livios logo

Woning bezichtigen of rondleiding geven? Vanaf nu kan het weer!

Wil je zelf je huis of appartement verkopen of verhuren zonder dat er een makelaar aan te pas komt? Goed nieuws: vanaf maandag 18 mei mag je terug kandidaten ontvangen en rondleiden in je woning. Professionele vastgoedmakelaars mochten al een weekje eerder terug aan de slag.

Twijfel je ook of je opnieuw potentiële kopers mag ontvangen en rondleiden in je huis of appartement? Hello Home schept duidelijkheid: vanaf maandag 18 mei mag het weer. Het woningverkoopbedrijf vroeg het na bij de federale overheidsdienst Economie en het kabinet van federaal minister Nathalie Muylle. Professionele vastgoedmakelaars mogen al sinds maandag 11 mei hun activiteiten terug opnemen.

Online woning kopen huren


© Getty Images  

sleutel deur kopen woning voordeur


© Getty Images  

Zo hou je het veilig

Wil je al meteen rondleidingen organiseren? Dan moet je je wel aan een aantal veiligheidsmaatregelen houden. “Als je je wat ziekjes voelt, mag je natuurlijk geen geïnteresseerde kopers ontvangen”, zegt Michèle Lossy van Hello Home. “Omgekeerd mogen kopers ook niet op huisbezoek gaan als een gezinslid of zijzelf ziekteverschijnselen vertonen. Verder blijft het belangrijk om zowel voor als na een bezoek je handen te wassen, een mondmasker te dragen en te allen tijde minstens 1,5 m afstand te bewaren. Bovendien raak je best geen deurklinken of andere voorwerpen aan.”

Hoe ver mag je gaan?

Maar mag je ook een woning gaan bekijken aan zee of aan de andere kant van het land? Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) raadt je in ieder geval aan om altijd een attest bij te hebben waarop de details van je afspraak staan vermeld. Vraag daarom aan je vastgoedmakelaar om de afspraak per mail te bevestigen en daarin ook het adres van het pand en het tijdstip van de rondleiding te vermelden. Zo kan je die mail als bewijs voorleggen bij een eventuele politiecontrole. Maak er in ieder geval geen daguitstap van!

Huis bezoeken of tonen? Hou je aan deze regels

Ook het BIV geeft nog een aantal richtlijnen mee waaraan je moet voldoen als je een huis bezoekt onder begeleiding van een vastgoedmakelaar.

Als koper en huurder is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften van de makelaar strikt opvolgt. Bij voorkeur draag je een mondmasker dat je zelf meebrengt. Was je handen, hou altijd 1,5 m afstand en raak niets aan. Wissel zo weinig mogelijk documenten uit, maar handel alles digitaal af. En ga nooit op huisbezoek als jij of een gezinslid zich ziek voelt!

Als bewoner zorg je best dat je niet aanwezig bent als de makelaar een rondleiding geeft aan potentiële kopers of huurders. Anders blijf je tijdens het bezoek best in de tuin of in één bepaalde ruimte. Volg ook altijd de richtlijnen van de makelaar op.

De vastgoedmakelaar zelf draagt handschoenen en een mondmasker en ontsmet voor en na elk nieuw bezoek alle deurklinken, trapleuningen en andere aangeraakte voorwerpen. Hij of zij geeft je voor elk bezoek de nodige richtlijnen mee.

Lees ook:


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopregelgeving/woning-bezichtigen-of-rondleiding-geven-vanaf-nu-kan-het-weer/