De vloeropbouw is niet iets waar je van wakker ligt. Jammer! Want een bewuste keuze, maakt je project een pak makkelijker. Want elk systeem heeft zo z’n troeven. Wij vroegen bij Fingo, Kerkstoel en Koraton waarom je zou moeten investeren in respectievelijk betonnen welfsels, breedvloerplaten of balken en vulstenen.
1. Betonnen welfsels
In woningbouw komen gewapende of voorgespannen vloerelementen (met een ruwe of gladde onderzijde) het vaakst voor. Maar dit systeem is ook een optie voor bijgebouwen. Hoe het werkt? Je aannemer legt geprefabriceerde welfsels van 13, 15 of 18 centimeter dik op de draagstructuur. Vervolgens komt er een druklaag van vijf centimeter overheen.
Goedkoopste en snelste oplossing
Projectdirecteur Gert Wuyts van Fingo: "De belangrijkste voordelen zijn prijs en plaatsingsgemak. Met 50 à 60 euro per m² is het de goedkoopste oplossing." Die prijs is inclusief plaatsing, maar exclusief btw.
Geen mobiele kraan nodig
"Als je aannemer je welfsels ’s morgens legt, kan de druklaag er nog dezelfde dag overheen. Een gewone kraanwagen volstaat voor de plaatsing. Je hebt geen mobiele kraan nodig. De volgende dag kan je aannemer verder metselen."
Voorgespannen welsels vanaf 6,5 meter
"Gewapende vloerelementen van 13 centimeter dik zijn het populairst. Voor overspanningen van meer dan 6,5 meter zijn de iets duurdere voorgespannen vloerelementen beter geschikt. Deze kunnen hogere belastingen aan bij kleinere diktes", besluit Wuyts.
2. Breedplaatvloeren of predallen
Zoek je maatwerk voor je nieuwbouw? Met goede akoestische eigenschappen en een zeer gladde onderzijde? Dan zijn predallen iets voor jou. Voorgefabriceerde breedplaatvloeren van vijf à zes centimeter dik worden op de draagstructuur geplaatst. Daarbovenop komen zijbekisting, voegwapening en bovenwapening op de tralieliggers. Gevolgd door een dikke betonnen druklaag.
Akoestisch comfort
"Dit is het meest massieve systeem", vertelt Vincent Kerkstoel, bestuurder van Groep Kerkstoel, dat onder de merknaam Kerkstoel 2000+ predallen produceert. "En daarom populair in appartementsbouw. Of in woningen waar de bouwheer veel belang hecht aan akoestisch comfort."
Thermische inertie
Ook qua thermische inertie scoren ze zeer goed. "De massieve betonnen laag van 20 centimeter dik neemt warmte heel traag op en geeft die ook heel traag weer af, vertelt directeur Kurt Guldentops. "Bovendien werk je leidingen makkelijk weg in de druklaag."
Uitsparingen op voorhand aangebracht
Tijdens de productie van breedplaatvloeren worden inbouwdelen aangebracht voor nutsleidingen, ventilatiekanalen, lichtpunten … "Zo moeten er op de werf geen boringen gebeuren", weet Guldentops. "Zo win je tijd en geld, want betonboringen zijn erg prijzig."
Predallen kosten ongeveer 65 à 70 euro per m². Inclusief de plaatsing, maar zonder de btw.
3. Balken en vulstenen
Gewapende en/of voorgespannen betonbalken rusten op de dragende muren, met een tussenafstand van 25 à 60 centimeter. Tussen de balken komen vulstenen. Daarbovenop komt een wapeningsnet. Ten slotte wordt een druklaag gestort.
Ideaal voor renovaties (je dak hoeft er zelfs niet af!) …
"Populair vanwege de praktische voordelen bij renovaties of uitbreidingen", zegt Yves Delecluse, commercieel directeur van Koraton, dat onder de merknaam Rector balken en vulstenen op de markt brengt. "De balken zijn licht en daardoor makkelijk met een paar man op hun plaats te manoeuvreren. Zelfs zonder kraan."
Dit systeem is niet alleen interessant voor het vervangen van houten roosteringen in bestaande woningen, maar ook voor bijbouwen of bijkomende verdiepingen. "Om de balken in de bestaande woning te plaatsen, kapt de aannemer aan weerszijden uitsparingen in de muur", aldus Delecluse.
… maar ook voor nieuwbouw
Prijzen voor nieuwbouw schommelen rond de 60 à 65 euro per m². Bij renovatie tussen 90 tot 110. Area Sales Manager Houtan Haeri: "Het is niet de goedkoopste oplossing. Maar ze biedt technische voordelen. Keramische vulstenen hebben een groot warmtebufferend vermogen, waardoor de vloeropbouw erg geschikt is in combinatie met vloerverwarming."
"Verder vormen keramisch vulstenen de perfecte ondergrond voor pleisterwerk. Het risico op scheuren is zeer gering." Naast keramische vulstenen, bestaan er ook vulstenen uit OSB, beton en polystyreen. Meer weten?
Conclusie
- Betonnen welfsels – zowel gewapend als voorgespannen – zijn met een prijs van 50 à 60 euro per m² het goedkoopst en kunnen snel geplaatst worden.
- Ook predallen laten zich snel plaatsen. Maar de belangrijkste troeven zijn de akoestische prestaties, de gladde onderzijde en de mogelijkheid om inbouwdelen op voorhand aan te brengen. Ze zijn wel iets duurder: 65 à 70 euro per m².
- Balken en vulstenen zijn een buitenbeentje. Dit systeem is geschikt voor nieuwbouw, maar wordt vooral gebruikt voor renovaties. De grote troef: je kan de vloer makkelijk plaatsen zonder kraan.