Van oud rijhuis tot duurzame droomwoning (deel 2): hoe vorderen Albert en David?

Livios volgt het renovatieavontuur van David en Albert op de voet en brengt regelmatig verslag uit van de vorderingen. In aflevering 2 focussen we op de ingrijpende ruwbouwwerken die in de aanloop naar de zomer plaatsvonden en krijgen we enkele handige tips om het verbouwbudget onder controle te houden.

Een verouderde rijwoning uit het begin van de twintigste eeuw opwaarderen tot een stijlvol herenhuis met energielabel A: dat is de uitdaging die David en Albert het komende jaar aangaan.

Sinds we begin mei het eerste artikel in deze reeks publiceerden, is er heel wat gebeurd in de woning van David en Albert. “Nadat we zelf nog zo veel mogelijk hebben afgebroken (onder meer de schoorsteen) is op 30 mei onze eerste aannemer begonnen”, leggen ze uit. “Intussen zijn de raamopeningen op de verdiepingen vergroot, zodat ze opnieuw hun oorspronkelijke omvang hebben en meer daglicht binnenlaten. Het gelijkvloers is omgevormd tot één grote open ruimte, inclusief een vide ter hoogte van het keukengedeelte, dat zich momenteel dus nog in openlucht bevindt. Alles rust op drie poutrels, die op hun beurt steunen op pilaren die met een betonnen sokkel in de grond verankerd zijn. Onze aannemer heeft één bestaande muur moeten verstevigen omdat hij wat begon te zakken, maar voor het overige is alles stabiel gebleven.”

Doorwerken tijdens bouwverlof

Ook op de begane grond zijn de vorderingen merkbaar. De betonnen vloerplaat is gegoten, de riolering vernieuwd en de septische put geïnstalleerd. “Daarbij hebben we eveneens aan het energetische plaatje gedacht, want het vloerniveau is verlaagd om extra isolatie te kunnen voorzien”, vult David aan. “Ook het dak wordt vernieuwd en extra geïsoleerd, al impliceert dat wel dat we de dakranden moesten verhogen. Volgens de stedenbouwkundige voorschriften moeten ze 30 cm boven de isolatie uitsteken, dus dat maakt dat we de muren 45 cm moesten ophogen. We hebben die klus zelf geklaard tijdens het bouwverlof, zodat onze dakwerker op 1 augustus meteen aan de slag kon. Kortom: geen vakantie voor ons, we zijn blijven doorwerken!"

"Op zich is dat gelukkig geen grote opoffering als je ziet dat je elke dag vorderingen maakt. En we steken nu eenmaal graag de handen uit de mouwen. Op vrije momenten proberen we zo veel mogelijk mee te werken met onze aannemers om kosten te besparen. Een man minder op de werf maakt qua gefactureerde werkuren toch wel een significant verschil. Nadat ons renovatieproject klaar is, zullen we meer dan voldoende tijd hebben om in de zetel te liggen en te genieten!”

Financieel advies

Hoe goed je ook voorbereid bent, een (financiële) tegenslag is altijd mogelijk. Ook David en Albert kunnen ervan meespreken. “We zijn geschrokken van de prijs voor het aanvragen van een parkeerverbod, want dat hadden we niet ingecalculeerd in ons verbouwbudget”, geeft David aan. “Ik schat dat we daar aan het eind van het verhaal toch een dikke 2.500 euro aan kwijt zullen zijn, want al onze aannemers vragen parkeerplaats voor de deur. Gelukkig hebben we die meerkost grotendeels kunnen recupereren door tijdens de afbraakwerken ons afval te sorteren en het oud ijzer zelf in te leveren, dus dat verzacht de pijn enigszins. Maar andere mensen die ook een renovatieavontuur aangaan, zouden we dus wel aanraden om dat niet over het hoofd te zien."

"Een ander advies dat we zouden willen geven: hou altijd rekening met een hoger kostenplaatje en (ver)bouw nooit op de rand van je maximumbudget! Zet een speciaal spaarpotje opzij dat je indien nodig kan gebruiken om onvoorziene extra kosten te dekken. Zo weten wij nu al dat het financiële totaalplaatje voor ons renovatieproject een stuk duurder zal uitvallen dan oorspronkelijk voorzien door de explosieve prijsstijgingen voor bouwmaterialen (circa 15% extra!). Leuk is anders, maar er is weinig aan te doen. Gelukkig hadden we wel wat reserve ingebouwd en trachten we waar nodig extra te besparen.”

Voldoende vooruitdenken

Naast prijsstijgingen zijn ook leveringsproblemen schering en inslag deze dagen. Daar hebben David en Albert echter geen last van. “Enerzijds omdat we met betrouwbare aannemers werken die een snelle rechtstreekse lijn hebben met hun materiaalleveranciers, anderzijds omdat we alles goed op voorhand gepland én besteld hadden. Als je voldoende vooruitdenkt, rekening houdt met verschillende scenario’s en tijdig knopen doorhakt, pluk je daar later de vruchten van en kan je je werkschema makkelijker aanhouden! Een kwestie van ervaring … Mijn eerste verbouwing was in dat opzicht een ramp, maar elke keer leer je weer wat bij”, benadrukt David.

“Een laatste interessante tip die ik nog kan meegeven: kijk verder dan de klassieke bouwmethodes. Zo hebben we voor de versteviging van de betonnen sokkels van de dragende pilaren op het gelijkvloers geopteerd voor staalvezelwapening: dunne staalelementen van 3 à 4 centimeter die vooraf vermengd worden met het beton en die alles bij elkaar houden. Al bij al heeft die alternatieve wapening ons 1000 euro gekost, wat niet opweegt tegen de fors gestegen staalprijs en de werkuren om stalen wapeningsnetten te transporteren, te plaatsen, vast te lassen enzovoort. Wat op het eerste gezicht misschien duurder lijkt, kan achteraf bekeken goedkoper uitvallen omdat er veel sneller gewerkt kan worden. Geen overbodige luxe, want we hebben uiteraard een strakke planning. Voorlopig zitten we perfect op schema, dus het is fijn om zo het najaar te kunnen ingaan!”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer
Je woning renoveren? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Renovatie’
Je woning renoveren? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Renovatie’

Heb je pas een woning gekocht die gerenoveerd moet worden? Of wil je je bestaande woning aanpakken zodat die helemaal klaar is voor de toekomst? Wat je...

Lees meer
Je woning uitbreiden in de diepte of hoogte? Ontdek deze oplossingen om duurzaam te renoveren
Je woning uitbreiden in de diepte of hoogte? Ontdek deze oplossingen om duurzaam te renoveren

Droom je van een nieuwe aanbouw om meer ruimte te creëren of extra daglicht binnen te halen? Of wil je misschien een extra volume op je woning plaatsen?...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken