Welke renovatiewerken kan je zelf en welke laat je het best aan een prof over?

Ga je renoveren? Dan kan je heel wat kosten besparen door zelf een deel van de werken uit te voeren. Toch kan je jezelf ook aardig in de nesten werken door te veel hooi op je vork te nemen of ondoordacht aan je verbouwavontuur te beginnen. Maar welke werken kan je nu makkelijk zelf? Waar heb je al wat doe-het-zelfervaring voor nodig? En waar waag je je het best helemaal niet aan zonder professionele expertise?

De moeilijkheidsgraad van jouw verbouwproject is in de eerste plaats afhankelijk van de specifieke (technische) toestand waarin jouw woning verkeert. Elk gebouw is anders en daardoor zijn geen twee renovatieprojecten hetzelfde. Het is dan ook zaak om de volgorde en combinaties van de werken te bepalen die ideaal zijn voor jouw woning. Om vochtproblemen te voorkomen kan het nodig zijn om tegelijk met isolatie ook een goede ventilatie te voorzien. En bij een vloerrenovatie of een nieuwe verwarming is het vaak nuttig om al een aantal toekomstgerichte voorzieningen aan te leggen, zodat je achteraf vlot kan overschakelen op vloerverwarming met een warmtepomp. Dus…

… start met een plan (en een architect)

Hoe je daar aan begint? Schakel op voorhand een architect in om een slim renovatieplan op te stellen met de doelstellingen van 2050 in het achterhoofd. Zo hou je altijd de big picture voor ogen, vermijd je lock-ins en werk je toekomstproof. Ook als je de verschillende werken in fases aanpakt, is het belangrijk om vanuit een masterplan te kunnen vertrekken. Als je je pas gerenoveerde gevel vijf jaar later weer moet uitbreken om nieuwe ramen te plaatsen, kan je dat bezwaarlijk (kosten)efficiënt noemen. De som die je aan de architect betaalt haal je er zo dubbel en dik weer uit. Niet alleen ben je zeker dat je geen onnodige kosten maakt, je vermijdt ook heel wat kopzorgen. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan is het trouwens verplicht om een architect in te schakelen.

Tip: Heb je nog wat hulp nodig om jouw renovatieplan uit te stippelen? Dan kan je voor advies ook bij een Energiehuis terecht. Eventueel voeren zij een energieaudit uit van jouw huis. In de Woningpas zie je dan weer welke premies er beschikbaar zijn voor de werken die je gaat uitvoeren.

Isolatie: premie of niet?

Is jouw energiefactuur aan de hoge kant? Dan is de kans groot dat jouw woning nog niet voldoende is geïsoleerd. Het grote voordeel: het is een haalbare klus om zelf uit te voeren. Of het nu gaat om dak-, muur-, of vloerisolatie, er bestaan tegenwoordig verschillende platen, panelen en matten die speciaal voor doe-het-zelvers zijn gemaakt. Vanzelfsprekend bespaar je zo een flinke duit. Toch is er ook een nadeel aan verbonden: je maakt namelijk geen aanspraak meer op een premie als je de isolatie zelf plaatst. Schakel je een professional in? Dan kost je dat iets meer, maar kan je wel op een premie rekenen om het prijskaartje te drukken. Bovendien ben je zo helemaal zeker dat alles in orde is. Aan jou de keuze.

Tip: Ook driedubbele of hoogrendementsbeglazing is een vorm van isolatie. Door het hoge kostenplaatje van nieuwe ramen (je zit al gauw aan 25.000 euro) is het verstandig om de plaatsing aan professionals over te laten. Ook daarvoor heb je trouwens recht op een renovatiepremie.

Zonnepanelen: professionele installatie

Zonnepanelen plaatsen is niet alleen technisch aan de ingewikkelde kant, er is vaak ook een veiligheidsrisico aan verbonden. Om voor de hand liggende redenen liggen zonnepanelen nu eenmaal vaak op het dak van je huis of appartement. Door die combinatie van specifieke (installatie)technieken op een moeilijk bereikbare, gevaarlijke plaats is het bijna evident om die klus aan een gespecialiseerde firma over te laten. De meeste fabrikanten hebben ook hun eigen plaatsingsdienst, waardoor je je installateur niet ver hoeft te gaan zoeken. De kostprijs van je zonne-installatie is erg afhankelijk van het aantal panelen dat je koopt.

Verwarming, koeling en ventilatie: professional of zelfbouwpakket

Hetzelfde principe geldt ongeveer voor de installatie van je nieuwe condensatieketel of warmtepomp. Omdat het om zo’n specifieke techniek gaat, moet je in veel gevallen al bijna een expert zijn om alles zelf te doen. Het handigste is dus om de technische dienst van de fabrikant in te schakelen om je nieuwe verwarming klaar te maken voor gebruik. Toch kan het ook anders. Tegenwoordig bestaan er namelijk zelfbouwpakketten waarmee je met de nodige uitleg zelf je verwarming, ventilatie of sanitair systeem installeert. De voorwaarde is wel dat je geen twee linkerhanden hebt. Heb je uiteindelijk toch hulp nodig? Dan kan je altijd nog een beroep doen op een professional.

Opgelet: Zorg wel dat je installaties uiteindelijk over de nodige goedkeuring en certificaten beschikken.

Esthetische en comfortingrepen: haalbare kaart

Ga je voor een esthetische renovatie-ingreep om je wooncomfort te verhogen, zoals een nieuwe vloer, badkamer of keuken? Dan is het vaak al wat haalbaarder om zelf aan de slag te gaan. Als je al wat kluservaring hebt, is dat mooi meegenomen. Maar zelfs dat is niet altijd nodig. Denk maar aan de plaatsing van een keuken of badkamer. Als je 100% zeker wil zijn dat alles picobello in orde komt, is het de makkelijkste oplossing om de plaatsingsdienst van te fabrikant in te schakelen. Die zorgt dat alles op een of enkele dagen gepiept is. Het nadeel is dat je zo makkelijk duizenden euro’s extra kwijt bent voor iets dat je met wat extra tijd en moeite ook zelf kan fixen. Bij een nieuwe keuken kan je bijvoorbeeld de kasten makkelijk zelf ophangen nadat je de beugels aan de muren hebt bevestigd. Als je toch ergens vastzit, zoals bij de elektriciteit of leidingen, kan je nog altijd hulp inroepen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken