Uitgerekend: wat kosten keramische tegels?

Je bent een grote fan van vloertegels in huis. Of beter nog: van keramische tegels. Maar wat moeten zo’n tegels kosten? En van wat hangt die prijs vooral af? John Coorevits van Top Tegel 04 schetst het totaalplaatje voor ons. De vernoemde prijzen zijn allemaal exclusief btw.

1. Prijs per m² hangt af van kwaliteit

Eerste grote prijsbepaler is de kwaliteit van de keramische tegel. “Volkeramische tegels zijn in de massa gekleurd. Als er ooit een hakje uit je tegel komt, dan zal de laag daaronder niet anders kleuren”, legt John uit. “En ze zijn maximaal bestand tegen slijtage.”

“Geëmailleerde tegels daarentegen hebben een glazuurlaagje bovenaan. En zijn niet door en door gekleurd. Dat kan na verloop van tijd een kleurverschil opleveren. Ook de sterkte van de tegel kan verschillen."

"In totaal zijn er vijf hardheidsklasses: gebruikt als wandbetegeling (minst sterk), in de badkamer, in de slaapkamer of andere bovenruimtes, in woonkamers of keukens, en ten slotte voor openbaar gebruik (meest sterk). Volkeramische tegels zitten altijd op dat hoogste niveau. De geëmailleerde versie op niveau vier of vijf, afhankelijk van de dikte van de bovenlaag.”

2. Afwerking: gerectificeerd of niet?

Een gerectificeerde tegel heeft perfect rechte hoeken. Ideaal als je fan bent van een strakke look, want hierdoor kan je met een minimale voeg werken. “Deze exemplaren zijn gemiddeld zo’n 5 euro per m² duurder dan niet-gerectificeerde tegels”, zegt John. “Die ronden wat af aan de hoeken.” De kleur van de tegel speelt volgens John geen grote rol qua prijs.

3. Formaat keramische tegels

Een standaardformaat voor een vloertegel is 60 op 60 cm. “Kies je voor geperste geëmailleerde tegels in dit formaat, die kosten vanaf 30 euro per m². We spreken dan over vloertegels die je in gespecialiseerde tegelzaken terugvindt. Hetzelfde formaat, maar dan gerectificeerd? Die kosten vanaf 35 à 40 euro per m².

Liefhebber van de grotere vloertegel? Dan kan je naar 80 op 80 cm, 90 op 90 cm en zelfs groter gaan. “Voor de 80x80-versie, volkeramisch en geperst, betaal je vanaf 45 euro per m².”

“Keramisch parket is intussen ook aan een grote opmars bezig”, geeft John aan. “Dat zijn keramische tegels met een parketlook. Hoe korter de tegel, hoe goedkoper, geldt hier. De prijs voor tegels van 20 op 120 cm start vanaf 35 euro per m². Ook hier speelt de afwerking een grote rol. Met een print ben je goedkoper af. Hoe dichter je bij de echte parketlook wil zitten, hoe meer het je zal kosten.” Tip: Plaats deze tegels nooit half op half.

4. Dunner of dikker?

Keramische vloertegels komen in verschillende diktes en formaten voor. “Voor terrastegels wordt meer en meer een dikte van 2 cm gebruikt. Voor binnen gaat men eerder voor diktes tussen 4 en 12 mm", vertelt John.

"Heel wat fabrikanten bieden tegels in grote formaten aan van 4, 5 of 6 mm dik. Deze grote tegelplaten of XXL-tegels hebben het voordeel dat je weinig voegen hebt en je het tegelmotief over de volledige muur kan verdelen. Tegelplaten van 320 op 160 cm met een minimale dikte zijn geen uitzondering meer."

“Voor de renovatie van je vloer en wand zijn dunne tegels zeker een optie”, verduidelijkt John. “Kijk op voorhand met de tegelzetter naar je ondergrond, zodat je weet wat mogelijk is.”

5. Plaatsing keramische tegels

Chape of stabilisé?

Nu moet je je vloer nog leggen. “De norm is steeds vaker om de tegels op chape te lijmen. Bij nieuwbouw, waar vaak vloerverwarming komt, is dat sowieso al het geval”, merkt John op. Voor het plaatsen van de chape, mag je ongeveer rekenen op 25 euro per m². Dat hangt af van de samenstelling en dikte van de je chapelaag.

John gaat verder: “Als je werkt met grotere formaten van stenen, raden we de mensen wel aan om de nodige uitzetvoegen te voorzien na het chappen. En leg je vloerverwarming? Ga dan voor een ontkoppelingsmat. Anders zit er te veel spanning op je tegels. De standaardprijs hiervan ligt op 30 euro per m². Dat is voor de mat, plaatsing en lijmen inbegrepen. Een alternatief voor de ontkoppelingsmat is flexibele lijm voor vloerverwarming. Iedere lijmfabrikant heeft zo zijn eigen product.”

“De klassieke plaatsing, in een zandcementbed, wordt steeds minder gedaan. Reken hiervoor op 30 à 35 euro per m². Dat is voor een standaardmortellaag van 6 cm, voegen inbegrepen. Goedkoper of duurder, dat hangt af van de dikte van de mortellaag en het werk dat de plaatsers erin steken. Bij een renovatie moeten zij al vlug 15 à 20 cm aan niveau opvullen.

“Speciallekes” en kleine ruimtes

Tegenwoordig heb je bij elke tegelzaak keuze uit zo'n dertigtal voegkleuren. Heb je speciale kleuren van voegen in gedachten? “Dat kost zo’n 5 euro per m² meer in vergelijking met standaardkleur van voeg. Daarnaast speelt ook de grootte van de tegels mee. In kleinere formaten van tegels (bv. 15 op 15 cm) kruipt meer voegwerk en dus ook meer tijd. En wil je verschillende groottes van tegels gaan combineren in speciale patronen? Dan gaat ook hier logischerwijs de prijs omhoog.”

“Gaat het om een kleine, moeilijke ruimte om in te werken of om een grote toegankelijke oppervlakte? Ook dat heeft, ten slotte, invloed op de prijs. Tegelen in kleinere oppervlakten wordt meestal per uur aangerekend. Vanaf zo’n 50 m² wordt dat een prijs per vierkante meter, wat voordeliger uitvalt.”

Opgelet: Alle prijzen zijn indicatief en kunnen van werf tot werf verschillen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Op zoek naar je ideale vloer: wegwijs doorheen de mogelijkheden
  Op zoek naar je ideale vloer: wegwijs doorheen de mogelijkheden

  Je vloer bepaalt mee de sfeer van je interieur. Laminaat, parket, keramische tegels of natuursteen: elk vloertype heeft een eigen uitstraling die jouw...

  Lees meer
 • Een betaalbaar en sterker alternatief voor parket? Ontdek de Lindura-vloeren van MEISTER
  Een betaalbaar en sterker alternatief voor parket? Ontdek de Lindura-vloeren van MEISTER

  Ben je op zoek naar een ecologische houten vloer die tegen een stootje kan? De Lindura-vloer van MEISTER lijkt op parket, maar biedt nog méér voordelen: ze ...

  Lees meer
 • Keramische tegels, natuursteen, laminaat of parket? Zo maak je de juiste keuze voor je vloer
  Keramische tegels, natuursteen, laminaat of parket? Zo maak je de juiste keuze voor je vloer

  Zoek je vloerbekleding voor je bouw- of verbouwproject, of is je huidige vloer aan vervanging toe? Dan sta je voor een moeilijke keuze. Je vloeren moeten...

  Lees meer
 • Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen
  Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen

  Fermacell Vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

  Lees meer