Een cascowoning kopen: expert legt uit hoeveel je ermee kan besparen

Wil je een huis kopen? Dan heb je meerdere opties. Je kan een bestaande woning kopen en die eventueel renoveren of kiezen voor een sleutel-op-de-deurwoning. Een derde, minder bekende optie is een cascowoning kopen. Wat is dat precies? En is het een goed idee? We vroegen het aan Johan Krijgsman, CEO van ERA.

Een cascowoning is een nieuwbouw... met nog werk aan

Zeer concreet gezegd: een cascowoning is een nieuwbouwwoning die niet volledig afgewerkt is. De woning is volledig water- en winddicht, maar de afwerking binnenin moet je voor je eigen rekening nemen. Je koopt dus een woning, waarin je zelf nog moet klussen. Het dak, de gevel, de ramen en de deuren zijn er al, maar dat geldt niet voor de chape, de bezetting en het sanitair.

Een cascowoning is overigens (bijna) altijd een huis en (bijna) nooit een appartement. “De Wet Breyne maakt het zo goed als onmogelijk om appartementen als cascowoningen te verkopen”, weet Krijgsman.

Tip: Velen hebben al van de wet-Breyne of Woningbouwwet gehoord, maar slechts weinigen weten hoe de vork in de steel zit. Iedereen die gaat bouwen zou dan ook best op de hoogte zijn van de bepalingen van deze wet. Voornaamste bedoeling: de consument beschermen tegenover aannemers en woningbouwfirma’s. Lees hier meer over de wet-Breyne.

Handige harry’s kunnen flink wat geld besparen

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een cascowoning is om geld te besparen. “Een cascowoning is zeker interessant wanneer je een handige familie of vriendenkring hebt of zelf een handige harry bent”, zegt Krijgsman.

“Wanneer je bijvoorbeeld elektriciteit laat leggen, zal ongeveer de helft van de factuur bestaan uit werkuren, de rest zijn materialen. Als je zelf de gaten kan boren en de nodige elektriciteitsleidingen kan leggen, spaar je dus flink wat uit op die werkuren.

Je zal als privépersoon wel meer moeten betalen voor materialen omdat je geen grote aankoper bent. “Ook al betaal je meer voor materialen, toch zal je met een cascowoning besparen op bouwwerken wanneer je de hoeveelheid werkuren van aannemers flink terug kan schroeven, door zelf de handen uit de mouwen te steken”, legt Krijgsman uit. “En bovendien betaal je op je eigen werkuren ook geen btw, een extra besparing dus.”

Besparen op je notariskosten bij aankoop? Met een cascowoning kan het

Een cascowoning richt je naar eigen smaak in

Daarnaast kan je zelf prioriteit geven aan bepaalde ruimtes en de minder dringende klusjes uitstellen tot je renoveerbudget terug gespijsd is. Werk bijvoorbeeld eerst de keuken en de badkamer af en wacht even met het aankleden van de slaapkamer.

Een woning in casco kopen geeft je daarnaast ook alle vrijheid om de woning helemaal naar je eigen smaak in te richten. Je bent vrij om zelf offertes op te vragen bij verschillende bedrijven en daarna prijzen te vergelijken.

Je bouwproject staat of valt met de keuze van de juiste aannemer(s): met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden?

Een cascowoning is duurder wanneer je zelf niet kan klussen

Maar kopen in casco heeft ook nadelen. “Als je niemand kent in de bouw en je kan niets zelf, dan is het duurder om in casco te kopen”, vertelt Krijgsman. “De ontwikkelaar mag dan wel een winstmarge hebben op het bouwproject, wanneer je als privépersoon contracten moet afsluiten met aannemers zal je op het einde van de rit meer betalen, net omdat je niemand kent.”

En je moet ook een beetje geduld hebben. “Een cascowoning kan goedkoper zijn dan een sleutel-op-de-deurwoning, maar het zal even duren vooraleer je in een mooie, afgewerkte thuis staat”, zegt Krijgsman. Je zal dus nog enkele maanden tussen de bouwpakketten en verfpotten moeten wonen.

Fotoreportage: Architect Marijn Horlings kocht een cascowoning en deelde die verre van standaard in. Ze liet alles open, waardoor het licht van veel kanten naar binnen stroomt, zoals je hieronder kan zien. Bekijk via deze link de volledige reportage.

Casco kan je tienduizenden euro’s besparen

Door een woning in casco te kopen en zelf te klussen, bespaar je dus. Maar hoeveel bespaar je precies? “Vaak wordt een cascowoning ook als een afgewerkte woning aangeboden. Het prijsverschil tussen de twee geeft een indicatie van hoeveel het kan kosten om alles te laten afwerken”, vertelt Krijgsman. “Wie heel wat taken op zich neemt, kan tot wel vijftig procent van dat prijsverschil uitsparen.” Het gaat dus om tienduizenden euro’s. “Houd wel rekening met eventuele prijsstijgingen, al lijkt de markt gestabiliseerd”, voegt Krijsman er nog aan toe.

Hoeveel kost een nieuwbouw? Een populaire vraag die moeilijk te beantwoorden is, want er spelen veel factoren mee. Wij bieden je hier een handige leidraad.

“Heb je tijd en kan je veel zelf doen, dan kan je met casco flink besparen op een eigen woning”, vat Krijsman samen. “Zal je niet veel op eigen houtje kunnen doen, dan zal je uiteindelijk meer betalen dan voor een sleutel-op-de-deurwoning.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken