Niets zo vervelend als onkruid dat een mooie tuin ontsiert. Je kan onkruid op verschillende manieren te lijf gaan. We helpen je een handje met deze klus.
Materiaal (eventueel): | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Manueel verwijderen
- De meest eenvoudige manier om onkruid te bestrijden, is het gewoon uittrekken. Zorg er in elk geval voor dat je de wortel(s) mee uittrekt.
- Heb je een grotere tuin, dan kan je best enkele hulpmiddelen inschakelen zoals een schoffel, hak, wiedijzer (handig voor in kleine perkjes) of een cultivator (een steel met achteraan gebogen tanden met platte uiteinden).
Huis-, tuin- en keukenmiddelen
- Het internet staat vol met tips over hoe je onkruid op een milieuvriendelijke manier kan bestrijden. Ook geven verschillende gemeentes hier infoavonden over. Vraag er naar.
- Wij geven alvast enkele van de meest voorkomende trucjes mee hoe je onkruid op bijvoorbeeld het terras of de oprit kunt bestrijden. We raden het af om dit in een tuinperkje te doen omdat de schade anders groot kan zijn.
- Onkruid dat zich nogal eens tussen de tegels nestelt, kan je makkelijk bestrijden door er pure azijn op te sproeien. Let wel: azijn is schadelijk voor het waterleven. Gebruik dit niet in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Ook bestuivende dieren zoals bijen lijden hieronder. Gebruik dit product evenmin in de buurt van planten in volle bloei. De meeste plantjes zijn goed bestand tegen een of meerdere behandelingen met azijngebaseerde pesticiden.
- Keukenzout erop strooien helpt eveneens, maar doe dit met mate. Je ondergrond geraakt helemaal verzilt, waardoor enkel zoutbestendige planten overleven. Niet goed voor de biodiversiteit dus.
- Heet water (bv. het overblijvend water van je pasta of aardappelen)
Onkruid verbranden
- Heel wat gemeentediensten verbranden tegenwoordig hun onkruid met een brander die op gas werkt. In de doe-het-zelfhandel kan je deze ook vinden.
Chemisch bestrijden
- Als het niet anders kan, moet je wel naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen om ongemakken in de tuin te verhelpen. Maar probeer ze zoveel mogelijk te vermijden, want ze zijn immers giftig.
- Lees ook altijd aandachtig het etiket voor je begint. Lees zeker onze klussen ‘Mos verwijderen’ en ‘Labelwijzer: bestrijdingsmiddelen in de tuin’.
- Vraag altijd raad in de winkel voor je tot een aankoop overgaat. Weet dat er selectieve onkruidbestrijdingsmiddelen zijn en (bio)herbiciden met een totale werking. Die laatste zijn nuttig als je alles wil vernietigen. Denk bijvoorbeeld aan een overwoekerd tuinpad of onkruid dat zich tussen je klinkers genesteld heeft.
- Bij selectieve herbiciden sterven niet alle planten af. Deze gebruik je om onkruid in het gazon te bestrijden, paardenbloemen in de moestuin… Voor zowat elk soort onkruid bestaat een specifiek middel.
- Als je onkruid bestrijdt met chemische middelen gebruik je meestal een druksproeier of een gieter. Lees de verpakking goed wanneer je een mengsel aanmaakt. Check de verhoudingen tussen product en het aantal liter water dat je moet gebruiken. Was zeker het maatje achteraf uit en giet het uit in de sproeier of gieter zodat er geen duur product verloren gaat. Meng het product en het water daarna grondig voor een goed mengsel. Let ook goed op de sproeibreedte van je sproeier of gieter. Daarna de sproeier zeer goed uitspoelen.
Tip: let er op dat kinderen nooit bij deze producten kunnen. Bel bij een ongeval meteen het antigifcentrum op 070/ 245 245.
Antiworteldoek
- Met een antiworteldoek geef je onkruid op een preventieve manier geen kans.
- Het doek is poreus waardoor water en voedingsstoffen in de bodem kunnen doordringen en deze laat ademen. Onkruid krijgt echter geen kans.
- Het antiworteldoek is eenvoudig te plaatsen: rol de meterslange doek uit over de schone en fijn geharkte grond. Zorg ervoor dat de banen elkaar zeker met zo’n 10 cm overlappen. Op de plaats waar je een plant wil zetten, maak je een x-vormige inkeping. Na het planten kan je het doek bedekken met bijvoorbeeld een dunne laag boomschors, keien...
- Normaal ben je nu voor vele jaren ‘onkruidsafe’. Natuurlijk kan het zijn dat aangewaaide zaadjes op de schors terechtkomen en een eigen leven beginnen. Al zal de overlast dan natuurlijk zeer miniem zijn.