Je huis CO2-neutraal verwarmen? Zo krijg je het voor elkaar

Wist je dat je met stookolie al heel wat milieuvriendelijker kan verwarmen dan vroeger? Dat geldt zeker als je je oude ketel inruilt voor een condenserende of modulerende variant met energielabel A. Maar je kan stookolie ook al combineren met hernieuwbare energietechnieken, zoals een hybridewarmtepomp. En daar blijft het niet bij: binnenkort verwarm je je woning misschien wel helemaal CO2-neutraal. Mét een stookolieketel.

Alleen de voordelen

Om ze binnenkort op grote schaal te kunnen produceren, werken wetenschappers momenteel volop aan de verdere ontwikkeling van vloeibare CO2-neutrale brandstoffen. Want ten opzichte van stookolie, beschikken die alleen maar over de voordelen ervan. Ze zijn namelijk niet alleen makkelijk te transporten en op te slaan, ze zorgen ook dat je minder afhankelijk bent van leveranciers én ze geraken nooit op. Bovendien kan je ze zonder problemen in je bestaande stookolietank en -ketel gebruiken. Omdat ze koolstofarm en op termijn zelfs CO2-neutraal zijn, beperk je zo je ecologische voetafdruk.

Biobrandstoffen en e-fuels

Er bestaan twee soorten CO2-neutrale brandstoffen die je kan gebruiken in je bestaande stookolieketel: biobrandstoffen en e-fuels.

Biobrandstoffen worden gemaakt van biomassa. Er bestaan drie generaties:

  • Fatty-Acid Methyl Ester (FAME) of vetzuurmethylester kan je mengen met bestaande vloeibare fossiele brandstoffen, zoals stookolie. De transportsector maakt daar nu al gebruik van.
  • Biomass to Liquid of Btl is een vloeibare en koolstofneutrale brandstof die wordt gemaakt van biomassa en afvalstoffen, zoals houtpulp, plantaardige olie of algen.
  • Hydrogenated vegetable oil of HVOontstaat door plantaardige oliën en bakolie-afval te behandelen met waterstof.

E-fuels zijn synthetische brandstoffen die worden gemaakt met behulp van zonne- en windenergie. Ze ontstaan door COuit de lucht te halen en te combineren met waterstof. Uiteindelijk krijg je zo een vloeibare brandstof die de geproduceerde koolstof hergebruikt om nieuwe brandstof te maken. Daarom spreken we ook van een CO2-neutrale brandstof.

Stap voor stap

Door de hoge productiekosten, is de grote doorbraak van CO2-neutrale vloeibare brandstoffen nog niet voor meteen. Toch lopen er in België en de rest van Europa al een aantal proefprojecten waarin woningen volledig of gedeeltelijk worden verwarmd met HVO of FAME. Omdat die mengvormen met stookolie ook mogelijk zijn, kan de overgang naar koolstofneutrale varianten stap voor stap gebeuren. Dat moderne cv-ketels amper aanpassingen nodig hebben om op die hernieuwbare brandstoffen te werken, is mooi meegenomen. Zo hoef je op termijn helemaal geen stookolie meer te gebruiken, maar kan je je ketel gewoon houden.

Dit kan jij doen

Wil jij de uitstoot van je stookolieketel ook verlagen? Dan zijn er drie dingen die je nu al kan doen.

1. Zorg dat je efficiënt verwarmt. Dat doe je in de eerste plaats door de warmte in huis zoveel mogelijk binnen te houden. Is je woning al meerdere decennia oud? Als je je dak en ramen isoleert, bespaar je al een pak energie. Bovendien kan je je oude stookolieketel vervangen door een hoogrendementsketel. Ga je voor beide ingrepen? Dan verbruik je al snel tot 60% minder energie dan eerst.

2. Combineer je stookolieketel met hernieuwbare energie. Met een zonneboiler of warmtepomp bijvoorbeeld: je zal zien dat het rendement meteen een stuk hoger ligt. Bovendien kan je op 40 tot 50% minder CO2-uitstoot rekenen.

3. Vul je stookolietank met CO2-neutrale brandstoffen zodra het kan. Langzaam maar zeker stoten nieuwe vloeibare varianten de klassieke stookolie van de troon. Het goede nieuws is dat je daar zelf niets voor hoeft te doen: je kan zonder problemen je bestaande ketel blijven gebruiken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken