Nieuwe ramen: in elke gevel ander glas?

Traditioneel kiezen veel (ver)bouwers voor hetzelfde type glas voor de hele woning. Zo verlies je echter vaak iets aan comfort en energie-efficiëntie. Door beglazingen te combineren, verzeker je in elke ruimte een aangenaam comfort. Wij helpen je de puzzel te leggen.

Vier cruciale eigenschappen

Wie nieuwe ramen wil laten plaatsen, moet niet alleen meer knopen doorhakken over het materiaal en de kleur van de profielen, ook aan de beglazing zijn de laatste jaren heel wat technische eigenschappen toegevoegd. Deze technische kenmerken neem je best even onder de loep:

 • De isolatiewaarde, of de U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte er door het oppervlak verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter een raam met andere woorden isoleert.
 • De zonnefactor g: deze drukt uit hoeveel zonnewarmte doorheen het glas naar binnen kan. Ook hier geldt hoe lager de waarde, hoe groter het zonwerend effect. Bij nieuwbouwwoningen speelt de zonnefactor een rol in de berekening van het S-peil en het risico op oververhitting.
 • De lichttransmissie TL: deze geeft aan hoeveel natuurlijk zonlicht (geen warmte) de beglazing binnenlaat. In bijna alle omstandigheden geldt dan ook hoe hoger, hoe beter. Hoe meer licht er binnenkomt, hoe aangenamer immers de ruimte en hoe minder snel je de verlichting in huis moet aansteken.
 • De selectiviteit: dit is de verhouding tussen de lichttransmissie en de zonnefactor. Deze waarde ligt altijd tussen 0,00 en 2,33: ondoorschijnend glas enerzijds en glas met een maximale lichttransmissie doch minimale zonnewinsten anderzijds.

In functie van oriëntatie

Wat betekent dat nu in de praktijk? De zon gedraagt zich in elke windrichting anders. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de positieve eigenschappen van het zonlicht en eventuele negatieve effecten uit te sluiten, zijn er aan elke zijde van de woning daarom andere eisen.

Noord

Een noordgevel krijgt nooit direct zonlicht. Hij krijgt bijgevolg vaak de naam van “de koude gevel”. Hier is een hoge isolatiewaarde dan ook belangrijk, terwijl een zonwerende functie minder aan de orde is. Een hoge lichttransmissie zorgt dan weer dat je optimaal profiteert van het weinige beschikbare licht.

Zuid

In het zuiden staat de zon op haar hoogtepunt. Langs deze gevel treedt dan ook veel licht en warmte binnen. Fijn in de winter, maar steeds vaker problematisch in de zomer. Een goede zonwerende beglazing is hier absoluut aan te raden, zeker bij grote raampartijen.

Besef echter ook dat je met zonwerend glas ook in de winter minder aanspraak kan maken op de (gratis) zonnewarmte. Wil je dat wel, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een licht zonwerende beglazing te combineren met screens.

Oost en west

In het oosten en het westen is de zon iets gematigder. Bij de keuze van het glas komt het er vooral op aan een mooi evenwicht te vinden tussen isolatie, zonwering en lichttransmissie. Hou ook rekening met het gebruik van de achterliggende ruimtes. Ligt je leefruimte in het oosten, maar vertoef je daar meestal ’s avonds? Dan zal de lichtdoorlatendheid van de beglazing wellicht een grotere rol spelen.

Waarom combineren?

Traditioneel kiezen veel (ver)bouwers één type glas voor de volledige woning. Gezien de soms sterk verschillende eisen van ruimtes en oriëntaties, verlies je op die manier echter altijd ergens aan comfort en energie-efficiëntie. Dat is niet noodzakelijk veel – als de meeste ramen zich bijvoorbeeld aan één zijde van de woning bevinden en het glastype daarop afgestemd is – maar kan bij grote raampartijen op verschillende gevels wel doorslaggevend worden.

Combineer je echter verschillende beglazingen in functie van oriëntatie en gebruik, dan verzeker je in elke ruimte een aangenaam comfort en bespaar je op verwarming in de winter, koeling in de zomer en eventueel zelfs elektriciteit voor kunstverlichting. Hoeveel die besparing precies bedraagt, is helaas moeilijk te kwantificeren.

Anderzijds brengt het combineren van beglazingen niet noodzakelijk een meerprijs met zich mee. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan je zelfs besparen. Een zonwerende beglazing is immers duurder dan een heldere beglazing; een drievoudige beglazing – en vooral de plaatsing ervan – duurder dan een dubbele. Combineer je zonwerende en heldere beglazingen in plaats van overal zonwerend glas te plaatsen, dan komt je dat dus goedkoper uit.

Andere aandachtspunten

De oriëntatie van de gevel is een goede leidraad in de keuze van de primaire glaseigenschappen, maar ook andere zaken kunnen een rol spelen. Wie aan een drukke baan woont, zal bijvoorbeeld gebaat zijn bij een akoestische beglazing aan de straatzijde; wie in zijn woning een fotostudio of handwerkatelier inricht, kijkt best wat beter naar lichttransmissie en kleurweergave-index, een maat voor hoe onze waarneming van kleur door de beglazing beïnvloed wordt. En dan zijn er natuurlijk nog wettelijke eisen, zoals het gebruik van veiligheidsglas bij glaspartijen tot op de grond. Ook die zaken zullen de finale keuze van je nieuwe ramen beïnvloeden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Bescherm je gevel tegen vocht en vuil
  Bescherm je gevel tegen vocht en vuil

  Doorslaand vocht is een vaak voorkomend probleem. Vooral oudere woningen zijn hiervoor erg gevoelig, maar ook bij recentere huizen kan het voorkomen. De...

  Lees meer
 • Je gevel bepaalt de look van je woning
  Je gevel bepaalt de look van je woning

  De gevel is het uithangbord van je woning. De keuze van je gevelstenen bepaalt dus in grote mate de look van je huis, want het is een van de zaken die...

  Lees meer
 • Een brede kijk naar buiten
  Een brede kijk naar buiten

  Met VEKAMOTION 82 breng je buiten naar binnen. Deze nieuwe hefschuifdeur van VEKA maakt door een smaller profiel plaats voor grote glasoppervlakken. Veel...

  Lees meer
 • Je gevel opfrissen of een totaal nieuwe look geven? Dit zijn de opties
  Je gevel opfrissen of een totaal nieuwe look geven? Dit zijn de opties

  Dag in dag uit wordt je gevel blootgesteld aan weer en wind en dat laat op den duur z’n sporen na. Jammer, want je gevel is en blijft het visitekaartje van ...

  Lees meer