Geld investeren in het huis van je partner: hierop moet je letten

Verbouwen is voor veel koppels een heus avontuur. En daar hoort natuurlijk het nodige verbouwbudget bij. Maar wat als het huis dat jullie willen verbouwen, eigendom is van je partner? Kan je, als de relatie zou stuklopen, de investeringen die jij doet nog terugkrijgen? We vroegen het aan advocaat Jan Roodhooft.

Geld investeren als samenwonende

Investering bewijzen

Stel: voor de renovatie van je partners woning, investeer je eigen middelen. Maar de relatie eindigt en je wil het geld dat je investeerde terug. Dan is dat niet altijd even simpel.  Advocaat Jan Roodhooft: “Woon je wettelijk of feitelijk samen en investeer je geld in het onroerend goed van je partner, dan word je daardoor geen mede-eigenaar. Loopt je relatie spaak en wil je het geld dat je investeerde terug? Dan moet je kunnen bewijzen dat je effectief eigen middelen stak in zijn of haar woning. Schreef je het geld over naar je partner of naar de aannemer, dan heb je een goed bewijs in handen. Betaalde je cash, dan wordt het moeilijker om dit te bewijzen.”

Geen garantie voor terugbetaling

Maar zelfs al heb je bewijs van je investering, dat is nog steeds geen garantie voor het terugkrijgen van je geld. Je moet namelijk aangeven op welke rechtsgrond je je baseert. 
Advocaat Roodhooft: “De wet zegt dat een rechtshandeling met betrekking tot een som of waarde van 3.500 euro of hoger bewezen moet worden door een ondertekend geschrift. Dat moet bovendien aan een aantal wettelijke voorschriften voldoen. En net daar wringt het schoentje, want in de meeste gevallen is er geen ondertekend geschrift.”

Nood aan een schriftelijke overeenkomst

Hoe kan je nu dergelijke situatie - en mogelijke bijbehorende discussies - voorkomen? “Door op het moment dat je de investering doet, een schriftelijke overeenkomst op te maken”, stelt advocaat Roodhooft duidelijk. “Die overeenkomst laat je best opstellen door een advocaat of notaris. In de overeenkomst vermeld je dan welke investering je deed. Daarnaast neem je in het document op hoe jouw investering moet terugbetaald worden en wanneer. In dit geval dus wanneer de relatie eindigt.”

Geld investeren als gehuwde

Ben je getrouwd en wil je investeren? Dan hangt alles af van onder welk stelsel je getrouwd bent: het stelsel van zuivere scheiding van goederen of het wettelijk stelsel.

Stelsel van zuivere scheiding van goederen

Advocaat Roodhooft: “Hierbij gelden dezelfde regels als bij koppels die feitelijk of wettelijk samenwonen. Een schriftelijke overeenkomst opmaken door iemand die voldoende juridisch geschoold is, is dus de boodschap.”

Wettelijk stelstel

Advocaat Roodhooft: “Hierbij gelden ook dezelfde regels als voor koppels die samenwonen. Tenminste als je met je eigen middelen investeert in een pand dat eigendom is van je echtgenoot/echtgenote.” Investeer je gemeenschappelijk vermogen in een pand dat eigendom is van je partner dan geldt er een andere regeling. “Het volstaat dan om de investering aan te tonen om het bedrag te kunnen terugvragen. Steeg de waarde van het huis - dankzij de investering - dan kan je zelfs die meerwaarde meedelen. Hetzelfde geldt als je eigen middelen investeert in een gemeenschappelijk onroerend goed. Bijvoorbeeld als je een schenking kreeg van je ouders en dit geld wil gebruiken voor de renovatie van jullie huis.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken