Nu de energieprijzen historische hoogtes bereiken, willen heel wat huiseigenaars hun woning aanpakken. Maar voor je investeringen doet, is het belangrijk dat je eerst een goed zicht hebt op hoe het met je woning gesteld is, en welke ingrepen het meest aangewezen zijn. Een energie-audit kan je dit inzicht bezorgen. Hoe zoiets precies werkt? Onze redactie volgde architect Kris Reynders van ImmoPass tijdens een plaatsbezoek in het Limburgse Hoeselt.
Concreet gaat het om een vrijstaande woning met twee volwaardige bouwlagen en een zadeldak. Het gebouw ligt op een hoekperceel en is enkele meters hoger gelegen. Het bouwjaar is 1948, maar de woning werd grondig gerenoveerd in 2010 volgens de toen geldende normen. Het huis wordt verwarmd met een gascondensatieketel, heeft isolerende beglazing en beschikt over dak-, spouw- en vloerisolatie. De eigenaars laten de audit vooral uitvoeren om te kijken welk label de woning momenteel heeft.
Stap 1: informatie verzamelen
Om de energie-audit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vroeg ImmoPass de eigenaars van de woning om op voorhand enkele documenten te bezorgen. Zoals het EPC-attest, het keuringsverslag van de elektriciteit en gasinstallatie of stookolietank. En ook recente facturen en onderhoudsverslagen.“Dat maakt het voor onze architect makkelijker om een accuraat en volledig verslag op te stellen”, legt Tim Van Helden, Chief Operations van ImmoPass, uit. “En dat is een belangrijke meerwaarde voor de kwaliteit van de audit.”
Stap 2: plaatsbezoek
Tijdens het bezoek aan de woning maakt Kris Reynders een energetische analyse van de gebouwschil van de woning en alle technieken. En dat van de kelder tot de zolder. Kamer per kamer brengt hij alles in kaart, maakt hij foto’s en legt hij kort aan de eigenaars uit wat al goed is in elke kamer en wat nog beter zou kunnen. Architect Kris Reynders: “We voorzien dus ruim de tijd voor zo’n bezoek, omdat we heel wat zaken controleren:
- de isolatie van het dak, de gevels en de vloeren;
- de energieprestatie van buitenschrijnwerk;
- de energieprestatie van de verwarmingsinstallatie;
- de installatie voor de productie van sanitair warm water;
- de eventuele ventilatie- en warmtekrachtinstallaties;
- de hernieuwbare energiebronnen.
Alleen zo krijgen we een goed overzicht over de staat van de woning en waar het verbeterpotentieel vooral zit. Voor dit specifiek huis is de basis in orde en goed gerenoveerd. Al zijn er zeker nog een aantal verbeteringen mogelijk.” Zoals deze quick wins, die voor wel meer woningen van toepassing zijn:
- Vervang alle lampen door ledlampen.
- Voorzie de kelderverluchting van roosters.
- Isoleer de verwarmingsbuizen in de stookruimte.
- In eerste instantie is het naar isolatie toe aangewezen om het dak nog bijkomend te isoleren en te voorzien van een goed dampscherm alsook het isoleren van het plafond van de kelder.
- Het is aan te bevelen om zonnepanelen te plaatsen en eventueel ook een zonneboiler.
- Verwarmingstechnisch kan best naar optimalisatie van het stookregime gekeken worden. Een goed afgestelde ketel werkt een stuk zuiniger.
- Eventueel kan je de warmwaterproductie laten verlopen via een warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen.
- De plaatsing van de rookmelders dient te worden herbekeken. Er zijn er voldoende voorzien, maar niet altijd op de meest aangewezen plaats in de ruimte.
Stap 3: Uitgebreid verslag
Na het bezoek ter plaatse, brengt Kris alle gegevens en foto’s van de woning samen in een uitgebreid rapport. De bewoners krijgen enkele weken later een verslag van meer dan 50 pagina’s met daarin een beschrijving van de huidige situatie en per installatie een voorstel om die te verbeteren en hoe prioritair die ingreep is. Daarbij staat ook meteen een prijsraming van de kosten, met inbegrip van de terugverdientijd en premies die voorhanden zijn. Zo heb je een concreet actieplan op papier staan om je woning klaar te maken voor de doelstellingen van 2050.
De woning in kwestie is na alle renovatiewerken reeds opgewaardeerd tot een label B. Om naar een label A te gaan, de uiteindelijke doelstelling voor alle woningen in Vlaanderen, zijn vooral extra isolatie en het voorzien van hernieuwbare energietechnieken de volgende stap.
Ook handig bij aankoop van een woning
Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten dan verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, en dat binnen de 5 jaar na aankoop. “In dat geval is het ook een aanrader om de woning die je op het oog hebt, technisch en energetisch te laten checken”, besluit Tim Van Helden. “Dan heb je een duidelijk zicht op welk budget je nog nodig hebt om het huis naar minstens label D te krijgen.”