Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in orde moeten brengen. Met dit stappenplan, zetten we je alvast op de juiste weg.

Stap 1: Zet het op papier

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: begin nooit te verbouwen zonder dat je een plan of ten minste een duidelijke schets op papier hebt staan hoe de woning er na renovatie uit moet zien, ook als je in fases verbouwt. Een architect onder de arm nemen om een woning grondig te renoveren is in de meeste gevallen verplicht, en nooit een overbodige luxe.

Stap 2: Wat blijft en wat verdwijnt?

Bepaal duidelijk wat je zal behouden, wat je zal verbouwen en wat je wil afbreken, en maak een stappenplan. Als je een rijwoning hebt gekocht, denk goed na in welke volgorde de werken worden uitgevoerd. Het heeft geen zin om de voorkant van de woning netjes af te werken, als je daarna nog met afval en puin door het huis moet.

Stap 3: Zorg voor een gezonde basis

Starten doe je best met de afbraakwerken en het eventueel verstevigen of vervangen van de bestaande structuur die je gaat behouden (nieuwe raamopeningen in de muren, verste - viging van de vloerplaten en/of dakgebinte, herstelling of afbraak van binnenmuren…). Zo heb je een gezonde basis om verder te werken aan de heropbouw van je woning.

Meer weten over een doordachte afbraak van je woning? Vraag het gratis magazine Mijn renovatie aan.

Stap 4: Eerst de ruwbouw

Samen met de renovatie van de bestaan - de ruwbouw, laat je best ook de ruwbouw uitvoeren van eventuele nieuwe onderdelen (uitbreiding, optopping…). Zo heb je de volledige ruwbouw klaar en kan je alles in één fase netjes laten afdekken en afwerken

Stap 5: Van boven naar beneden

Eens de ruwbouw klaar is, kan je verder. Je werkt het best van boven naar onder. Door eerst het dak te renoveren of te vervan - gen, zorg je er namelijk voor dat alle andere werken ‘droog’ kunnen verlopen. Samen met de renovatie van het dak, plan je best ook de isolatie ervan. Zo pak je alles in één keer aan

Stap 6: Keuzes maken

De isolatiemethode van de buitenmuren (buiten, binnen, spouw) heeft een belangrijke invloed op de buiten- en binnenafwerkingen van je gevels en de positie van de nieuwe ramen en deuren in de dikte van de muur. Gedetailleerde schetsen op grote schaal kunnen je helpen de juiste keuzes te maken en de verschillende elementen correct te laten aansluiten op elkaar. Ons gratis magazine Mijn renovatie legt je alles over na-isolatie haarfijn uit.

Stap 7: Goed coördineren

Idealiter verloopt de plaatsing van de muuriso - latie gelijktijdig met die van de nieuwe ramen en deuren. Dat biedt de beste garantie op een correcte overgang tussen beide (verankering, doorlopende isolatie, lucht- en waterdichtheid…). Dit is een van de belangrijkste coördinatiewer - ken wil je je je nieuwe gevels van een efficiënte isolatieschil voorzien!

Stap 8 Isoleren: wat en hoe?

Bepaal welke binnenruimtes buiten het verwarm - de volume zullen vallen (kelder, garage, koele berging…), hoe je de scheidingswanden tussen die ‘koude’ en ‘warme’ ruimtes zal isoleren (kelderplafond, muren en plafond van de trap naar de kelder, muur tussen keuken en garage…), en hoe je de isolatie overal goed op elkaar laat aansluiten

Nog meer tips en slimme ideëen voor jouw renovatie?

Naast tal van interessante artikels, bieden we je in ons magazine Mijn renovatie ook verschillende reportages aan waarbij je inspiratie kan opdoen. We hebben het kort over de energieaudit en tonen je de weg naar succes bij het na-isoleren van je muren.

Wacht niet langer en bestel nu je gratis exemplaar!


Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’

Pas een huis gekocht of gebouwd en op zoek naar tools, tips en inspiratie om je badkamer in te richten volgens jouw wensen? Bestel dan snel ons gratis...

Lees meer
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!
De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!

De eerste stap naar een lagere energiefactuur? Een geïsoleerde woning! Vooral langs het dak, maar ook via je muren en vloer gaat er namelijk heel wat...

Lees meer
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan

De manier waarop we onze keuken gebruiken, verschilt van gezin tot gezin. Vertrek dus niet te snel van een archetype en denk eerst goed na over wat je van...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Ecologisch (ver)bouwen? Laat je inspireren tijdens Ecobouwers Opendeur 2022
    Ecologisch (ver)bouwen? Laat je inspireren tijdens Ecobouwers Opendeur 2022

    Op 5, 6, 11, 12 en 13 november 2022 kan je tijdens Ecobouwers Opendeur gratis binnenkijken in heel wat duurzame, bio-ecologische en passieve woningen.

    Lees meer
  • Werkt je aannemer aan een uurtarief? Zo vermijd je discussies
    Werkt je aannemer aan een uurtarief? Zo vermijd je discussies

    Aannemers werken soms aan een uurtarief in de plaats van een vast bedrag. Met deze tips vermijd je discussies over het aantal gepresteerde uren.

    Lees meer
  • Van kachelwinkeltje naar woning vol licht en lucht
    Van kachelwinkeltje naar woning vol licht en lucht

    Duurzaam, ecologisch en op een gezonde manier renoveren? Yes, please! Elisabeth en Lise toverden een oude kachelwinkel in de stad om tot een oase van licht.

    Lees meer
  • Geen isolatie zonder ventilatie
    Geen isolatie zonder ventilatie

    Iedereen wil graag een energiezuinige en duurzame woning. Duurzaam ventileren hoort daar ook bij, zeker in een goed geïsoleerde woning. Wat houdt dat in?

    Lees meer