De belangrijkste redenen om je woning te renoveren? Dat zijn vooral comfortwinst en klimaatvriendelijkheid. Toch is het handig om te weten hoelang het ongeveer duurt voor je ook financieel profijt uit die ingrepen haalt. We geven je een overzicht van de verschillende renovatiewerken die je kan uitvoeren en hoelang het duurt voor je die investeringen hebt terugverdiend.
Afhankelijk van de staat waarin je renovatiewoning zich bevindt, zijn er verschillende soorten werken die je kan uitvoeren. Beantwoorden de comfortgraad en klimaatvriendelijkheid van je huis aan jouw noden en de wettelijke eisen? Dan is het interessant om je aan energetische ingrepen te wagen die je ook op financieel vlak iets opbrengen. Van zonnepanelen over isolatie tot verwarming: ontdek hier hoeveel je eruit haalt en hoelang dat duurt.
Grootste besparing: zonnepanelen
Wil je zo snel en zoveel mogelijk energie besparen? Dan is het een verstandige keuze om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen. Puur op financieel vlak levert een zonnepaneleninstallatie je jaarlijks het meeste op, zelfs nu de regeling rond de terugdraaiende teller in Vlaanderen is afgeschaft. Het is vooral zaak om ook zoveel mogelijk van je eigen productie zelf te verbruiken en dus zo weinig mogelijk op het energienet te injecteren. Met een eigen verbruik van 30% heb je je investering op ongeveer tien jaar tijd terugverdiend. Met een thuisbatterij kan je extra elektriciteit opslaan om later te gebruiken, maar denk er wel aan dat zo’n batterij ook een hele investering is.
Tip: Sinds begin 2021 kan je terug een premie aanvragen om zonnepanelen te plaatsen. Ook de thuisbatterijpremie is nog steeds beschikbaar. De winst die je uit je zonnepanelen haalt, kan je berekenen met de zonnekaart.
Alles begint bij isolatie
Een nog belangrijkere ingreep dan zonnepanelen plaatsen, is je woning optimaal isoleren. Als de warme of frisse lucht niet langs de gaten en kieren in je dak, muren en vloer naar buiten kan ontsnappen, hoef je ook veel minder te verwarmen en koelen. Zonder een goede isolatie verbruik je dus veel meer stroom en gas en verliest een energiezuinige verwarmingstechniek een groot deel van zijn meerwaarde.
Wist je dat tot 30% van de warmte in huis ontsnapt door het dak? Daardoor is dakisolatie een van de efficiëntste manieren om energie te besparen. Dat geldt zowel voor een hellend als een plat dak. Isoleer je je dak langs de binnenkant? Dan kost je dat tussen de 70 en 100 euro per m². Als je je dak langs de buitenkant in orde brengt, betaal je tussen de 200 en 270 euro. In beide gevallen bespaar je tot 30% energie en heb je je investering na drie à vijf jaar terugverdiend. Gebruik je je zolder niet? Dan is het voldoende om je zoldervloer te isoleren.
Met vloer- of kelderisolatie vermijd je dan weer dat koude lucht je huis binnendringt via de grond. Bovendien ontneem je zo schimmels de kans om te groeien. Je kan ofwel het plafond van je kelder isoleren, ofwel de bodem. De beste optie is afhankelijk van de kelderoppervlakte. Heb je geen kelder? Dan kan je met vloerisolatie het warmteverlies via de grond beperken. Vloer- of kelderisolatie kost je zo’n 30 euro per m². Je kan meteen rekenen op een energiebesparing van 10%, op acht jaar tijd heb je je uitgave volledig terugverdiend.
Een laatste optie is spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld met duurzame EPS-parels. Is je spouw minder dan 5 cm dik? Dan isoleer je je gevels het best langs de buitenkant. Zo verlies je geen leefruimte en kan je je gevel in één klap van een nieuwe look voorzien. Door het bijkomende plaatsverlies en de rommel in huis, is het minder interessant om je binnenmuren te isoleren. Net als vloerisolatie kost muurisolatie je ongeveer 30 euro per m² en heb je na drie à vijf jaar je uitgaven gerecupereerd. Je bespaart er wel meer energie mee, namelijk zo’n 20%.
Verwarming: keuze te over
Wil je je woning energiezuinig verwarmen? Dan bestaan er tegenwoordig heel wat geschikte technieken. Denk maar aan condensatieketels met een hoog rendement als je op gas of stookolie verwarmt. Is je woning luchtdicht geïsoleerd en wek je je eigen elektriciteit op? Dan is een warmtepomp een goede optie. Onderzoek op voorhand wel welk type geschikt is voor jouw woning. En laat je niet afschrikken door de initiële investering. Die bedraagt al gauw 10.000 euro, maar je verlaagt je energiefactuur wel meteen met 75%. Andere verwarmingstechnieken kosten je tussen de 2.000 en 5.000 euro, besparen je 25 tot 35% energie en verdien je na zes tot acht jaar terug.
Tip: Ook je water kan je energiezuinig verwarmen met een combiketel, buffervat of een thermodynamische of zonneboiler.
Ramen als laagste prioriteit
Heb je je dak, muren en vloeren geïsoleerd? Dan is het nuttig om ook je ramen te vervangen. Tegenwoordig is dubbel glas sowieso de norm, maar met driedubbele of zelfs hoogrendementsbeglazing ga je nog een stap verder. Hoe dikker de beglazing, hoe groter de investering én de energiebesparing. Nieuwe ramen met hoogrendementsglas kosten je 80 à 90 euro per m². Ze leveren je een energiebesparing van 15% op, maar het duurt wel meer dan tien jaar voor je ze hebt terugverdiend. Hou er bovendien rekening mee dat je mogelijk ook je raamprofielen moet vervangen, zeker als je ramen echt oud zijn.
Tip: Ook voor isolatie en nieuwe beglazing kan je nog een premie aanvragen.