Wie vandaag de dag bouwt of renoveert, is onderworpen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. Eén van de manieren om hieraan tegemoet te komen is een warmtenet. Daarnaast is het ook een oplossing om onze warmtevraag te verduurzamen. Benieuwd wat dit precies inhoudt, hoe het werkt, wat de voordelen zijn, of jij erop kan aansluiten en wat het kost? Ontdek dat en nog meer in ons beknopt dossier.
Wat is een (centraal) warmtenet?
Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding die is aangesloten op een warmtebron, zoals een grote fabriek met veel restwarmte of een warmtecentrale. Je kan het vergelijken met een grote cv-ketel voor de hele wijk of stad. Het voordeel van zo’n warmtecentrale is dat appartementen, scholen, woningen, bedrijven, ziekenhuizen of zelfs hele steden erop aangesloten kunnen worden en zo kunnen genieten van verwarming én warm water. Meer weten over de voordelen van deze verwarmingsmethode?
Hoe werkt een warmtenet?
Een warmtenet maakt gebruik van de restwarmte van industriezones, bedrijven, afvalwater, aard- en oppervlaktewarmte en biomassaverbranding. Via een ondergronds netwerk van leidingen geraakt die warmte tot in gezinswoningen, ziekenhuizen, appartementen, scholen of kantoorgebouwen. Vervolgens werkt het via individuele aftakstations, de koppelingen tussen het gezamenlijk circulatienet en het verwarmingscircuit van het gebouw of de woning.
De aftakstations dragen de warmte over met behulp van radiatoren, plafond-, vloer- of wandverwarming. Ze zorgen overigens niet alleen voor verwarming, maar ook voor het opwarmen van water voor sanitair gebruik. Net zoals bij een klassiek centraal verwarmingssysteem, kan je ook bij een warmtenet de temperatuur per ruimte instellen, met behulp van bijvoorbeeld een thermostaat.
Kan ik aansluiten op een warmtenet?
Een warmtenet werkt het best als de warmtebron in de buurt van je woning ligt. Op die manier gaat er geen warmte verloren tijdens het transport. Sommige netten werken op warm water, andere gebruiken geothermie, waarbij warmte uit de grond komt, tot op een diepte van 2 km! Benieuwd of jij nu of later kan aansluiten op een warmtenet? Neem een kijkje op de website van je netwerkbeheerder. Of kijk op de Warmtekaart, indien je in Vlaanderen woont.
Is een warmtenet verplicht?
Een warmtenet is niet zozeer verplicht. Hoewel je voor een nieuwbouwwoning tegenwoordig wel tegemoet moet komen aan een verplicht aandeel hernieuwbare energie. Tegen 2030 zouden we tenslotte 40% van onze gebouwen niet langer met stookolie of gas mogen verwarmen. Klimaatneutrale alternatieven zoals warmtenetten zijn dan een interessante oplossing en mogelijk de verwarmingsmethode van de toekomst. Wat hernieuwbare energie betreft kan je kiezen uit verschillende opties, zoals een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel, warmtepompboiler, PV-panelen of een aansluiting op een stadsverwarmingsnet of warmtenet. Het is duidelijk dat het warmtenet één van de aangewezen manieren is om de toenemende warmtevraag te verduurzamen. Restwarmte wordt immers nuttig en efficiënt ingezet.
Wat is het verschil tussen een warmtenet en stadsverwarming?
Stadsverwarming is een duurzame verwarmingsvorm, waarbij meerdere woningen of appartementsgebouwen in een stad gekoppeld worden aan een centraal warmtenet. Hierdoor hoeven de gebruikers geen individuele cv-ketel te hebben. Zo’n collectieve verwarmingssystemen winnen sterk aan populariteit, zeker in dichtbevolkte woon- en werkwijken. Zowel het warmtenet als stadsverwarming is een collectieve vorm van verwarming, zij het op wijk- of gemeenteniveau, of op stedelijk niveau.
In een woonwijk in Antwerpen maken Wout en zijn gezin gebruik van een centraal warmtenet, dat een tweeduizendtal appartementen, studentenkoten, kantoorruimtes, scholen, crèches, restaurants … voorziet in verwarming en warm water. Het gemeenschappelijk warmtenet bestaat uit een ondergronds netwerk van 5 kilometer geïsoleerde leidingen. Benieuwd naar zijn verhaal en hoeveel hij jaarlijks betaalt?
Is een warmtenet goedkoper dan individueel verwarmen?
Aansluiten op een warmtenet biedt heel wat voordelen. Eerst en vooral profiteer je altijd van duurzame energie. Daarnaast heb je geen klassieke cv-ketel meer nodig en hoef je dus niet te investeren in je eigen verwarmingssysteem. Hierdoor geniet je van meer ruimte in je huis. Het compacte aftakstation vervangt immers de cv-ketel en warmwaterboiler. De grootste winst zit ‘m in het spreiden van de totale capaciteit over alle wooneenheden. Hoe meer gebouwen of woningen kunnen aansluiten op het warmtenet, hoe lager de kost per aansluiting. De schaalgrootte van het warmtenet is eveneens een belangrijke factor om energie betaalbaar te houden voor een groot publiek. Aangezien de capaciteit verdeeld wordt over verschillende woon- of werkunits, bekom je een aanzienlijke energiewinst.
Wat kost een aansluiting op het warmtenet?
De kostprijs van de aansluiting is afhankelijk van de schaalgrootte van het warmtenet waarop jouw woning is aangesloten. Over hoeveel gebruikers de investeringskost verdeeld moet worden bijvoorbeeld. Wel staat het vast dat je je energiefactuur aanzienlijk kan verlagen, door aan te sluiten op een collectief warmtenet.
Is een aansluiting op het warmtenet mogelijk in jouw buurt? Dit kan je nagaan op de website van je netwerkbeheerder. Een overzicht van alle warmtenetten in Vlaanderen vind je hier.