Taks op CO2 maakt tanken en verwarmen duurder

Je huis verwarmen en je auto voltanken wordt binnen 4 jaar duurder. Vanaf 2027 zullen we immers mee moeten betalen voor de CO2 die we uitstoten. “Op de uitstoot van CO2 moet een prijs gezet worden”, aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Welke gevolgen deze beslissing voor ons heeft, moet de federale regering nog bepalen.

Minder CO2 voor een groener Europa

De beslissing van de EU kadert binnen de Green Deal, een ambitieus klimaatplan waarbij Europa tegen 2050 helemaal klimaatneutraal wil zijn. Tegen 2030 moeten we de uitstoot van CO2 verminderen met 55%. Om dat doel te bereiken schakelt Europa nu dus een versnelling hoger. “Het principe is simpel: op de uitstoot van CO2 moet een prijs gezet worden. Die prijs moet producenten en consumenten stimuleren om te kiezen voor propere technologieën en duurzame producten”, aldus Ursula von der Leyen.

Extra betalen voor CO2

Gaan we de taks op CO2 als consument voelen? Waarschijnlijk zullen de brandstofleveranciers de meerprijs doorfactureren naar de consument. Voor een volle tank zou het gemiddeld gaan over 5 euro extra per tankbeurt, een huis verwarmen op gas kan per jaar 170 euro duurder worden. Met de invoering van de CO2-taks wil de EU de shift naar elektrisch rijden en groene verwarmingssystemen versnellen. 

Frans Timmermans, EU-commissaris van de Green Deal vult aan: “Aangezien we goede vorderingen maken bij de terugdringing van de CO2-uitstoot in de industrie willen we dit systeem nu ook gaan toepassen op de bebouwde omgeving en het transport. Bij de bebouwde omgeving gaat de hoeveelheid CO2-uitstoot te langzaam omlaag, bij het transport loopt de uitstoot van CO2 nog steeds op.” Bij dat laatste wordt voornamelijk gekeken naar de elektrificatie van ons wagenpark en een uitbreiding van het openbaar vervoer. 

Zonnepanelen en warmtepompen doen CO2 dalen

Het is nu aan de verschillende regeringen om te bepalen wat dit concreet zal betekenen voor de Belg. Voor zij die het nu al financieel moeilijker hebben, is er door de EU een sociaal fonds op poten gezet. “Dat sociaal fonds is bedacht om mensen financieel te kunnen ondersteunen”, aldus EU-commissaris Timmermans. “Mensen die wel de nodige financiële middelen hebben - en die dus kunnen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen - weten dat ze die kant op moeten om hun energiefactuur te drukken.”

Minder CO2 met hernieuwbare energiebronnen

Onze energie-afhankelijkheid blijft wel een heikel punt. Dat werd vorig jaar nog pijnlijk duidelijk toen Rusland de gaskraan dichtdraaide. Daarom gaat de EU ook volop op zoek naar hernieuwbare energiebronnen. Ontdek alvast onze tips om zelf sneller over te schakelen van fossiele naar hernieuwbare energie.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?
  De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?

  Ben je van plan om een warmtepomp in je woning te laten installeren, maar weet je niet hoe zo’n pomp juist werkt? Dan ben je hier aan het goede adres. De...

  Lees meer
 • Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?
  Waar vind ik de juiste hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen?

  Desco lanceert online berekeningstools Handige hulpmiddelen om warmteverliezen, terugverdientijd en subsidies te berekenen Kwaliteitsproducten is één, een ...

  Lees meer
 • Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen
  Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

  Heb je bouw- of verbouwplannen? Laat je dan goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk...

  Lees meer
 • Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler
  Bespaar tot 1.235 euro op je energiefactuur met een warmtepompboiler

  Aangezien een warmtepompboiler tot 75% minder energie verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm...

  Lees meer