Een verouderde rijwoning uit het begin van de twintigste eeuw opwaarderen tot een stijlvol herenhuis met energielabel A: dat is de uitdaging die David en Albert deze dagen aangaan. Livios volgt hun renovatieavontuur op de voet en brengt regelmatig verslag uit van de vorderingen. Nu hun woning wind- en waterdicht is en de gevels quasi volledig afgewerkt zijn, ligt de focus op de binneninrichting. Het harde werk van de voorbije maanden begint steeds meer vruchten af te werpen …
Renovatie rijwoning
David en Albert hebben erg drukke maanden achter de rug. Rond Kerstmis namen ze enkele dagen vrij om bij te praten met familie en vrienden, maar voor het overige zijn ze zeven dagen op zeven aan de slag in hun nieuwe woning. Elk vrij moment en alle vakantiedagen gaan op aan hun totaalrenovatie. “Best vermoeiend, maar het is nog enkele weken doorbijten”, puft David.
“Globaal bekeken zitten we een week of twee achter op schema, maar we hopen die vertraging te kunnen wegwerken door in februari een week verlof te nemen en stevig door te werken. Als alles nadien goed blijft gaan, kunnen we in principe tegen begin juni verhuizen. Al verwacht ik nog wat moeilijkheden met de ventilatie. Het is zaak om het systeem aan te passen aan het huis (en niet andersom), wat met die dikke kanalen niet evident wordt. Maar goed, daar breken we ons hoofd nog niet over. We lossen de problemen wel op wanneer ze zich stellen. Vroeger durfde ik daar weleens wakker van liggen, maar de ervaring heeft me geleerd dat het uiteindelijk goed komt en dat je elk rustmoment best optimaal benut.”
Fraaie gevels
Er ligt nog veel werk op de plank, maar de eerste resultaten van het harde labeur worden zichtbaar. De woning is intussen volledig wind- en waterdicht en de gevels zijn grotendeels afgewerkt. “De voorgevel is het pronkstuk van onze woning”, geeft David aan. “We hebben hem uitgerust met 12 cm XPS-isolatie en bekleed met een gladde buitenbepleistering. De gelijkvloerse sierelementen in EPS (inclusief speciale coating) ontbreken nog omdat het voorlopig te koud is om ze te verlijmen, maar nu al is duidelijk dat het erg mooi wordt. Achteraan hebben we voor 16 cm isolatie en een afwerking in crepi geopteerd. Het effect is gelijkaardig, maar crepi is wel wat goedkoper.”
Hoofd erbij houden
Ook binnen vorderen de werkzaamheden met rasse schreden. Op de verdiepingen zijn de meeste gipskartonwandstructuren geplaatst en zijn de contouren van de verschillende ruimtes reeds zichtbaar. “Een handige tip bij het plaatsen van gipskartonplaten: steek een extra stuk hout in de achterliggende structuur op plaatsen waar je later nog zal moeten boren om iets vast te maken of op te hangen. Als je daar op voorhand goed over nadenkt, maar je het jezelf nadien veel makkelijker”, adviseert David.
“Ook de leidingen zijn getrokken, dus het is nu wachten op de inbouwdelen van het sanitair om de binnenwanden volledig te kunnen afwerken. Voor de installatie van de technieken ligt ook alles klaar. Onze zonnepanelen waren vorig jaar al geplaatst, dus we kunnen rekenen op het volledige premiebedrag van 2022. De waterleidingen en -afvoer liggen eveneens op hun plek. Op het gelijkvloers moeten we de meeste kabels nog trekken. Niet meteen de meest sexy klus, maar het is wel belangrijk om je hoofd erbij te houden. Als je te snel werkt, bestaat het risico dat je kabels vergeet en dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Goed nadenken, alle kabels nummeren en overzichtelijk noteren is de boodschap.”
Wie zoekt, die vindt!
Eind februari wordt de betonnen vloerplaat op het gelijkvloers gegoten. Dat biedt David en Albert de gelegenheid om de kamers op de verdiepingen verder af te werken. Op een veilingwebsite konden ze alvast een grote partij parket op de kop tikken voor de bekleding van de vloeren. “Dat scheelde toch 2.000 à 3.000 euro in vergelijking met de winkelprijs, dus dat was erg mooi meegenomen. Zo konden we de fors gestegen houtprijzen ook meteen compenseren."
"Het is deze dagen een stuk moeilijker om koopjes te doen op dergelijke veilingwebsites, want er wordt veel meer reclame voor gemaakt dan vroeger. Vandaar dat er meer mensen in dezelfde vijver vissen. De gouden tijden zijn dus een beetje voorbij, maar wie zoekt, die vindt! Hetzelfde geldt voor de sierlijsten op onze voorgevel, die we online hebben aangekocht op een Duitse website en vervolgens zelf geplaatst hebben. Dat heeft ons evenzeer een mooie kostenbesparing opgeleverd. Alle beetjes helpen om het budget onder controle te houden!”
Meer weten over het verbouwproject van David en Albert? Lees hier: