livios logo

Hier moet je aan denken voor je je badkamer renoveert

Het renoveren van een badkamer gaat om esthetiek en comfort. Je wil een mooie badkamer die aangenaam is in gebruik. Toch moet je, zeker bij renovatie, een aantal praktische zaken in het oog houden.

Hou bij de inrichting van je badkamer rekening met de plaats van de bestaande aan- en afvoerleidingen. Zo bespaar je alvast veel werk. Denk ook aan je privacy. Meestal ligt de badkamer op de bovenverdieping, waardoor inkijk niet echt een probleem vormt. Wil je toch van zo veel mogelijk lichtinval genieten zonder aan privacy in te boeten? Dan kan je gebruik maken van lichte rolgordijntjes of je badkamer zo inrichten dat er geen inkijk op je bad en douche mogelijk is.

badkamer douche wastafel lavabo kraan badkamermeubel

Typisch voor een badkamer: ze is meestal erg klein.

Foto Van Marcke
  

 badkamer zwarte accenten warm hout inloopdouche lavabo

Denk ook aan je privacy en beperk de inkijk.

Foto X²O Badkamers
  

Verlichting

Voor de algemene verlichting in je badkamer heb je de meest uiteenlopende oplossingen. Wil je inbouwspotjes in het plafond? Dan kan je een verlaagd plafond maken en daarin de spotjes integreren.

Ruimtegebruik

Typisch voor een badkamer: ze is meestal klein. Je bent dus sowieso gebonden aan bepaalde limieten. Maar het minste dat je verlangt in een badkamer is toch wel een bad én een douche. Oudere mensen kiezen regelmatig voor een grote douche met een geïntegreerd zitje, zonder bad. Maar ook als je een bad hebt, kan een ruime douche geen kwaad? Die mag zo groot zijn als je badkamerruimte toelaat. Het extra comfort is absoluut de moeite waard!

Het aantal lavabo’s dat je neemt, is iets persoonlijks. Sta even stil bij je leefgewoonten. Als jij en je partner op hetzelfde moment gaan werken, zijn twee lavabo’s geen overbodige luxe. Maar het moet natuurlijk mogelijk zijn qua ruimte.

Wellness?

De eerste vraag die je je moet stellen: is mijn badkamer groot genoeg om als wellnessruimte in te richten? Een infraroodcabine is minstens 1,5 x 1,5 m, een zonnebank is ook al vlug 2 x 2 m. Om nog maar te zwijgen van een jacuzzi of een sauna... In een normale (sowieso al relatief kleine) badkamer is wellness dus niet meteen een goed idee. Dan kan je hier, als de nodige aan- en afvoerleidingen aanwezig zijn, beter een extra ruimte voor inrichten. Als de kinderen het huis uit zijn, komt er misschien wel een extra kamer vrij.

badkamer bad lavabo wastafel kolomkast spiegelkast

Het aantal lavabo’s dat je neemt, is een persoonlijke keuze.

Foto Facq
  

badkamer lavabo badkamerkraan

Gebruik zeker geen natuursteen in de badkamer.

Foto GROHE
  

Vloer

Hoewel het niet per definitie voor problemen hoeft te zorgen, doe je er goed aan om geen houten vloer te leggen in je badkamer. Wil je toch per se een houten vloer? Ga dan voor tropisch hardhout, zoals teak of bamboe. Dat is beter opgewassen tegen vochtige omstandigheden. Gebruik zeker geen natuursteen in de badkamer: die is erg gevoelig voor zeep en wordt zeer glad. Een geschikte oplossing is een keramische tegel. Neem grote, donkere tegels voor weinig onderhoud. Een vrij nieuw materiaal dat veel van natuursteen weg heeft, is kwartscomposiet. Maar dankzij een speciaal procedé is het krasbestendiger en beter opgewassen tegen vlekken. Het is wel duur om grote oppervlakken met dit materiaal af te werken. Maar bijvoorbeeld voor de lavabo, de badrand en het bovenblad van je badkamermeubel is het een opmerkelijk alternatief.

Wanden en plafond

Verlang je naar een snelle en goedkope(re) renovatie? Dan is verf de ideale oplossing om je badkamer in sneltempo op te frissen. De douchewanden kan je met tegels afwerken, maar voor de overige wanden en het plafond is verf ongetwijfeld de snelste, goedkoopste en meest praktische oplossing. Gebruik wel verf die geschikt is voor in de badkamer. Ben je de kleur na een aantal jaren beu? Geen probleem. Dan breng je gewoon een paar nieuwe verflagen aan.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/hier-moet-je-aan-denken-voor-je-je-badkamer-renoveert/