Vastgoed 2023: wat zijn de trends?

Wat met ons vastgoed in 2023? Gaan we volop renoveren? Welke evolutie zien we in de vastgoedprijzen? Huur of koop je beter? We vroegen het aan vastgoedspecialist en Managing Director van Trevi, Kim Ruysen. Samen met hem spotten we een aantal tendensen in de vastgoedmarkt.

Trend 1: vastgoedmarkt koelt af

De voorbije jaren had de vastgoedmarkt verschillende snelheden. In 2023 komt de vastgoedmarkt terug in evenwicht. Kim Ruysen, CEO van Trevi: “We komen van een markt waarbij er een grote druk lag op de koper. De voorbije 2 jaar moest de koper zeer snel zijn. Er was een grote vraag naar koopwoningen en dat vertaalde zich in de prijzen. Verkopers en makelaars gingen voor vrij hoge vraagprijzen, omdat ze wisten dat er toch boven de vraagprijs geboden ging worden. Die rush op vastgoed is nu terug gestabiliseerd.” 

De huizenprijzen zijn nog steeds hoog in vergelijking met 5 jaar geleden. Maar situaties waarbij een woning binnen de paar dagen en ver boven de vraagprijs verkocht zal worden, zal minder het geval zijn in 2023. Volgens de Trevi Trust Monitor, de barometer voor het vertrouwen in de vastgoedmarkt, daalt de koopvraag. Terwijl het aantal panden op de markt stabiel blijft.”

Trend 2: huren wint aan populariteit

Terwijl de koopmarkt verder afkoelt, zit de huurmarkt in de lift. “In vergelijking met vorig jaar januari verhuren we dubbel zoveel panden én zijn de huurprijzen met 10% gestegen”, aldus Ruysen. Er is dus een duidelijke verschuiving van (ver)kopen naar (ver)huren. Hierbij gaat het meestal om mensen die haast gedwongen zijn om (langer) te huren omdat ze de financiële middelen niet hebben. 

“We worden allemaal geconfronteerd met een stijgende levenskost. Jonge koppels die een eigen stek zoeken, kunnen in veel gevallen geen beroep meer doen op het spaarpotje van hun ouders. Stappen ze naar de bank, dan hebben ze gemiddeld 20% eigen middelen nodig om een hypotheek te mogen afsluiten. De indexatie van de salarissen lost de koopkracht niet op. Dus meer en meer mensen zijn gedwongen om te huren”, aldus Ruysen. 

Huren uit noodzaak

Een ander effect is dat mensen uit noodzaak hun huis verkopen en zo op de huurmarkt terechtkomen. “Op het platteland is dit minder het geval. Maar in grote steden zien we dit meer en meer gebeuren. Mensen verkopen hun woning en gaan kleiner wonen. Ze hebben nood aan liquide middelen om hun levensstandaard te behouden.” 

Huren in de stad

Daarnaast ziet Ruysen een grote vraag naar kwalitatief huurvastgoed. “De economische activiteiten en de arbeidsmarkt staan allesbehalve op een laag pitje. Expats en buitenlanders vinden hun weg terug naar België. Dat doet de huuractiviteit omhoog gaan.  De vraag naar gemeubelde appartementen is momenteel zelfs groter dan het aanbod. Grote steden trekken meer huurders aan, daar is een andere mix in de vastgoedmarkt. Denk ook aan singles, gescheiden koppels, oudere mensen. In Brussel bijvoorbeeld is 80% van de inwoners huurder en 20% eigenaar. Mijn mantra blijft ‘Wie kan kopen, koopt’, maar er is toch een duidelijke shift in België naar de huurmarkt.”

Lees ook: Kopen of huren: wat is voor jou de beste keuze? en Inflatie duwt huurprijzen omhoog: wat betekent dit voor (ver)huurders?

Trend 3: EPC bepaalt de prijs

“Er is momenteel weinig kwalitatief vastgoed voorradig dat voldoet aan de hoge energie-eisen. We weten allemaal dat dingen die schaars zijn, hun prijs behouden. Wil je een nieuwbouw kopen of een bestaande woning kopen om te renoveren, dan zullen de prijzen in 2023 blijven stijgen”, zegt Ruysen. 

Nieuwbouw duurder

Nieuwbouw heeft momenteel enorm te kampen met de stijgende kosten. Bouwmateriaal wordt duurder, lonen van werkmannen indexeren. De gemiddelde bouwkost per vierkante meter steeg hierdoor met 300 euro. Die kosten moeten bouwpromotoren doorrekenen in de uiteindelijke verkoopprijs. Met als gevolg: projecten worden stilgelegd of men trekt de verkoopprijs op. Bestaande woningen die energetisch gerenoveerd zijn en goed in de markt gezet worden, verkopen daarentegen wel zeer vlot. 

Huizen met slecht E-peil goedkoper

Daar staat tegenover dat er weinig interesse is voor panden met een slechte energiescore. Wil je verbouwen, dan moet je rekening houden met duurder geworden materialen, langere levertermijnen en banken die bij je hypotheek kijken naar het EPC. Dat maakt grondige renovaties minder interessant, ook al geldt de renovatieverplichting. “Wil je investeren in vastgoed, dan zijn het dit type panden die je wil kopen”, tipt Ruysen. “We verwachten dat de verkoopprijs van panden met een slechte energiescore 5 tot 10% zullen dalen. Momenteel zien we mensen voor dergelijke panden een bod doen dat 10 tot 12% onder de vraagprijs ligt. Automatisch zullen de prijzen daar gaan stagneren.”

Trend 4: co-living in trek in steden

“Met co-living bedoelen we niet het Scandinavische model van de woonerven met gedeelde tuinen. Wel co-living in steden, waar elke bewoner een ‘luxestudio’ heeft met eigen badkamer en privésanitair. De leefruimte, keuken, wasplaats… kortom de gemeenschappelijke ruimtes worden dan gedeeld”, legt Ruysen uit. Vooral alleenstaanden en young-professionals voelen zich aangetrokken tot dit type woonvorm. Bij hen weegt het sociale aspect van deze woonvorm door.

Trend 5: kopen op lijfrente waait over uit Wallonië

Aan de andere kant van de taalgrens is het al volop ingeburgerd. Bij ons is het nog relatief onbekend: kopen op lijfrente. Deze koopformule laat je toe om in je eigen huis te blijven wonen tegen interessante voorwaarden. Je verkoopt namelijk je woning aan een investeerder tegen een gereduceerde prijs. Dat zorgt er meteen voor dat je over extra financiële middelen beschikt om te reizen, aan je kinderen te schenken, enzovoort. Daarnaast ontvang je elke maand een vergoeding van de investeerder: een belastingvrije lijfrente. “Deze formule is nog niet zo gekend in Vlaanderen, maar in Wallonië is het erg succesvol. We zien dus veel potentieel in deze vorm van wonen de komende jaren”, besluit Ruysen.

Op zoek naar nog andere bijzondere woonformules? Bekijk dan zeker deze artikels:

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken