In 2017 besloten Lucas (31) en Alice (27) om dit charmante huis uit 1947 in Kuurne te kopen en een grondige make-over te geven. Op twee jaar tijd renoveerden ze niet alleen het volledige oude gedeelte, maar plaatsten ze ook een nieuw bijgebouw van houtskelet. Daarop komt later nog een heuse daktuin. In het hele project werkten ze bovendien zoveel mogelijk met ecologische materialen, zoals leem, kurk en houtwolisolatie.
Totaalrenovatie
Tijdens hun huizenjacht merkten Lucas en Alice al snel dat ze hun eigen ding wilden doen. “We bezochten eerst een aantal afgewerkte woningen, maar we wilden liever renoveren met materialen en technieken waar we helemaal achterstaan”, verklaart Lucas. “Omdat onze uiteindelijke woning in Kuurne helemaal verkrot was, drong een complete renovatie zich wel op. Het originele huis was opgebouwd in de typische Vlaamse stijl, met vooraan de leefruimtes en achteraan de al even typerende koterijen. Die laatste hebben we vervangen door een nieuwbouw van houtskelet, die aansluit op het oude woongedeelte.”
Aanbouw met plaats voor groendak
Na de renovatie ligt nu de wasruimte vooraan in het huis, achter de gevel aan de straatkant. “We wonen in een vrij drukke straat, dus we vonden het niet zo belangrijk om daar uitzicht op te hebben”, vertelt Lucas. “De leefruimte hebben we in het nieuwe, bijgebouwde deel ondergebracht. Daar hebben we een prachtig zicht op onze tuin, waardoor we er ook van een hoop natuurlijk licht genieten. Op het houtskelet komt later nog een intensief groendak. Dat zorgt niet alleen voor extra isolatie, maar is ook een natuurlijke waterbuffer.”
Bewuste keuze
De keuze voor ecologische materialen maakte het koppel heel bewust. “Twintig jaar geleden renoveerden mijn ouders hun huis daar al mee”, verklaart Lucas. “Sindsdien ben ik rotsvast overtuigd dat we onze planeet moeten vooruithelpen door herbruikbare en biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. Om daar niet op te moeten besparen, hebben we de renovatie van onze badkamer zelfs uitgesteld. Een douche en lavabo zijn voorlopig wel comfortabel genoeg. Het comfort van een ecologische woning is trouwens niet te onderschatten. De impact van een gezond binnenklimaat is echt enorm.”
Leem, kurk en houtwolisolatie
Een van die ecologische materialen is leem.“Leem werkt vochtregulerend en is dus ook goed voor de gezondheid”, vertelt Lucas. “En door de minder grove, witte leemfinish kreeg onze leefruimte toch een strakke look. Afwerken deden we met houtelementen. Verder gebruikten we zoveel mogelijk ecologische isolatiematerialen – vooral houtwol, en voor de vloeren kurk – om onze woning luchtdicht te maken. Houtwol heeft niet alleen gunstige akoestische eigenschappen, maar ook een grote warmtedoorslagfactor. Omdat de warmte vanop het dak zo nooit de binnenkant van de zolder zal bereiken, blijft de oververhitting ’s zomers tot een minimum beperkt. Dat is bij minerale wol bijvoorbeeld minder het geval.”
Verwarmen én koken op hout
Ook op het vlak van technieken maakte het koppel duurzame keuzes. “We verwarmen onze woning met een ÖkoFEN-pelletketel van 20 kW en via een vloer- en plafondverwarmingssysteem op lage temperaturen”, vertelt Lucas. “Verder liggen er pv-panelen op ons dak en beschikken we over een aardwarmtewisselaar. Die Canadese buis koelt de aangezogen lucht van ons ventilatiesysteem ’s zomers af en warmt die ‘s winters op. Ook koken doen we op hout, namelijk met een Pertinger-kookfornuis. In de winter doet dat bovendien dienst als kachel.”
Natuurlijke zonwering
De grootste troef van hun woning bevindt zich volgens Lucas echter buiten. “In onze tuin staat een honderdjarige notelaar, die ’s zomers een natuurlijke zonwering vormt. Daardoor geraakt onze leefruimte – met die grote raampartijen – niet oververhit. En zodra de bladeren beginnen te vallen, genieten we in het najaar net van meer zonnewarmte en lichtinval. Eigenlijk valt alleen de kwaliteit van onze binnendeuren een beetje tegen. Anderzijds ben ik daardoor des te tevredener dat we voor al de rest wel kwalitatieve materialen hebben gebruikt.”
Duurzaamheid = comfort
De ecologische materialen vallen Lucas en Alice zo goed mee, dat ze het gebruik ervan zelfs als voornaamste (ver)bouwtip meegeven. “Zelfs tegenwoordig bestempelen veel mensen ecologische materialen nog steeds als oubollig en alternatief”, zegt Lucas. “Ze denken dat je met ecologische materialen en technieken moet inboeten aan comfort. Maar in onze ervaring zijn die op het vlak van dagelijks wooncomfort gewoonweg niet te evenaren. Het plezier en gemak dat ze ons opleveren, is voor ons intussen vanzelfsprekend. Maar elke keer dat we een andere woning bezoeken, beseffen we weer hoe goed we het hier wel hebben.”