Asbestattest verplicht vanaf november: wat betekent dat voor jou?

Asbest in Vlaanderen; het is nog altijd problematisch genoeg om tot stevige maatregelen over te gaan. Vanaf 23 november van dit jaar wordt het dan ook verplicht om bij de verkoop van je woning een asbestattest voor te leggen, dat nauwkeurig oplijst wat de staat op asbestvlak is. Wat dit betekent, en hoe je ermee omgaat, legt Jan Verheyen van afvalstoffenmaatschappij OVAM uit.

Zit er dan echt nog zoveel asbest in Vlaanderen?

“Toch wel”, zegt Jan Verheyen. “We schatten dat er in heel Vlaanderen nog zo'n 2.300.000 ton asbestproducten verwerkt zit, waarvan toch zo'n 855.000 in particuliere woningen en appartementen. Dat willen we graag goed in kaart brengen, vandaar dat vanaf 23 november 2022 elke verkoper verplicht is een asbestattest te hebben voor zijn woning, als die van voor 2001 dateert. Zo weet de koper waar hij of zij aan toe is. Tegen 2032, over exact tien jaar, is het zo de bedoeling dat elke woning van voor bouwjaar 2001 over zo'n verplicht attest beschikt, of het nu te koop staat of niet.”

Hoeveel kost zo'n attest en hoe krijg ik het te pakken?

Hoeveel een asbestattest kost, hangt af van de grootte van de woning. “Hou rekening met een paar honderd euro”, zegt Verheyen. “Die vallen ten laste van de verkoper en behelzen zowel het onderzoek als het attest zelf. Voor beide moet je terecht bij een asbestdeskundige. Die vind je onder andere via onze website www.asbestinfo.be.”

Wat als er asbest wordt gevonden?

Panikeer vooral niet als er in je woning asbest wordt gevonden. “Het asbestattest is hoofdzakelijk een informatieattest”, stelt Verheyen gerust. “Je bent niet verplicht meteen in te grijpen. Maar zo weet je wel wat er in je woning te vinden is, zodat je als doe-het-zelver bijvoorbeeld niet ongewaarschuwd dingen gaat afbreken die je aan schadelijke deeltjes blootstelt. Slechts wanneer je gaat verbouwen en daarbij asbestproducten vrijkomen, ben je verplicht ze ook te (laten) verwijderen.”

Waar vind ik iemand die het veilig kan verwijderen?

Er zijn drie gradaties van mogelijke ingrepen. “Heel wat asbestproducten mag je als particulier zelf verwijderen. Daarvoor stellen veel gemeenten in samenwerking met OVAM subsidies ter beschikking en bijvoorbeeld gratis zakken en beschermkledij”, klinkt het.

“Daarnaast zijn er een aantal asbestproducten die door een gewone aannemer mogen worden verwijderd, mits hij over een attest 'eenvoudige handelingen' beschikt. En ten slotte zijn er gevaarlijke toepassingen zoals bijvoorbeeld de losse asbestvezels, die bijvoorbeeld voor de isolatie van verwarmingsbuizen werden gebruikt, en enkel door erkende asbestverwijderaars mogen worden aangepakt. Wie dat zijn vind je ook op www.asbestinfo.be.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer
Moderne woning te Zonhoven
Moderne woning te Zonhoven

Prachtige nieuwbouwwoning te Zonhoven. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur...

Lees meer
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?

Minimaal en gecontroleerd ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en...

Lees meer
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen

Is jouw dakisolatie aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om deze isolatieklus zélf aan te pakken. Als doe-het-zelver kom je namelijk in aanmerking...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken