Aantal warmtepompen verdubbeld in 2022

Warmtepompen zitten in de lift. Op een jaar tijd werden er dubbel zoveel warmtepompen geïnstalleerd, meldde het ATTB (Associatie voor de Thermische Technieken in België). Goed nieuws voor de energietransitie. Al benadrukt het ATTB de nood aan hogere premies en een betere regelgeving.

Aantal warmtepompen

30.000! Zoveel warmtepompen werden er vorig jaar geïnstalleerd. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2021. Ook warmtepompboilers zijn populairder dan ooit. De vraag naar warmtepompboilers is drie keer zo hoog. Wat neerkomt op 30.000 nieuwe stuks in 2022. Bij de zonneboilers is er ook een stijging zichtbaar met bijna 20.000 m2 extra zonnecollectoren. Kortom, hernieuwbare energiebronnen krijgen in België meer en meer vaste voet aan de grond. De verwarmingssector verwacht dat deze stijgende trend zich zal blijven voortzetten. 

Leestip: Zonne- of warmtepompboiler: wat verdien je het snelste terug?

Bij stookolieketels zien we eindelijk een duidelijke daling van 4%. Dit door het verbod op stookolieketels dat sinds 2022 geldt bij nieuwbouw of woningen die grondig energetisch gerenoveerd worden. Ook bestaande woningen, waarbij er een gasleiding in de straat ligt, mogen geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen.

Hybride warmtepomp bij nieuwbouw?

Ondanks dat deze cijfers de goede kant uitgaan, pleit het ATTB voor een duidelijkere energiestrategie. Ze stellen dat de bevoegde overheden nog niet goed weten welke richting ze uit willen op gebied van verwarming. “Zo krijgen nieuwbouwwoningen nog subsidies om een hybride warmtepomp te plaatsen. Terwijl nieuwbouw volop de kaart zou moeten trekken van de elektrische warmtepomp. De overheid geeft hierdoor een tegenstrijdig signaal. Bij renovaties kan een hybride warmtepomp wel een prima oplossing zijn.”

Meer renovaties nodig

Het ATTB pleit dus voor een duidelijk regelgevend kader op gebied van het energiezuinig maken van onze woningen. Het EPC van je huis is brandend actueel. Niet alleen voor je eigen energieverbruik, maar ook als je een woning wil (ver)kopen of renoveren. Het EPC blijkt een duidelijke invloed te hebben op de huizenprijzen, zeker nu de renovatieverplichting is ingevoerd. Nu heeft slechts 4% van de eengezinswoningen en 6,5% van de appartementen een A-label. Om te kunnen voldoen aan de doelstellingen van 2050 moet de huidige renovatiegraad minstens verdrievoudigd worden, vindt het ATTB.

Artikeltip: "Appartementen renoveer je makkelijker naar label A”. Maar mede-eigendom is bottleneck

Renoveren is te duur

Waar ligt dan het grote probleem? Bij het renovatiebudget. Renoveren kost veel geld en de huidige premies volstaan niet. Heb je geen budget om te renoveren? Dan wordt het moeilijk om een woning te kopen. “Een middenklassegezin kan nu een subsidie van maximaal 17.500 euro krijgen. Terwijl een degelijke renovatie tussen 40.000 en 80.000 euro kost. Dat betekent dat veel gezinnen zelf nog een enorm bedrag moeten ophoesten.” Het ATTB pleit dan ook voor een verhoging van de premies. In onze buurlanden liggen die hoger. “Als de premies niet verhogen, blijft energetisch renoveren enkel iets voor de groene elite”, stelt het ATTB. Terwijl bij een geslaagde energietransitie net niemand in de kou mag blijven staan.

Weetje
Het EPC is verplicht en maakt deel uit van je woningpas. De woningpas is sinds begin dit jaar nog uitgebreider en gebruiksvriendelijker.

Eerst isoleren, dan warmtepomp

Volgens het ATTB ligt het grootste potentieel bij de renovatiemarkt. “De snelste methode is om alle niet-condenserende ketels te vervangen. Nu zijn er nog 2 miljoen niet-condenserende ketels in werking. Schakel je over naar een condensatieketel, dan bespaar je al snel 30% tot 50%. Kies je voor een (hybride) warmtepomp, dan zorgt dat voor een energiebesparing van 60% tot 80%.” Al blijft het natuurlijk belangrijk om eerst de energievraag zoveel mogelijk te beperken. Bij renovaties is dat de woning grondig isoleren. Om daarna maximaal gebruik te maken van duurzame energiebronnen.

Tips:

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken