livios logo

Wat kosten keramische tegels?

Je bent een grote fan van vloertegels in huis. Of beter nog: van keramische tegels. Maar wat moeten zo’n tegels kosten? En van wat hangt die prijs vooral af? John Coorevits van Top Tegel 04 schetst het totaalplaatje voor ons. De vernoemde prijzen zijn allemaal exclusief btw.

1. Kwaliteit: geëmailleerd of volkeramisch?

Een gerectificeerde tegel heeft perfect rechte hoeken. Ideaal als je fan bent van een strakke look, want hierdoor kan je met een minimale voeg werken.

Foto Veronove
  

“Keramisch parket is intussen ook aan een grote opmars bezig”, geeft Coorevits aan. “Dat zijn keramische tegels met een parketlook."

Foto Lalegno
  

“Buiten heb je een dikte van minimum 2 cm nodig. Deze zijn duurder dan de tegels met een standaarddikte van 8 tot 11 mm, die in nieuwbouwwoningen komen te liggen."

Foto CoboGarden
  

De norm is steeds vaker om de tegels op chape te lijmen. Bij nieuwbouw, waar vaak vloerverwarming komt, is dat sowieso al het geval”

Foto Grouttech bvba
  

Eerste grote prijsbepaler is de kwaliteit van de keramische tegel. “Volkeramische tegels zijn in de massa gekleurd. Als er ooit een hakje uit je tegel komt, dan zal de laag daaronder niet anders kleuren”, legt Coorevits uit. “En ze zijn maximaal bestand tegen slijtage.”

“Geëmailleerde tegels daarentegen hebben een glazuurlaagje bovenaan. En zijn niet door en door gekleurd. Dat kan na verloop van tijd een kleurverschil opleveren. Ook de sterkte van de tegel kan verschillen.

In totaal zijn er vijf hardheidsklasses: gebruikt als wandbetegeling (minst sterk), in de badkamer, in de slaapkamer of andere bovenruimtes, in woonkamers of keukens, en ten slotte voor openbaar gebruik (meest sterk). Volkeramische tegels zitten altijd op dat hoogste niveau. De geëmailleerde versie op niveau vier of vijf, afhankelijk van de dikte van de bovenlaag.”

2. Afwerking: geperst of gerectificeerd?

Een gerectificeerde tegel heeft perfect rechte hoeken. Ideaal als je fan bent van een strakke look, want hierdoor kan je met een minimale voeg werken. “Deze exemplaren zijn gemiddeld zo’n 5 euro per m² duurder dan geperste tegels”, zegt John Coorevits. “Die ronden wat af aan de hoeken.” De kleur van de tegel speelt volgens Coorevits geen grote rol qua prijs.

3. Kleiner of groter?

Een standaardformaat voor een vloertegel is 45 op 45 cm. “Kies je voor geperste geëmailleerde tegels in dit formaat, dan betaal je rond de 25 euro per m². We spreken dan over vloertegels die je in degelijke tegelzaken terugvindt. Hetzelfde formaat, maar dan gerectificeerd? Dat kost je 30 à 35 euro per m². 

Liefhebber van de grotere vloertegel? Dan kan je naar 60 op 60 en zelfs 80 op 80 cm gaan. “Voor de 60x60-versie, volkeramisch en geperst, mag je rekenen op 35 à 40 euro per m².”

“Keramisch parket is intussen ook aan een grote opmars bezig”, geeft Coorevits aan. “Dat zijn keramische tegels met een parketlook. Hoe korter de tegel, hoe goedkoper, geldt hier. Voor tegels van 15 op 60 à 70 cm, betaal je ongeveer 30 euro per m². Ook hier speelt de afwerking een grote rol. Met een print ben je goedkoper af. Hoe dichter je bij de echte parketlook wil zitten, hoe meer het je zal kosten.” Tip: Plaats deze tegels nooit half op half.

4. Dunner of dikker?

Keramische vloertegels komen in verschillende diktes. “Buiten, bijvoorbeeld op terrassen, heb je een dikte van minimum 2 cm nodig. Deze zijn duurder dan de tegels met een standaarddikte van 8 tot 11 mm, die in nieuwbouwwoningen komen te liggen.

Ga je voor heel dunne tegels, dan loopt de prijs opnieuw op. Bij renovaties kan je zelfs gaan tot 4 mm, want daar wil je zo met zo weinig mogelijk niveauverschillen zitten”, verduidelijkt Coorevits.

5. Plaatsing

Chape of stabilisé?

Nu moet je je vloer nog leggen. “De norm is steeds vaker om de tegels op chape te lijmen. Bij nieuwbouw, waar vaak vloerverwarming komt, is dat sowieso al het geval”, merkt Coorevits op. Voor het plaatsen van de chape en het leggen van de tegels, mag je ongeveer rekenen tussen de 35 en 45 euro per m². Dat hangt af van de sterkte en de dikte van de je chapelaag.

John Coorevits gaat verder: “Als je werkt met grotere formaten van stenen, raden we de mensen wel aan om de nodige uitzetvoegen te voorzien na het chappen. En leg je vloerverwarming? Ga dan voor een ontkoppelingsmat. Anders zit er te veel spanning op je tegels. De standaardprijs hiervan ligt op 25 à 30 euro per m². Dat is voor de mat, plaatsing en lijmen inbegrepen.”

“De klassieke plaatsing, in een zandcementbed, wordt steeds minder gedaan. Reken hiervoor op 30 à 35 euro per m². Dat is voor een standaardmortellaag van 6 cm, voegen inbegrepen. Goedkoper of duurder, dat hangt af van de dikte van de mortellaag en het werk dat de plaatsers erin steken. Bij een renovatie moeten zij al vlug 15 à 20 cm aan niveau opvullen.

“Speciallekes” en kleine ruimtes

Speciale kleuren van voegen in gedachten? “Dat kost zo’n 5 euro per m² meer in vergelijking met standaardkleur van voeg. Daarnaast speelt ook de grootte van de tegels mee. In kleinere formaten van tegels (bv. 15 op 15 cm) kruipt meer voegwerk en dus ook meer tijd. En wil je verschillende groottes van tegels gaan combineren in speciale patronen? Dan gaat ook hier logischerwijs de prijs omhoog.”

“Gaat het om een kleine, moeilijke ruimte om in te werken of om een grote toegankelijke oppervlakte? Ook dat heeft, ten slotte, invloed op de prijs. Tegelen in kleinere oppervlakten wordt meestal per uur aangerekend. Vanaf zo’n 30 m² wordt dat een prijs per vierkante meter, wat voordeliger uitvalt.”

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/wat-kosten-keramische-tegels/