3 ontwerpen voor de nieuwe leefkeuken van Karina

1 ruimte, 3 ontwerpen. Bewoonster Karina geeft drie interieur- en keukendesigners carte blanche voor haar nieuwe leefkeuken. Haar wensen? Een uitnodigende keuken die naadloos aansluit bij de leefruimte, met voldoende opbergruimte en voorzien van alle moderne comfort. Met dit lijstje gingen Evy De Bousser, Atelier Linéa Design en Studio Sinc aan de slag.

Karina's verlanglijstje voor haar nieuwe leefkeuken

Karina wil graag een gezellige, uitnodigende keuken. Eentje met voldoende ruimte om te koken, te eten, te aperitieven, ... En waarbij er meer contact kan zijn met de leefruimte en eventuele gasten die op bezoek komen. "Ik zou het fijn vinden om het kookgedeelte naar de woonkamer te richten. Nu sta ik met mijn rug naar de leefruimte te koken en dat zie ik liever anders. Ook wil ik meer kunnen genieten van de tuin als ik in de keuken ben", vertelt Karina. 

Visueel mag de keuken beter aansluiten bij de rest van de leefruimtes. Het contrast tussen de donkere parketvloer in de woonkamer en de zwarte tegels in de keuken is te groot. "De dampkap trekt ook te hard de aandacht. Ik zou liever een geïntegreerde dampkap hebben." De rest van het verlanglijstje vult Karina aan met een inbouwkoelkast en -diepvries (graag apart), een stoomoven en minstens evenveel bergruimte als nu. 

Keukenontwerp 1: Evy De Bousser

"Kitchen by day, cocktailbar by night. Dat was de wens van Karina. Maar door de unieke, eerder onpraktische vorm van de huidige keuken is dat een hele uitdaging. In het nieuwe ontwerp maakt de keuken door enkele eenvoudige architecturale ingrepen deel uit van de eet- en leefruimte", licht Evy De Bousser toe. Ontwerpster Evy deinst niet terug voor breekwerken om zo meer ruimte te creëren. "De muur breken we deels af en vervangen we door een I-ligger, net als in de leefruimte. Op die manier creëren we meer licht en ruimtelijkheid, wat de basis vormt voor een speels en toch praktisch ontwerp. Ook de ramen passen we aan en  krijgen een tijdloos profiel."

Terrazzo-keuken vol licht

Het eiland in terrazzo is het centrale meubel dat de keuken, de eet- en leefruimte met elkaar verbindt. Achter de hoek bieden hoge kolomkasten plaats voor zowel de koelkast als de oven. Dezelfde afwerking, met verticale houten latjes, komt terug in de hoge kast in de eetruimte, waarbij opnieuw een link ontstaat. Naast een open haard biedt de kast trouwens extra opbergruimte. Koken en afwassen gebeurt met zicht op de tuin. Achter het werkblad zijn een verborgen dampkap en de stopcontacten weggewerkt in een nis. De hangplanten en het roze wandrek zorgen tot slot voor een speels accent in de vernieuwde leefkeuken. Nu nog wat vrienden uitnodigen, het aperitief koud zetten en de ruimte is klaar voor gebruik!

Budget

 • Aanpassingen ruwbouw: 10.000 euro
 • Maatmeubilair: 15.000 euro
 • Keukenblad terrazzo op maat: 5.000 euro
 • Betonnen vloer: 3.500 euro
 • Afwerking en decoratie: 1.500 euro
  Totaal, excl. btw: 35.000 euro

Ontwerp: Evy De Bousser - www.evydebousser.be

Keukenontwerp 2: Atelier Linéa Design

"Met gebrek aan licht heeft de huidige keuken niet te kampen, wel zit ze geïsoleerd ten opzichte van de andere leefruimtes. In het nieuwe ontwerp willen we de ruimtes dan ook beter op elkaar laten aansluiten", vertelt Atelier Linéa Design. "In de nieuwe opening die we creëren, komt centraal een eiland te staan waarrond de rest van de leefkeuken zich ontplooit. Aan de ene kant van het eiland is een bar/eetzone met krukjes voorzien, aan de andere kant de kookzone. Zo ontstaat als vanzelf een spontaan contact met de leefruimte."

L-keuken in zwart en wit

Om de open keukenruimte luchtig te houden en het overvloedige daglicht niet te hinderen, werkt Atelier Linéa Design de leefkeuken uit in een L-vorm. "We maken zo veel mogelijk gebruik  van lage elementen, inclusief een lage zitbank. Enige uitzondering is de hoge kolomkast waarin de oven en de koelkast zitten."

De stijl is hedendaags, met zwarte keukenfronten en een werkblad in marmer in grijs- en witschakeringen. Aan de kant van de eetkamer komt het zwarte hout terug in combinatie met zwart staal. Een uitgesproken modern wandmeubel, waarin open en gesloten elkaar afwisselen. "De mahoniehouten vloerbekleding van de leefruimte hebben we doorgetrokken tot in de keuken om de ruimtes beter bij elkaar te laten aansluiten. De radiator is verplaatst en hangt nu tegen de aangrenzende muur. De zwarte verlichtingsarmatuur boven de bar zorgt tot slot voor een gezellige sfeer."

Budget

 • Binnenmuur openen en afwerken: 2.200 euro
 • Radiator vervangen en verplaatsen: 550 euro
 • Weghalen wand (oude dampkap) + nieuwe geïntegreerde dampkap: 1.600 euro
 • Binnenbeglazing met bovenlicht: 520 euro
 • Vloerbekleding: 1.080 euro
 • Keuken van zwart hout: 15.000 euro
 • Marmeren keukenwerkblad: 1.500 euro
 • Maatmeubilair  2.200 euro
  Totaal, excl. btw en ereloon: 24.650 euro 

Ontwerp: Atelier Linéa Design - www.atelierlinea.be

Keukenontwerp 3: Studio Sinc

Door de keuken en de eetkamer van plaats te wisselen en de doorgang open te trekken, wordt de nieuwe keuken het kloppende hart van de benedenverdieping. De eethoek nestelt zich dan weer op de plek van de oude keuken, in ware hotelstijl. Een praktische bio-ethanolhaard zorgt er voor extra sfeer. "Om het luxegevoel nog wat te versterken, werken we met een lambrisering. Door de draagstructuur weg te werken in een verlaagd plafond creëren we extra knusheid in deze zone. Het liet ons ook toe te werken met indirecte verlichting, die de eetruimte mooi afbakent", aldus Studio Sinc.

Glamourkeuken met ronde vormen

In het keukengedeelte kiest Studio Sinc voor een afgerond keukeneiland. Het creëert een leuke dynamiek, en straalt – in navolging van de eetkamer – meer stijl en glamour uit. De rondingen komen bovendien ook terug in de verlichtingsarmaturen en de eettafel.

Het keukeneiland bestaat volledig uit kasten. Een deel van de keukenwand achteraan, waarin onder andere ook de spoelbak zit, is voorzien van deuren die in de wand schuiven. Zo oogt de keuken in een handomdraai opgeruimd wanneer er gasten komen tafelen. Klaar met koken? Dan kunnen de deuren dicht, de inschuifbare dampkap naar beneden, en alles oogt weer netjes.

Budget

 • Afbraakwerken en wegbrengen afval: 1.750 euro
 • Plaatsen steunbalken: 1.250 euro
 • Vloer: 4.200 euro
 • Keuken, verlaagd plafond en maatwerk: 22.500 euro
 • Sanitair en verplaatsen radiator: 1.600 euro
 • Elektriciteit en verlichting: 2.650 euro
 • Bio-ethanolhaard: 630 euro
 • Schilderwerken: 2.400 euro
 • Los meubilair: 3.000 euro
 • Raambekleding: 2.750 euro
  Totaal, excl. btw en ereloon: 42.730 euro
Ontwerp: Studio Sinc - www.studiosinc.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!

Ramen en deuren kiezen? Deze beslissing bepaalt de stijl en uitstraling van je woning. Wil je een harmonieus geheel creëren? Met de slimme kleuren van...

Lees meer
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!

Aangezien Batibouw de grootste bouwbeurs is van België, is het een niet te missen beurs voor iedereen die (ver)bouwplannen heeft. Ook degenen die toe zijn...

Lees meer
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

De Raya, Rigata en de Deli. Die namen zeggen je weinig of niets? Niet verwonderlijk, want het zijn de gloednieuwe namen van 3 nieuwe keukenmodellen in het...

Lees meer
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium

De keuken is dé plek waar je samen met familie en vrienden geniet van bijzondere momenten. Het is jouw toneel waar jij in de potten en pannen roert. En die ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken