Verfborstel en verfroller kiezen

Verven is iets wat elke klusser moet kunnen. Een belangrijke succesfactor is dat je voor elk schilderkarwei de juiste verfborstel of roller gebruikt.

Verfroller kiezen

  • Om grote oppervlakken zoals plafonds en muren te schilderen, is een verfroller het meest geschikt. Je kan op die manier doeltreffend schilderen en op korte tijd een groot oppervlak behandelen. De randen werk je liefst wel af met een platte kwast (zie verder).
  • Kijk bij de aanschaf van een verfroller op de verpakking om te weten voor welk verftype de roller geschikt is. Eigenlijk is het best een roller (met uitzondering van de mohairroller) alleen te gebruiken in combinatie met verf op waterbasis. Een roller die voor het aanbrengen van verf op oliebasis is gebruikt, kan je moeilijk schoon krijgen en zal je moeten vervangen na gebruik.
  • Tip: moet je een verfklus even onderbreken, maak de roller dan niet zuiver, maar bewaar hem in een goed afgesloten plastic zak. Je kan de roller zo gemakkelijk twee dagen bewaren en daarna gewoon verder verven.
  • Verfrollers bestaan meestal uit een plastic handvat met een stalen beugel waarop je de rol kan vastklikken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en diverse materialen:

Vachtroller

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Deze roller uit echt schapenvacht (synthetisch vacht kan ook) staat geboekstaafd als de beste verfroller die er is. Je kan kiezen tussen gladde, halfdikke en dikke vachtrollers. Hoe ruwer het te beschilderen oppervlak, hoe dikker de vacht moet zijn voor een goed eindresultaat. Om een gevel te verven kies je dus voor een dikke vachtroller.

Miniroller

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Kleine verfroller die vooral geschikt is om houten oppervlakken sneller te bewerken dan je met een kwast zou kunnen.

Mousseroller

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Een veel gebruikte, goedkopere verfroller, geschikt voor uiteenlopende verfklussen. Hoe fijner de oppervlaktestructuur, hoe fijner het resultaat.

Mohairroller

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Deze roller van geitenhaar wordt ook wel lakroller genoemd en is de beste keuze voor het aanbrengen van satijnverf en glans- en hoogglansverf. Dit komt omdat de mohairroller niet drupt en geen strepen of haren achterlaat op de delicate verflaag. Voor een optimaal resultaat is het wel belangrijk dat je het oppervlak vooraf goed zuiver maakt.

Effectroller

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Een effectroller beschikt over een speciale structuur die een effect teweeg brengt in de verf. Gebruik deze roller wel in combinatie met effectverf.

Verfborstel of kwast kiezen

  • Een kwaliteitskwast kan zowel gemaakt zijn van natuurlijke als van synthetische haren.
  • Belangrijk is dat de haren lang zijn en van gelijke lengte. Bij het eerste gebruik kan een kwast een paar haren verliezen, maar dat mag nadien niet meer gebeuren.
  • Een kwast die na elke klus goed schoongemaakt wordt, gaat jaren mee. Gebruik je verf op waterbasis, reinig de kwast dan gewoon met water of met een zacht reinigingsmiddel. Verf op oliebasis kan je verwijderen met thinner of white spirit.
  • Bekende verfkwasten zijn onder meer de:

Blokkwast

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Kwast met vierkante of rechthoekige bus en lange haren. Deze kwast kan veel verf ineens opnemen en is daardoor geschikt om grote oppervlakken te bewerken. Ook voor ruwe buitentoepassingen (gevel, tuinmuur,…) is dit een goede keuze.

Platte kwast

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Deze kwast is beschikbaar in verschillende diktes, zodat hij voor een waaier aan binnentoepassingen ingezet kan worden. Om een trap te verven of te vernissen kies je een brede kwast met lange haren. Een radiatorkwast moet dan weer smal zijn om overal goed bij te kunnen bij het lakken van een radiator.

Ronde kwast

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Net als de platte kwast geschikt voor verschillende karweien, maar door zijn kleinere oppervlak wel minder aangewezen voor het schilderen van grote vlakken.

Granuleerkwast

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Met zijn zeer lange, ruwe haren is deze kwast hét gereedschap om een korrelig effect te bereiken. Wel liefst toepassen in combinatie met effectverf.

Sjabloneerkwast

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Deze ronde kwast gebruik je om secuur met sjablonen te kunnen werken. In onze klus ‘Sjabloneren’ lees je hoe je daarbij precies te werk moet gaan.

Tamponeerkwast

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Speciale kwast om mee te tamponeren, wat wil zeggen dat je de verf al deppend aanbrengt. Het resultaat is een fijne gespikkelde afwerking, die van op afstand een egale indruk geeft. Van dichtbij is er een bepaald reliëf zichtbaar. Geschikte techniek voor houtsnijwerk en profiellijsten.

Penseel

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen

Moet je echt precisiewerk uitvoeren, dan is dit de beste keuze. Penselen heb je in verschillende uitvoeringen. De penselen met een schuin afgesneden kwast zijn bijzonder geschikt voor het trekken van recht verflijnen.

Andere verfmiddelen

Verfpistool

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen
  • Een verfspuit of -pistool is ideaal om grote oppervlakken snel te beschilderen of om vlug komaf te maken met moeilijke, tijdrovende stukken, zoals complex hekwerk.
  • De klusser gebruikt vooral de kleine modellen, maar er zijn ook grotere verfpistolen die je kan aansluiten op een compressor of die werken met een vat perslucht.
  • Draag bij het werken met een verfpistool altijd beschermende kleding en een mondmasker.

Spuitbus

  • 7816 Verfborstel en verfroller kiezen
  • Voor het lakken of verven van kleine, moeilijker bereikbare oppervlakken (bijvoorbeeld radiatoren) is een spuitbus het meest geschikt.
  • Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing achter op de spuitbus en hou tijdens het aanbrengen van de verf altijd dezelfde afstand tussen spuitbus en oppervlak, zodat er geen kleurverschillen ontstaan.
  • Tip: hou na het verven de spuitbus ondersteboven om de laatste resten uit de spuitkop te spuiten voor je de spuitbus opbergt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten

Zijn de muren van je huis toe aan een likje verf of wordt het juist tijd om de schutting, schuur of garagedeur een schilderbeurt te geven? Geen zorgen, met ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken