De energieprijzen swingen de pan uit: zowel die van stroom als gas bereikten deze zomer ongekende hoogtes. En dat terwijl ongeveer 21% van alle gezinnen in ons land zelfs al met energiearmoede af te rekenen had. Maar ook als je niet in die situatie zit, is het mooi meegenomen als je de kosten kan beperken.
Wist je dat verwarming maar liefst 40 à 50% uitmaakt van ons energiebudget? Dat komt gemiddeld neer op een heel maandloon per jaar. Nochtans kost het weinig moeite om efficiënter te verwarmen en goed gebruik te maken van je installatie. Met deze tips verlaag je je energierekening zonder dat je moet inboeten op je comfort.
1. Ketelkeuze
Alles begint bij de keuze van de juiste cv-ketel. Bij verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan twintig jaar doe je er sowieso goed aan om deze te vervangen, door bijvoorbeeld een condensatieketel. Daarnaast zijn er nog verschillende verwarmingsopties. Een volwaardig milieuvriendelijk alternatief is de warmtepomp.
Wacht zeker niet te lang met het vervangen van je verwarmingsketel. Vanaf 15 jaar neemt het rendement al flink af. Installaties ouder dan 20 jaar zijn allesbehalve energiezuinig. Het bedrag dat je daarvoor moet neertellen, win je terug dankzij een lager verbruik én fiscale premies van de overheid.
2. Tijdig onderhoud
Ontlucht je radiatoren regelmatig en laat je verwarmingsinstallatie tijdig onderhouden. Een verkeerd afgestelde verwarmingsketel is nefast voor je verbruik. Als het vermogen van je ketel te hoog ligt voor wat je effectief dagelijks verbruikt, verspil je onnodig energie. Het onderhoud van je ketel is trouwens ook verplicht. Voor installaties op aardgas moet je iedere twee jaar een erkend technicus laten komen, voor installaties op stookolie is dat jaarlijks.
3. Thermostaat
Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kan je zorgen voor een aangepaste temperatuur in elke ruimte. Zo verbruik je niet meer energie dan nodig. Zet je je thermostaat ’s nachts op 16° dan bespaar je ongeveer 200 euro uit per jaar.
4. Efficiënt verwarmen
Schakel je verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is. Ook het sluiten van rolluiken en gordijnen doen je energie besparen. Zet je verwarming een uur of halfuurtje voor je gaat slapen al uit. Dit levert snel een besparing van 7% op.
5. Hernieuwbare energie
Kies voor een afgiftesysteem op lage temperatuur, zoals aangepaste radiatoren of vloerverwarming. (Her)bekijk eventueel ook je energiebronnen. Ga je opnieuw voor stookolie of gas, stap je over op hernieuwbare energie of wil je een mix van beide? Een energie- of verwarmingsspecialist kan je hiermee helpen.
Tips en tricks
- Efficiënt verwarmen kan pas als je woning goed geïsoleerd is. anders gaat de warmte gewoon verloren. Maak daarom eerst werk van je isolatie, vooraleer je investeert in je verwarming.
- Isoleer verwarmingsleidingen in de niet-verwarmde lokalen (kruipruimte, zolder, garage, …).
- Achter radiatoren kan je een reflecterende radiatorfolie bevestigen. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen.