Brussel verlaagt registratierechten vanaf april 2023

Lagere registratierechten bij aankoop van een woning en nog meer korting voor wie de woning energiezuiniger maakt: dat voorstel van Brussels minister van Financiën Sven Gatz (OpenVLD) werd eind 2022 goedgekeurd door de Brusselse regering. Sinds 1 april 2023 is de aankoop van een gezinswoning in Brussel dus goedkoper.

Situatie voor 1 april

Voor 1 april 2023 betaald je in Brussel 12,5% registratierechten op de aankoopprijs van een woning, al geldt sinds 2003 een zogenaamd “abattement” (voetvrijstelling). Dat betekent dat een deel van de prijs die je betaalde voor een enige en eigen woning vrijgesteld is van  registratierechten.

Tot eind 2016 bedroeg het abattement 60.000 euro. Sinds 2017 is dat bedrag opgetrokken en werd de eerste schijf van 175.000 euro vrijgesteld van registratierechten, wat neerkomt op een korting van 21.875 euro. De regel is weliswaar beperkt tot woningen van minder dan 500.000 euro.

Verlaging registratierechten in Brussel

Het abattement werd vanaf 1 april 2023 opgetrokken tot 200.000 euro. Op de eerste schijf van 200.000 euro betaal je dus geen registratierechten als je een gezinswoning koopt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gaat om een korting van 25.000 euro.Op een woning van 350.000 euro, bijvoorbeeld, betaal je in dat geval nog maar 18.750 euro aan registratierechten in de plaats van 21.875 euro nu (oud abattement).

Aan het nieuwe abattement zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mocht de aankoopprijs tot nu toe maximaal 500.000 euro bedragen om in aanmerking te komen voor het abattement. Dat bedrag werd verhoogd tot 600.000 euro. Ook krijg je drie jaar de tijd om je te vestigen in je woning in plaats van twee jaar.

Ook voor aankoop bouwgrond

Op de aankoop van een bouwgrond is het abattement ook van toepassing. Al zijn er ook daar wijzigingen: het bedrag waarop je geen registratierechten betaalt, werd opgetrokken van 87.500 euro naar 100.000 euro en het plafond om in aanmerking te komen voor het abattement is van 250.000 naar 300.000 euro gestegen.

Renoabattement

Wie een woning koopt en energiezuiniger maakt, krijgt sinds 1 april 2023 nog een bijkomende korting: het renoabattement. Daarbij wordt het abattement verhoogd met 25.000 euro per gestegen EPB-categorie. Om in aanmerking te komen voor de korting zal het EPB-certificaat minstens twee klassen moeten stijgen binnen vijf jaar.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?

Verkoop je een woning die gebouwd werd voor 2001? Dan ben je sinds november 2022 verplicht een asbestattest te laten opstellen. Zo’n attest geeft aan of de ...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken