Regenwaterrecuperatie: het waarom en de besparing die het jou kan opleveren

Water is een kostbaar goed. Bewuster omgaan met water en regenwaterrecuperatie zijn daarom belangrijke zaken om rekening mee te houden in de toekomst. Een regenwaterput kan daarbij helpen. Wij lijsten voor jou alles op wat je weten moet: van de voordelen, over de kostprijs tot de besparing die het je oplevert.

Wat is regenwaterrecuperatie?

Water wordt steeds schaarser. Aangezien regenwater zomaar uit de lucht valt, zou het zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Regenwater wordt tegenwoordig steeds vaker opgevangen in een regenwaterput en via een apart circuit gebruikt voor huishoudelijke en sanitaire toepassingen. Dit wordt regenwaterrecuperatie genoemd.

Waarom is het interessant om regenwater te recupereren?

Regenwater of hemelwater is gratis, milieuvriendelijk en niet chemisch behandeld. Bovendien bevat het geen kalk. Hierdoor is het zachter dan leidingwater en vereist het minder energie om water op te warmen. Doordat er minder kalkafzetting op je leidingen is, heb je ook minder wasmiddel nodig wanneer je de was doet. Naast deze besparingen, is het opvangen van regenwater ook interessant om een overbelaste riolering te vermijden én ons drinkwaterverbruik te beperken.

Waarvoor kan je regenwater gebruiken?

Regenwater is veilig en zeer geschikt voor huishoudelijk gebruik, zoals het doorspoelen van je toilet, je woning poetsen, je auto wassen, je tuin besproeien, bloemen en planten water geven en je kleding wassen.

Voor toepassingen als tanden poetsen, afwassen, koken en drinken is regenwater volgens de regelgeving nog niet toegestaan en is drinkwaterkwaliteit verplicht. Daarom is elke verbinding tussen je regenwatersysteem en het leidingnet verboden. Mits je een goede filtering (o.a. een uv-filter en een actieve koolfilter) voorziet en de kwaliteit van het water regelmatig controleert, kan je als particulier wel douchen met regenwater.

Is regenwaterrecuperatie verplicht?

Wat betreft het waterverhaal in België, is het 5 voor 12. Er is te weinig grondwater, het waterpeil van de rivieren daalt, en dus gebruiken we drinkwater beter waarvoor het bedoeld is.

Momenteel is regenwaterrecuperatie in Vlaanderen verplicht bij een nieuwbouw, her- of verbouwing of bij uitbreiding van bestaande, overdekte constructies of verhardingen van meer dan 40 m2. Je moet een hemelwaterput van minstens 5.000 liter voorzien. Vanaf oktober 2023, zal de Vlaamse regering het verplichte volume van regenwaterputten optrekken naar minstens 7.500 liter, als de oppervlakte van je dak groter is dan 80 m2. Bij een dakoppervlakte van meer dan 120 m2, moet je put minstens 10.000 liter regenwater kunnen opslaan. Benieuwd hoe het precies zit met regenwaterrecuperatie in Vlaanderen, Brussel en Wallonië en welke regels van toepassing zijn op jouw woning? Wij leggen alles haarfijn voor jou uit.

Hoe kan je regenwater opslaan? Welke oplossingen bestaan er?

Er zijn verschillende manieren om aan regenwaterrecuperatie te doen.

De meest eenvoudige manier is een regenton. Met een regenwaterton kan je regenwater dat gratis in je achtertuin valt, hergebruiken. Het water volstaat enkel om de planten water te geven of je auto mee te wassen. Meer niet. Een andere optie om regenwater op te slaan is een regenwaterreservoir met handpomp. Zo’n systeem kan je makkelijk zelf installeren.

De beste – en in de meeste gevallen verplichte – optie voor regenwaterrecuperatie is een regenwaterinstallatie met regenwaterput. Om regenwater te gebruiken voor o.a. het spoelen van je toilet en het wassen van je kleding, heb je een installatie nodig die het regenwater opvangt en naar aparte kranen leidt. Een directe verbinding tussen je regen- en drinkwaterleiding is verboden. Om regenwater te gebruiken voor sanitair gebruik, moet je een pomp aansluiten op je regenwaterput. Je zal ook elektrische leidingen en een aanzuigleiding moeten voorzien.

Woon je in een stad en heb je geen ruimte of mogelijkheid om een regenwaterput te laten plaatsen? Dan zijn er gelukkig andere oplossingen. Zoals regenwaterblazen in EDPM die in een (kruip)kelder ondergebracht kunnen worden. Of een collectief wateropvangsysteem voor de bewoners van een straat. Worstel je met het dilemma om al dan niet een regenwaterput te laten plaatsen? Lees er hier meer over.

Hoeveel kost regenwaterrecuperatie?

De kostprijs van de installatie van een regenwaterput is afhankelijk van diverse factoren: filters, pompgroep, werftoegankelijkheid, toepassingen, grootte van de put … Een betonnen regenwaterput met de nodige pomp en standaardfiltervoorzieningen kost tegenwoordig al gauw 5.000 euro. Ook nafilters, een aangepaste sanitaire installatie, btw en transport- en onderhoudskosten moet je mee in rekening brengen. De kostprijs voor het elektriciteitsverbruik van het pompsysteem bedraagt ca. 0,20 euro/m3. Voor het vervangen van de filters betaal je ongeveer 0,60 euro/m3. Kom hier meer te weten over de prijs van jouw regenwaterput.

Hoe groot moet je regenwaterput zijn?

Een kunststof of betonnen regenwaterput wordt geplaatst onder je gazon of oprit. Het volume van de put is afhankelijk van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk langs die weg in de put terecht. Een pomp voert het water vervolgens naar aftappunten binnenshuis. De stelregel om de inhoud van jouw put te bepalen is minstens 50 liter per m2 dakoppervlak. Heb je een dak van 150 m2? Dan zal je regenwaterput minstens 7.500 liter water moeten kunnen opslaan. Andere belangrijke factoren die de ideale grootte van jouw put bepalen, vind je hier.

Hoeveel spaar je uit door regenwater te gebruiken?

Gemiddeld genomen wordt ervan uitgegaan dat van elke 100 liter water die we dagelijks verbruiken per persoon, er tot 80% vervangen kan worden door regenwater. De grootste winst haal je bij de wasmachine, het toilet en de douche. Dit zijn namelijk de grootste waterverbruikers in huis. Om te douchen met regenwater dien je wel te investeren in een uv-filter die virussen en bacteriën verwijdert uit het regenwater.

Wist je trouwens dat 1 mm kalk een energiestijging van 10% betekent? Je kleding wassen met kalkarm regenwater bespaart je dus heel wat energie en bijgevolg geld. Je besparingen op je waterfactuur zijn vooral afhankelijk van de aangesloten voorzieningen en hun verbruik. Benieuwd hoeveel je kan besparen met een regenwaterput? Ontdek het hier of bekijk een rekenvoorbeeld van regenwaterrecuperatie.

Hoe kan je je regenwaterput of regenton onderhouden?

Om je regenwaterput of -ton zo goed mogelijk te laten werken is een tijdig onderhoud aangeraden. Kijk dus regelmatig de filters na en maak ze schoon. Doe je dat niet, dan kunnen ze verzadigd geraken en kan het regenwater er niet meer in. Kuis ook jaarlijks je dakgoten uit. Zo voorkom je dat bladeren in je regenwaterput terechtkomen. Let ook op tijdens lange, droge periodes. Die kunnen ervoor zorgen dat je sifon te lang droog staat, en dit kan vieze geurtjes veroorzaken.

Om aan regenwaterrecuperatie te kunnen doen, heb je een goed werkende regenwaterput nodig. Zorg er dus steeds voor dat zowel je put als het opgevangen water van uitstekende kwaliteit blijft. Met deze tips om je regenwaterput te onderhouden lukt dat zo!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Duurzame sanitaire oplossingen: zo ga jij spaarzamer om met water en energie
Duurzame sanitaire oplossingen: zo ga jij spaarzamer om met water en energie

Doorgaans wordt er enkel tijdens de warme en droge zomermaanden extra gelet op waterverbruik. Nochtans is het nuttig én goed voor je portemonnee om het...

Lees meer
Last van kalk? Investeer in een slimme waterverzachter
Last van kalk? Investeer in een slimme waterverzachter

Geld én energie besparen, toestellen die langer meegaan, de smaak van lekker kraantjeswater en zo veel meer. Maak voorgoed komaf met hard water en...

Lees meer
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?
Minder warm water verbruiken zonder in te boeten aan comfort?

De vraag die iedereen zich momenteel stelt... Je warmwaterverbruik verminderen is een van de belangrijkste manieren om je rekening te verlagen, ook in de...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken