Nieuw energielabel voor elektrische apparaten sinds 1 maart

Het energielabel, dat aanduidt hoe energiezuinig of energieverslindend een elektrisch huishoudtoestel is, steekt sinds 1 maart 2021 in een nieuw jasje. Zo verdwijnen de labels A+++, A++ en A+. Voortaan gaan de scores van A tot G. Een woordje uitleg.

Het energielabel, dat enkele tientallen jaren geleden werd ingevoerd, helpt je om te kiezen voor energiezuinige toestellen. De scores van A+++, A++, A+, … tot D duiden het energieverbruik van elektrische toestellen aan. Van zeer energiezuinig (donkergroen/A+++) tot erg energieverslindend (rood/D of G).

Steeds energiezuiniger

Dankzij geavanceerde technologieën is het energieverbruik van verschillende producten alleen maar verbeterd. De meeste toestellen hebben tegenwoordig minimaal een A-label: van A+ tot A+++. In 2020 hadden zelfs 97% van de huishoudtoestellen een A+++-label. Dat zegt Test-Aankoop. Toch wordt het steeds moeilijker om een duidelijk beeld te hebben van het energieverbruik van een toestel. Vaak denken we onterecht dat we de beste producten kopen omdat er een letter A op het energielabel staat.

Nieuwe scores: van A tot D

Om hier komaf mee te maken en om fabrikanten te blijven stimuleren om steeds energiezuinigere huishoudtoestellen te ontwikkelen, kreeg het energielabel een nieuw jasje. Sinds maandag 1 maart gaan de scores van A tot G. De plusjes na de A verdwijnen dus.

Opgelet: verwar het oude label niet met het nieuwe. Bij het nieuwe label betekent een B-label bijvoorbeeld niet meer hetzelfde als een B-score bij het oude label. Zo kan een koelkast met A+++-label nu een B- of C-label krijgen. Daarom zijn ook de testmethode en de criteria herbekeken en verfijnd.

4 categorieën

Het nieuwe energielabel geldt in eerste instantie voor vier soorten toestellen:

Handelaars hebben tot en met 18 maart de tijd om deze nieuwe labels in hun winkels en webshops te afficheren. Vanaf 1 september vallen elektrische lampen ook onder dit nieuwe label. Andere soorten huishoudtoestellen volgen later.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nooit meer stress tijdens het koken dankzij ATAG Celsius°Cooking
Nooit meer stress tijdens het koken dankzij ATAG Celsius°Cooking

Nodig je graag vrienden of familie uit, maar ervaar je altijd een beetje stress om voor een grote groep te koken? Met de Celcius°Cooking-technologie van...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan

De manier waarop we onze keuken gebruiken, verschilt van gezin tot gezin. Vertrek dus niet te snel van een archetype en denk eerst goed na over wat je van...

Lees meer
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

De Raya, Rigata en de Deli. Die namen zeggen je weinig of niets? Niet verwonderlijk, want het zijn de gloednieuwe namen van 3 nieuwe keukenmodellen in het...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken