livios logo

Hoeveel kost een renovatie? Zo maak je zelf een ruwe schatting

Een nieuwbouwwoning kost gemiddeld 1.600 à 1.700 euro per vierkante meter. Bij een renovatie is het moeilijker om hier een getal op te plakken. Alles hangt af van de staat van de woning en hoe grondig je gaat renoveren. Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? Of ga je meteen ook je woning isoleren en hoogrendementsbeglazing laten plaatsen? Met deze tips kan je zelf al een ruwe schatting van de kosten maken.

1. Doe beroep op een expert bij aankoop  

Sta je op het punt om een woning te kopen, maar wil je niet voor verrassingen komen te staan? Laat je dan tijdens de bezichtiging bijstaan door een bouwexpert met kennis van zaken. Deze kan je advies geven en eventueel op aanwezige problemen wijzen. Je betaalt hem meestal een vast bedrag per uur. Met deze kleine investering kan je al goed inschatten welke werken je nog moet uitvoeren om de woning te renoveren en duiken er geen onverwachte kosten op. Een miskoop komt je sowieso veel duurder te staan.

2. Kijk naar je EPC

Op het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning staat een energiescore die aanduidt hoe energiezuinig ze is en ook adviezen om energie te besparen. Inclusief een kostenraming voor deze werken. Dit document biedt je een leidraad als je gaat renoveren. Je krijgt het EPC standaard overhandigd als je een woning koopt. Heb je nog geen EPC? Laat dit dan opstellen door een energiedeskundige die de nodige vaststellingen doet tijdens een plaatsbezoek. Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. Je doet er dus goed aan om de prijs van verschillende energiedeskundigen te vergelijken.

advies raad koppel woning bouwen renoveren

Laat je dan tijdens een bezichtiging bijstaan door een bouwexpert met kennis van zaken.


© Getty Images  

EPCEnergielabel

Op het EPC van je woning staat een energiescore die aanduidt hoe energiezuinig ze is.


© Vlaams Energieagentschap  

EPC voorbeeld

Je vindt er ook ook adviezen om energie te besparen, inclusief een kostenraming voor deze werken.


© Energie Vlaanderen  

3. Win informatie in

Met je EPC kan je naar een energiehuis in je buurt gaan. Vlaanderen telt in totaal 19 energiehuizen. Hier kan je terecht met al je vragen over renovatiewerken en energie besparen. Zij helpen je met duidelijke informatie over de verschillende diensten en maatregelen om je plannen uit te voeren.

Ook een architect kan je begeleiden bij je renovatiewerken. In sommige gevallen ben je zelfs verplicht om een architect in te schakelen. Deze helpt je met je plannen en stelt een kostenraming van de werken op. Zo krijg je een goed beeld van de kostprijs van je renovatie en het budget dat je nodig hebt. Het ereloon van een architect wordt berekend per uur, per vierkante meter of procentueel en verschilt van project tot project, want het ene takenpakket is het andere niet.

4. Maak een schatting van de werken

Volgens professor milieueconomie Johan Albrecht (UGent) loopt het prijskaartje van een energievriendelijke renovatie al snel op: het kost je gemiddeld 40.000 euro om een woning van 107 m² te renoveren. Maar alles hangt natuurlijk af van welke werken je precies gaat uitvoeren. Op je EPC vind je al een schatting van de kosten voor de werken die je kan uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken. We geven je ook nog enkele schattingen van de mogelijke kosten mee (excl. btw en plaatsing):

 • Dak: Zo’n 30% van de warmte ontsnapt via je dak. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren. Reken op zo’n 2.500 à 3.000 euro voor een dak van 100 m². Moet de hele dakconstructie vervangen worden? Dan betaal je al snel 200 euro per m².
 • Muren: De goedkoopste manier om je muren na te isoleren is spouwmuurisolatie. De prijs ligt tussen de 15 en 30 euro per m². Maar je kan je woning ook langs de binnenkant of buitenkant isoleren.
 • Ramen: Oude woningen beschikken soms nog over enkel glas. Bij een renovatie kies je best minstens voor dubbele beglazing met een Ug-waarde van 1,1 of 1,0. Reken hiervoor op minstens 500 euro per m² raam. Een gemiddelde woning heeft zo’n 30 m² aan ramen, wat neerkomt op 15.000 euro.
 • Ventilatie: Als je je woning isoleert, moet je ook ventileren. Reken op zo’n 1.250 euro voor een basis C-systeem tot 7.500 euro voor een high-end D-systeem.
 • Elektriciteit: Bij oude huizen moet de elektriciteitsinstallatie vaak aangepast en gekeurd worden. Moet je de volledige installatie vervangen? Dan kan de factuur oplopen tot 10.000 euro.
 • Sanitair: Gebruik je nog een energieverslindende elektrische boiler om je sanitair water op te warmen? Met een zonneboiler verwarm je je water via zonne-energie. Hiervoor betaal je tussen de 2.500 en 4.000 euro. Ook een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief. De prijs varieert van 1.500 tot 3.000 euro.
 • Verwarming: Is je verwarming aan vervanging toe? Voor een gascondensatieketel betaal je tussen de 1.500 en 3.900 euro. Is je woning voldoende geïsoleerd en kies je voor een warmtepomp? Dan betaal je 750 tot 5.000 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp en 7.000 tot 10.000 euro voor een lucht-waterwarmtepomp.
 • Afwerking: In de afwerking van je woning kan je zover gaan als je zelf wil. Ga je een nieuwe keuken plaatsen? Reken dan toch al op een budget van 10.000 à 20.000 euro. Voor een badkamer betaal je al snel 5.000 tot 15.000 euro. Natuurlijk maak je het zo duur als je zelf wil. Wil je meer informatie over richtprijzen? Raadpleeg deze 35 kostenposten.

Tip: Ook met een beperkt budget kan je al energie besparen. Wij rekenden uit wat je kan doen met 500, 5.000 en 10.000 euro.

dakisolatie premie geld huis dak

Zo’n 30% van de warmte ontsnapt via je dak. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren.


© Getty Images  

Berekening cijfers geld

Stel ook een raming op van de premies die je mogelijk kan krijgen.


© Getty Images  

5. Kijk op welke premies je recht hebt

Stel ook een raming op van de premies die je mogelijk kan krijgen. Zowel de Vlaamse overheid, als de netbeheerder of gemeente bieden premies aan. Zo kan je al een mooie som uitsparen:

 • Vlaamse renovatiepremie: Via de Vlaamse overheid kan je de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. De premie bedraagt maximaal 10.000 euro.
 • Vlaamse aanpassingspremie: Dit is een premie voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan hun veranderende noden. De aanpassingspremie bedraagt per categorie nooit meer dan 1.250 euro.
 • Dak- of zoldervloerisolatie: De dak- of zoldervloerisolatiepremie van Fluvius bedraagt 4 euro per m² als de isolatie door een aannemer wordt geplaatst.
 • Buitenmuurisolatie: Fluvius geeft een premie voor de plaatsing van buitenmuurisolatie: 30 euro per m² voor buitenmuurisolatie aan de buitenzijde, 15 euro per m² voor buitenmuurisolatie aan de binnenzijde en 5 euro per m² voor spouwmuurisolatie.
 • Beglazing: De premie voor hoogrendementsbeglazing van Fluvius bedraagt 16 euro per m².
 • Vloer- of kelderisolatie: Fluvius geeft ook een premie van 6 euro per m² voor de plaatsing van vloer- of kelderisolatie.
 • Gasketel: Gas.be geeft een vervangpremie tot 500 euro als je je oude ketel door een nieuwe condensatieketel vervangt.
 • Warmtepomp: De premie van Fluvius bedraagt 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp, 800 euro voor een hybride warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp en 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp.
 • Warmtepompboiler: Voor een warmtepompboiler kan je een premie van 300 euro aanvragen bij Fluvius.
 • Zonneboiler: Ook voor een zonneboiler geeft Fluvius een premie. Deze bedraagt 550 euro per m² met een maximum van 2.750 euro.
 • Zonnepanelen: Sinds 2021 kan je via Fluvius een premie voor zonnepanelen krijgen van maximaal 1.500 euro.
 • Ventilatiesysteem: Fluvius geeft geen aparte premie voor het plaatsen van een ventilatiesysteem, maar dit telt wel mee voor de totaalrenovatiebonus (zie hieronder).
 • Totaalrenovatiebonus (BENO-pass): Als je investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen kan je in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus van Fluvius.
 • Gemeentelijke premies: Deze premies verschillen van gemeente tot gemeente. Informeer je hierover bij je eigen gemeente.

Vergeet ook niet dat je aanspraak kan maken op de labelpremie of een renteloze lening kan aanvragen tot 60.000 euro als je een woning hebt gekocht en het energielabel gaat verbeteren. Om het premiesysteem te vereenvoudigen en de administratieve rompslomp te verminderen, komt er vanaf 2022 één allesomvattende renovatiepremie.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verbouwen/verbouwbudget-en-verzekeringen/59398/hoeveel-kost-een-renovatie-zo-maak-je-zelf-een-ruwe-schatting/