hellend dak, net zoals de andere huizen in de straat. Daardoor past de woning goed in het bestaande landschap”, legt Gauthier uit. “Het tweede volume met plat dak loopt vanaf het hoofdgebouw schuin de tuin in. De gevel is langs één kant volledig gesloten om de privacy van de buren te respecteren. Aan de tuinkant bestaat de gevel volledig uit glas voor een maximaal contact met de natuur.”

Atypische indeling

Door de helling kreeg de woning een atypische indeling. “We maakten van het landschap gebruik om alle technische ruimtes op het gelijkvloers te groeperen en de woon- en slaapruimtes op de eerste etage”, zegt Gauthier. Op straatniveau heb je toegang tot de garage, kelder, wasplaats en inkomhal. De eerste verdieping geeft uit op de tuin en is opgedeeld in een leef- en slaapzone: enerzijds heb je de leefruimte met open keuken, berging en een toilet en anderzijds heb je de masterbedroom met dressing en badkamer, twee slaapkamers en een douchekamer.


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  

Industriële accenten

Qua inrichting koos Monique voor een modern interieur met industriële accenten zoals de betonnen gietvloer en zwarte stalen trap. Ook in de woonkamer zijn er zwarte metalen accenten die passen bij de zwarte ramen en gecombineerd worden met houten meubels voor een warme look. De gebruikte kleuren zijn zwart, wit, grijs en houttinten. “Om binnen het budget te blijven, is er geen maatmeubilair aanwezig”, verklaart Gauthier.

Maximaal contact met de tuin

Monique wou maximaal contact met de natuur. “Daarom besloten we om de twee achtergevels op het zuiden en westen te richten. Ze bestaan volledig uit glas, waardoor je een ruimtelijk gevoel krijgt en de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Daarnaast is er ook een overdekt terras in het verlengde van de woonkamer”, vertelt Gauthier. Er werd ook voldoende aandacht aan oververhitting besteed. De brede dakoversteek van het overdekte terras zorgt ervoor dat er geen direct zonlicht binnenvalt in de leefruimte. Bij andere ramen is er gemotoriseerde zonwering voorzien.


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  


© A-nova architectes  

Energiezuinig verwarmen en afkoelen  

Daarnaast heeft Monique ook de mogelijkheid om haar woning passief te koelen. “De geothermische warmtepomp met verticale grondboring onttrekt in de zomer koelte uit de bodem die wordt overgedragen op het afgiftesysteem in huis. In de winter werkt de warmtepomp omgekeerd en haalt ze warmte uit de bodem. In de toekomst zal Monique ook nog zonnepanelen installeren, zodat de woning zelf de nodige energie kan opwekken om te verwarmen en af te koelen.”

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/hedendaagse-woning-in-een-groene-omgeving-natuur-was-de-inspiratiebron/