De 6 meestgestelde vragen over een gietvloer

Epoxyvloer, PU-vloer, troffelvloer, ... een gietvloer past in bijna elk interieur. Gietvloeren zijn dan ook beschikbaar in een breed kleurengamma. Maak kennis met de eigenschappen van een gietvloer aan de hand van de zes meestgestelde vragen.

1. Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een voegloze vloerafwerking die in verschillende lagen op een draagvloer wordt aangebracht. De bovenlaag wordt vervolgens afgewerkt met lak, coatings of een antisliplaag.

Het is de ideale oplossing om oude vloeren te vernieuwen zonder dat je ze hoeft uit te breken. Dit type vloerbekleding wordt immers à la minute gegoten op (nagenoeg) elke bestaande ondergrond: van beton tot hout of tegelvloeren. De belangrijkste troef? Dankzij de zelfvloeiende eigenschappen is een gietvloer na het gieten praktisch effen.

Leestip: Welke vloeren kan je nog kan leggen zonder kap- en breekwerken?

2. Waarop moet je letten vóór de plaatsing?

Voor de juiste plaatsing van een gietvloer moet de ondergrond aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Droog: opgelet dus met eventuele vochtproblemen.
  • Stabiel: voor een goede hechting van de gietvloer mag de ondervloer niet los zitten of te buigzaam zijn.
  • Vlak: als er niet te veel oneffenheden in de ondervloer zitten (gaten, bulten, barsten, …), kan je deze eenvoudig wegwerken met een egalisatielaag. Bij te grote gaten voorzie je beter een nieuwe dekvloer.
  • Plinten en binnendeuren dien je voor het gieten weg te nemen.
  • Bij het gieten ligt de temperatuur idealiter tussen 15 en 18°C.

3. Kan een gietvloer verkleuren?

Er bestaan verschillende types gietvloeren met elk hun eigen lichtgevoeligheid en kleurvastheid. Polyurethaanvloeren zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en worden dus minder aangetast door uv-straling. Ook acrylaatvloeren verkleuren niet.

Epoxyvloeren daarentegen zal wel verkleuren in de loop der jaren. Maar wanneer je ze afwerkt met een gekleurd en niet-vergelend oppervlak, zullen ze niet verbleken onder invloed van de zon. Zonder beschermlaag bestaat wel het risico dat de originele kleur verloren gaat.

4. Is een gietvloer bestand tegen barsten en krassen?

Deze vloerbekleding is hard en dus eerder krasbestendig, maar niet 100 procent! Krassen komen minder snel voor bij gietvloeren op basis van cement en polyurethaan dan bij epoxyvloeren, maar helemaal uitsluiten kan je ze niet, zeker niet als je huisdieren hebt.

Epoxy mag dan wel minder krasbestendig zijn dan andere types gietvloeren, ze zijn wel uitzonderlijk schok- en stootbestendig.

5. Kan je een gietvloer combineren met vloerverwarming?

Als je wil verwarmen met vloerverwarming, is een epoxy gietvloer te vermijden. Deze vloerbekleding is scheurgevoelig en dus niet ideaal in combinatie met vloerverwarming.

PU-vloeren, steentapijt, marmertapijt en cementgebonden gietvloeren zijn daarentegen wel compatibel met vloerverwarming. Polyurethaanhars heeft bijvoorbeeld een zekere elasticiteit, wat dit type gietvloer bestand maakt tegen temperatuurschommelingen.

6. Is een gietvloer eenvoudig in onderhoud?

Aangezien een gietvloer geen voegen heeft en waterdicht is, is het onderhoud zeer eenvoudig. Het is een hygiënischere keuze dan een klassieke vloerbekleding (zoals parket) aangezien vuil zich niet in de voegen kan nestelen.

Om een gietvloer te reinigen, volstaat het te stofzuigen of de vloer te dweilen met lauw water. Tip: gebruik geen te warm water of schoonmaakmiddel, want anders kan je dagen later nog strepen zien.

Maar hoeveel betaal je voor een gietvloer? Ontdek het in ons artikel: Wat bepaalt de prijs van een gietvloer?


Partnerartikels

Bekijk alle partners
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc

Onze BerryAlloc-vloeren garanderen jou zorgeloze momenten van plezier. Naast kwaliteit, geven ze jou tijd: ze zijn zo geplaatst én gepoetst. Ze zien er ook ...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven

Het nieuwe assortiment van MeisterParquet. longlife combineert de bewezen technische voordelen van HDF-parket met nieuwe technische functionaliteiten en...

Lees meer
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!

Bij een badkamerrenovatie denkt u meestal eerst aan het esthetische aspect: nieuwe tegels en modern meubilair. Maar vergeet ook de basis van comfort niet:...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken