livios logo

Ann en Christophe blazen oude mijnwoning nieuw leven in met tuinkamer

Wonen in de tuin: dat was de belangrijkste wens van Ann en Christophe voor ze hun mijnwoning uit de jaren vijftig in een groene tuinwijk in Maasmechelen onder handen namen. En daar slaagden de ontwerpers van Contour Architecten wonderwel in. Midden in de tuin – tussen het huis en de garage – integreerden ze namelijk een heuse tuinkamer: een uitbreiding van houten portieken met grote glasvlakken die mee dienstdoet als leefruimte. Ideaal om het groen rondom het huis ten volle te beleven.

Aan alle renovatiewensen voldoen, bleek echter niet zo vanzelfsprekend. “Het was vooral een uitdaging om het bestaande woongedeelte energiezuiniger te maken zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke architectuurstijl, die zowel wij als de eigenaars graag wilden behouden”, vertelt architect Thomas Roex van Contour Architecten uit Genk. “De bestaande mijningenieurswoning ligt namelijk in een tuinwijk met allemaal dezelfde soorten huizen. Maar door slechts geringe structurele aanpassingen door te voeren en de dakstructuur en -kapellen, raamverdeling en gevelornamenten zoveel mogelijk te behouden, gingen de authentieke stijl en uitstraling toch niet verloren.”

Verkwikkend en energiezuinig

Desondanks kreeg het voorhuis een hele opfrisbeurt. “We hebben de gevelstenen laten zuiveren en de raamornamenten wat verkwikt”, zegt Thomas. “Verder kreeg het bestaande woongedeelte nieuwe dakpannen, die een perfecte replica zijn van de originele bedekking. Ze liggen bovenop een 22 cm dikke isolatielaag van minerale glaswol. Binnen is er nu ook een isolerende chapevloer van 16 cm dik en kwamen er nieuwe ramen met hoogrendementsglas. Op het vlak van duurzame technieken koos het koppel voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.”

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Knipoog naar het mijnverleden

Omdat de tuinkamer eigenlijk nieuwbouw is, pakten de architecten die uitwerking anders aan dan de renovatie van het voorhuis. “De uitbouw kreeg wel dezelfde ramen en isolerende chapevloer als de woning zelf”, vertelt Thomas. “Daarbovenop voorzagen we nog een 18,5 cm dikke laag cellulose als muurisolatie en PIR-dakisolatie van 16 cm dik. Verder is het nieuwe gedeelte opgebouwd uit zwarte, gelamelleerde portieken. De gesloten gedeeltes daarvan hebben we ingevuld met keramische tegels, de open gedeeltes met glas. De houten portieken zijn een knipoog naar de opbouw van de mijngangen, en dus naar de geschiedenis van het huis en de hele wijk. De zwarte kleur van de houten balken legt dan weer de connectie met het zwarte stof in de mijnen en de kleur van steenkool.”

Harmonieuze overgang

Het oude en nieuwe gedeelte staan met elkaar in verbinding via een gevelopening, die eigenlijk de achterdeur van het oorspronkelijke voorhuis is. “Zo kom je vanuit de leefruimtes in de tuinkamer terecht, waar de keuken, berging en eetkamer zijn ondergebracht”, zegt Thomas. “Doordat het interieur van het voorhuis uit lichte en witte kleurtinten bestaat en dat van de uitbouw uit donkere en zwarte, ontstaat er een interessant contrast. Net omdat de materialen en kleuren zo op elkaar zijn afgestemd, loopt het geheel ook zo harmonieus in elkaar over. En dat zowel van buiten naar binnen als van oud naar nieuw.”

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Tijdloos, onderhoudsvriendelijk en op maat

Ann en Christophe wilden ook een woning voor het leven, met een tijdloze uitstraling en onderhoudsvriendelijke materialen. “Mede daarom bestaan zowel de vloer op de benedenverdieping als de gevel en het terras uit keramische tegels van 120 bij 120 cm. De vloer op de verdiepingen is van vinyl”, zegt Thomas. “Het keukenwerkblad en de tabletten in de badkamer bestaan ook uit keramiek. Voor de eigenaars was dat een evidente keuze. Met keramiek kan je alle kanten uit qua kleuren en structuren en bovendien is het een hitte-, vlek- en krasbestendig materiaal, dat ook nog onderhoudsvriendelijk is.”

Vanuit hun eigen creativiteit en beroepservaring nam het koppel zelf de interieurinrichting voor hun rekening. Ze gaven daarbij de voorkeur aan maatwerk met hoogwaardige materialen. De keuken en het tv-meubel bestaan bijvoorbeeld uit zwart houtfineer. Voor de badkamermeubels kozen de bouwheren wit Fenix laminaat met een matte, fluweelzachte afwerking. De badkamerwanden kregen nog een waterdichte mortexbekleding mee.

Authentiek en toch nieuw

Ook zo goed als alle andere ruimtes zijn van maatwerkkasten voorzien. “Behalve in de keuken, leefruimte en badkamer vind je ook in de wasplaats, dressing en slaapkamers kasten op maat terug”, zegt Thomas. “Zelfs het toilet op het gelijkvloers kreeg er een mee. Ook de plafondhoge binnendeuren, de glazen deur die de hal van de leefruimte scheidt en de nieuwe trap zijn volledig op maat gemaakt. De trap die van het gelijkvloers naar de eerste verdieping leidt, is trouwens een perfecte replica van de originele. Die moesten we vervangen om vloerverwarming te kunnen installeren, maar ook door de beperkte ruimte op het bordes. Dankzij de witte laklaag gaat de trap nu perfect op in de rest van het interieur.”

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Reportage Mijn Thuis op Maat mijnwoning met tuinkamer Contour Architecten


© Studio Stapel/Contour Architecten  

Wat is kunst?

Het resultaat van de werken? Een volledig vernieuwde mijnwoning, die de authentieke architectuurelementen respecteert en met een tuinkamer waar je de buitenomgeving op en top kan beleven: exact wat Ann en Christophe op voorhand wilden. “Inderdaad, missie geslaagd”, lacht Thomas. “Het gezin heeft intussen ook zijn eigen accenten gelegd. Onder meer door de woning in te richten met hun kunstverzameling, die zowel uit erfstukken als uit eigen werken bestaat. Zo maakten ze van hun vernieuwde huis ook al helemaal hun nieuwe thuis. Een kunststukje op zich.”

Kijk binnen: Openhuizendag op 26 september

Zelf eens binnenkijken? Op zondag 26 september gunt Mijn Thuis op Maat je een blik achter de gevel van deze woning en tal van andere nieuwbouw- en renovatieprojecten. Zoek jij nog inspiratie voor jouw (ver)bouwproject? Surf dan naar www.mijnthuisopmaat.be, ontdek alle deelnemende projecten en schrijf je in voor deze openhuizendag!

12 dingen die je moet weten over verbouwtechnieken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwtechnieken/ann-en-christophe-blazen-oude-mijnwoning-nieuw-leven-in-met-tuinkamer/