Vanaf 2019 wordt de digitale meter ingevoerd en verdwijnt de meter met draaiteller uit de Vlaamse woningen. Omdat de slimme meter gegevens uitwisselt, was het wachten op het advies van de Privacycommissie over het ontwerpdecreet. Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie heeft nu groen licht gekregen van de Privacycommissie. Het ontwerpdecreet kan nu voor advies naar de Raad van State.
Wat is een digitale meter?
Wat doet een digitale meter eigenlijk? De digitale variant van de klassieke Ferrarismeter biedt een aantal voordelen. Zo moet je niet meer thuisblijven voor het opnemen van de meters.
Een slimme meter communiceert ook met je netbeheerder en vice versa. Er kunnen dus heel wat gegevens uitgewisseld worden die waardevol zijn voor onder andere de energieleveranciers. Enkel instanties die ze nodig hebben voor energievoorziening mogen de gegevens krijgen. Bovendien moet de uitwisseling anoniem gebeuren.
Conform Privacywet
De uitrol van de digitale meter vanaf 1 januari 2019 zit op schema volgens het Vlaams Energie Agentschap. “Met de goedkeuring van de Privacycommissie is een belangrijke stap gezet. De digitale meter is cruciaal voor het energiesysteem van de toekomst. Tegelijk waken we over de privacy”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.