10 lichtklussen in en rondom je huis

Ga je (ver)bouwen? Een belangrijke stap in het (ver)bouwproces is je verlichting. Lampen zorgen voor licht en sfeer in je woning. Met deze 10 klussen helpen we je op weg. Van verlichting kiezen tot zelf een lamp plaatsen of vervangen.

1. Verlichting kiezen

De verlichting bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je interieur. Welk lamptype kies je? En welke verlichting wil je in iedere kamer?

Aan de slag!

2. Juiste fitting kiezen

Je lamp vervangen is niet zo moeilijk, maar je moet de juiste fitting kiezen. Wist je dat er tegenwoordig voor iedere lamp een led-alternatief bestaat? We zetten alle fittings voor jou op een rijtje.

Aan de slag!

3. Kleurcodes verlichting ontcijferen

Wil je helder wit, warm wit of koel wit licht? Om de lichtkleur van je lamp te kiezen, moet je naar de kleurtemperatuur (uitgedrukt in Kelvin) en -weergave (uitgedrukt in een schaal van 0 tot 100) kijken. Wij helpen je op weg.

Aan de slag!

4. Hanglamp plaatsen

Bij een hanglamp is goede verlichting het allerbelangrijkste. Denk maar aan een lamp boven de eettafel in je woonkamer of keuken. Maar hoe plaats je nu een hanglamp?

Aan de slag!

5. Tl-lamp ophangen

Tl-lampen moet je op de juiste plaatsen gebruiken. Namelijk op plekken waar ze relatief weinig aan en uit worden geschakeld en langdurig kunnen blijven branden. Hoe hang je zelf een tl-lamp op?

Aan de slag!

6. Wandverlichting plaatsen

Wandverlichting zorgt voor een aangename sfeer in je woning. Een wandlamp is bovendien ideaal als indirecte verlichting. Waar ga je de lamp plaatsen en hoe sluit je de lamp aan?

Aan de slag!

7. Schakelaar vervangen

Na jaren van intensief gebruik kunnen schakelaars de geest geven of aan vervanging toe zijn. Geen zorgen! Een schakelaar vervangen is na het lezen van deze klus een koud kunstje.

Aan de slag!

8. Dimmer installeren

Met een dimmer kan je de lichtsterkte van je lampen in en rondom je woning eenvoudig regelen. Maar wist je dat je bij ledverlichting niet altijd een dimmer nodig hebt? Ontdek hoe je jouw lampen in echte sfeerscheppers omtovert.

Aan de slag!

9. Gloeilamp (gekneld) vervangen

Een gloeilamp vervangen, simpel? Maar wat als de gloeilamp vastzit in de fitting? Wij geven een woordje uitleg.

Aan de slag!

10. Buitenlamp met bewegingssensor installeren

De meeste woningen zijn tegenwoordig uitgerust met buitenlampen die automatisch aanspringen als er iemand aankomt. Ideaal tegen dieven. Daarnaast ook handig, want je hoeft nooit meer in het donker naar het sleutelgat te zoeken. Heb jij nog geen bewegingssensor geïnstalleerd?

Aan de slag!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tips voor het kiezen van de juiste verlichting  
Tips voor het kiezen van de juiste verlichting  

Bij het kiezen van de juiste verlichting kun je een bepaalde sfeer creëren. Verlichting in huis is dus erg belangrijk, omdat elke verlichting een eigen...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken