Aluminium is een kameleon onder de raam-en deurprofielen, want dit materiaal kan zowel voor moderne als voor traditionele woningen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit materiaal? Hoe goed isoleert aluminium? Hoe onderhoud je jouw aluminium ramen en deuren? We helpen je op weg.
Hoe goed isoleren aluminium ramen?
De productie van aluminiumprofielen gebeurt met een 'thermische onderbreking'. Dat wil zeggen dat het binnen- en buitendeel van elkaar gescheiden zijn door een isolerende kern, wat resulteert in een degelijke thermische isolatie. Vraag naar de U-waarde van de profielen of van het complete raamsysteem.
Welke afwerking kiezen?
Aluminiumprofielen worden gepoederlakt (gemoffeld) ofwel geanodiseerd.
- Poederlakken is de meest uitgebreide oppervlaktebehandeling. Het grote voordeel is het bijna onbeperkte kleurengamma. Met dit laksysteem is bovendien een satijnmatte afwerking mogelijk waardoor het verschil met gelakte houten ramen bijna niet meer merkbaar is. Kies je voor gemoffeld schrijnwerk, dan is het Qualicoat-label een betrouwbare kwaliteitsgarantie.
- Anodiseren houdt in dat men het aluminium gecontroleerd laat oxideren (roesten) met behulp van een gelijkstroom. Daardoor vormt zich een corrosiebestendige laag op het oppervlak van de profielen. Kies je voor geanodiseerde profielen, dan is het Qualanod-keurmerk een garantie voor kwaliteit. Zeker in kustgebieden zijn ge(pre)anodiseerde profielen een must.
De voordelen van aluminium?
+ Slanke en scherpe profielen uitermate geschikt voor moderne woningen
+ Grotere overspanningen mogelijk dan bij hout en pvc. Handig bij ruime glasgevels
+ Stevig, duurzaam en onderhoudsvriendelijk
+ Kleurecht
+ Minder vatbaar voor krassen
De nadelen van aluminium?
- Iets duurder dan hout en pvc
- Krassen moeilijk te verwijderen
- Iets minder isolerend dan hout en pvc
- Speciale vormen creëren is moeilijker dan met hout
Hoe aluminium ramen schoonmaken?
Aluminium ramen en deuren zijn makkelijk te onderhouden. Het volstaat om je buitenschrijnwerk om de zes maanden schoon te maken met lauw water en een mild poetsproduct. Door een zachte doek of spons te gebruiken vermijd je krassen. Krachtige of zure schoonmaakmiddelen, zoals azijn, soda of ammoniak, laat je best in de kast.
Schijnt de zon recht op je schrijnwerk? Dan stel je je poetsbeurt best even uit. Zeker als de temperaturen gaan stijgen. Woon je in een stad, aan zee of in de buurt van een spoorweg? Door het extra vuil hebben je profielen baat bij één onderhoudsbeurt per seizoen. Profielen die veel regen vangen, hoef je dan weer minder vaak te behandelen.